Ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε μια ακόμη νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές», απαλείφοντας μία ακόμη ένσταση που είχε εκφράσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.
Περιόρισε το δικαίωμα της κατάθεσης υπομνημάτων για την υποβοήθηση της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου στα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων και στην Ευρωβουλή. «Αυτό περιορίζει το δικαίωμα κατάθεσης υπομνημάτων και θεωρούμε ότι βελτιώνουμε έτσι την διάταξη και υποβοηθάμε το Τμήμα του Αρείου Πάγου να δουλέψει παραγωγικά σε αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό κείμενο της τροπολογίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34».
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και την στάση του να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία, ο υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έχει περιπέσει «σε βαθύτατη αμηχανία καθώς σε ένα τέτοιο μείζον θέμα η θέση “παρών” φανερώνει ένδεια», όπως είπε χαρακτηριστικά, και αναρωτήθηκε τι σημαίνει «παρών» σε ένα τέτοιο ζήτημα: «Ή συμφωνείτε με την κεντρική στρατηγική ή διαφωνείτε όπως έχουν κάνει άλλα κόμματα. Το ναι, μεν αλλά σε τέτοιο μείζον πολιτικό θέμα δεν υπάρχει».
Παρατήρησε, πως η αντισυνταγματικότητα κρίνεται από δύο Σώματα, την Βουλή και στα Δικαστήρια. Και στην Βουλή, δεν υπήρξε πολιτική δύναμη που να εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, προσέθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Βορίδης, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του για την πολιτική του διαδρομή, λέγοντας ότι «αυτή, δεν είναι άγνωστη, δεν είναι κάτι καινούριο και έχει κριθεί μέχρι σήμερα επτά φορές από τον ελληνικό λαό και από τρείς Πρωθυπουργούς».
«Και όταν δεν έχετε κάτι να πείτε επειδή βρίσκεται σε πολιτική αμηχανία θα θυμάστε την πολιτική μου διαδρομή, επειδή δεν μπορείτε να υποστηρίξετε τις πολιτικές σας θέσεις; Και αυτό είναι σοβαρή πολιτική στάση επάνω σε ένα μείζον θέμα; Συζητάμε πως θα αντιμετωπίσουμε μια εγκληματική οργάνωση και η απάντησή σας είναι ότι “Βορίδη πριν 40χρόνια τι έκανες;” Είναι σοβαρά θέματα αυτά, για να δικαιολογήσετε το δειλό σας “παρών”, μια θέση που δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε; Γιατί θέλετε να ψαρέψετε παντού, γιατί και δεν θέλετε να σας πουν ότι ουσιαστικά υιοθετήσατε τα επιχειρήματα Κασιδιάρη; Και από την άλλη μεριά θέλετε να κλείνετε και το μάτι στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη;», ρώτησε.
Ο υπουργός χαρακτήρισε το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ ως «φρικτό» και «επαμφοτερίζον» σημειώνοντας ότι «όλα κρίνονται και αξιολογούνται».