Η Gazprom σταμάτησε χθες τις ροές στον αγωγό φυσικού αερίου προς την Γερμανία, η επανάληψη των οποίων αναμένεται τις πρωινές ώρες του Σαββάτου | REUTERS/Hannibal Hanschke
Επικαιρότητα

Nord Stream 1: Κλειστός ο αγωγός για τρεις ημέρες

«Θεωρούμε ότι οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό θα διαρκέσουν τρεις μέρες», τόνισε εκ νέου η ρωσική πλευρά, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών ότι η Gazprom θα μπορούσε να παρατείνει τις «εργασίες συντήρησης», στο πλαίσιο ενός «ενεργειακού πολέμου» κατά της Ευρώπης
Protagon Team

Την ανακοίνωση της Gazprom ότι οι εργασίες συντήρησης –κατά τον κρατικό ενεργειακό γίγαντα– στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα ολοκληρωθούν εντός τριών ημερών επανέλαβε την Πέμπτη ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

«Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα. Η Gazprom ανέφερε ότι η διακοπή θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Κάνουμε τις υποθέσεις μας βάσει αυτής της δήλωσης», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Νόβακ στους δημοσιογράφους, ερωτηθείς πόσο θα διαρκέσουν οι εξαγγελθείσες εργασίες συντήρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom σταμάτησε τις ροές στον αγωγό φυσικού αερίου προς την Γερμανία την Τετάρτη. Η επανάληψη των ροών αναμένεται τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Εν μέσω αυτής της συνθήκης, στην Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες για το ότι η Gazprom θα μπορούσε να παρατείνει την περίοδο των εργασιών συντήρησης στον αγωγό.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom έχει ήδη περικόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία, στο 20% της δυναμικότητάς του, ισχυριζόμενη ότι αυτό οφείλεται σε ελαττωματικό εξοπλισμό. Εν μέσω του «σφιχτού» αυτού εφοδιασμού από τη Ρωσία οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο, συγκάλεσε μία έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για τις 9 Σεπτεμβρίου (περισσότερα εδώ). Τόσο η Κομισιόν όσο και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ ήδη συζητούν την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ή και της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλες παρεμβάσεις στην ενεργειακή αγορά (περισσότερα εδώ).

Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες περί ενεργειακού πολέμου κατά των συμμάχων του Κιέβου απαντώντας ότι «εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό».