| ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για υποχρεωτικότητα – Δεν θα συνδέεται με απολύσεις

Στο πειθαρχικό όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Οι απαντήσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για πανεπιστήμια, εκκλησίες και κατασκηνώσεις
Protagon Team

Νομοθετική ρύθμιση για όλα τα σχετιζόμενα θέματα με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, έρχεται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, όπως προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, δεν συνδέεται με απολύσεις, θέλησε να επαναλάβει η κυρία Πελώνη, ενώ κληθείσα να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για τους δημοσίους υπαλλήλους, διευκρίνισε ότι ο υπουργός αναφέρθηκε στο ισχύον πλαίσιο.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βορίδης είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους που θα επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν, καθώς ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις, στα πειθαρχικά συμβούλια.

Οπως είπε, ο ίδιος δεν μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, σε κάθε περίπτωση όμως, συμπλήρωσε, «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο βασικό της πλαίσιο, στη βασική της αντίληψη, στη βασική της κατεύθυνση που στοχεύει στην οικοδόμηση ενός τείχους ανόσιας, με ενθάρρυνση των ανθρώπων που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους να το πράξουν, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».

Οσον αφορά τις δημόσιες δομές (υγείας, φροντίδας κτλ), η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι το θέμα θα εξειδικευθεί εν ευθέτω χρόνω, διευκρινίζοντας ότι αυτό που έχει ήδη ανακοινωθεί (αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν), αφορά τις ιδιωτικές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας.

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδη, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, για lockdown μόνον για τους ανεμβολίαστους, η κυρία Πελώνη επανέλαβε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην πάει σε οριζόντια lockdown και δεν θα πάει σε τέτοια, από τη στιγμή που υπάρχει η ασπίδα του εμβολιασμού, την οποία πρέπει όλοι να αξιοποιήσουν».

Η πανδημία -υπενθύμισε- είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημειακές παρεμβάσεις, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Κατά τα άλλα, η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξετάζεται η αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που αφορά στις κατασκηνώσεις.

Οσο για τα συλλαλητήρια της Τετάρτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Αριστοτελία Πελώνη αρκέστηκε να πει «κρίμα».

Σε ερώτηση  αν η κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους φοιτητές, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θέλει ανοιχτά Πανεπιστήμια και σχολεία». «Η εκστρατεία πειθούς συνεχίζεται, ως εκ τούτου, ελπίζουμε να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι, ίδιως όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση τέλος, για το αν επίκειται αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στην Εκκλησία, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας ότι «η Εκκλησία στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια εμβολιασμού και έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα με το να απομωνώνει μεμονωμένες φωνές. Έχει την δύναμη να επηρεάσει το ποίμνιο καλώντας τους πολίτες, ιδίως αυτούς, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να εμβολιαστούν».