Ακίνητα που δεν διαθέτουν χρήση κύριας κατοικίας, όπως αποθήκες, υπόγεια και πρώην βιοτεχνικά ή βιομηχανικά κτίρια, βγαίνουν εκτός αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Νομοσχέδιο υπ. Τουρισμού: Ποιοι κόβονται από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Για πρώτη φορά θεσπίζεται πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, βάσει προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι πρώτες αντιδράσεις
Protagon Team

Χιλιάδες ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011 –ήτοι δεν έχουν χαρακτηριστεί ως κύριας χρήσης κατοικίας ή δεν έχουν τακτοποιηθεί πριν από τις 28 Ιουλίου 2011, όπως απαιτεί ο νόμος– μένουν εκτός αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb), σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Οπως αναφέρεται, το σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου (ν.5061/2023 και ν.5121/24) και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με όρους βιωσιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, θεσπίζεται πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων, βάσει προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η επίμαχη διάταξη, με την οποία ουσιαστικά αποκλείονται από τις πλατφόρμες τύπου Αirbnb ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011, συγκεντρώνει τα περισσότερα «πυρά», με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama) να τη χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική», αξιώνοντας την απαλοιφή της.

Σύμφωνα με τον Stama, η εν λόγω διάταξη ανατρέπει βίαια τον επενδυτικό σχεδιασμό χιλιάδων ιδιοκτητών που επένδυσαν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και επιφέρει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες στο επιχειρείν, αφού όπως αναφέρεται, οδηγεί στην απαξίωση επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις ακινήτων, σε σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, στην αποθάρρυνση μελλοντικών επενδύσεων στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και σε απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε συναφείς κλάδους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) υπογραμμίζει ότι «ανοίγει μοιραία νέο λαμπρό πεδίο δυνατότητας διαφθοράς και καταπίεσης των πολιτών, ενώ είναι γνωστή η προσπάθεια, η ΑΑΔΕ να απαλλάξει τους φορολογουμένους από τη δυνατότητα που είχαν τα φορολογικά όργανα για προσωπική επαφή και συναλλαγή μαζί τους».

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) μιλά για υπερφορολόγηση και «εξοντωτικά πρόστιμα» στη βραχυχρόνια μίσθωση, βάλλοντας και κατά των ξενοδόχων:

«Η βραχυχρόνια μίσθωση βοήθησε ιδιοκτήτες ακινήτων να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους και να έχουν ένα καλό εισόδημα δίχως φθορές στην περιουσία τους. Ετσι αναπτύχθηκε η δραστηριότητα αυτή και έφτασε σήμερα να φέρνει στην Ελλάδα το 60% των επισκεπτών της. Αυτό όμως δεν επηρέασε καθόλου τον ξενοδοχειακό κλάδο που λειτουργεί με 90%-95% πληρότητα και συνάμα αύξηση των τιμών που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 200-250 ευρώ για ένα δωμάτιο.

»Είδαν όμως έναν γίγαντα να μεγαλώνει δίπλα τους και να παίρνει τα ηνία του τουρισμού στη χώρα μας στερώντας τους την ηγεμονία που είχαν για δεκαετίες. Πιέζουν λοιπόν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη βραχυχρόνια μίσθωση για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο τουριστικό προϊόν της χώρας», υποστηρίζει ο ΠΑΣΥΔΑ και απειλεί με στάση εργασιών, «κλείνοντας» επί της ουσίας τα κανάλια που δέχονται κρατήσεις τον Φεβρουάριο.

Αντιδράσεις όμως για το νομοσχέδιο υπάρχουν και από την πλευρά των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να ζητεί την επιβολή περιορισμών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές σε ό,τι αφορά τη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Προβλέπεται, επιπλέον, η δυνατότητα ελέγχου των ακινήτων αυτών από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Περιβαλλοντική Κατάταξη Ξενοδοχειακών καταλυμάτων: Θεσμοθετείται ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων, με βάση την αρχή της βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα. Το σύστημα στηρίζεται σε πλαίσιο που επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οι εν λόγω διατάξεις έχουν γνώμονα τις αρχές της αειφορίας, με σκοπό η ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας να πραγματοποιείται με όρους βιωσιμότητας.

Στέγαση Προσωπικού: Δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων δωματίων προσωπικού των ξενοδοχειακών καταλυμάτων (που θεσμοθετήθηκαν πρώτη φορά με το άρθρο 66 του ν. 5121/2024) ώστε να διατίθενται προς μίσθωση από προσωπικό του ευρύτερου δημοσίου τομέα (όπως ενδεικτικά ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, Κέντρων Υγείας, δασκάλων και καθηγητών, πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης κ.λπ.).

Ρυθμίσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα: Παρέχεται η δυνατότητα εμπλουτισμού των ειδικών αυτών τουριστικών υποδομών, με υπηρεσίες ψυχαγωγίας και δραστηριότητες στις ορεινές περιοχές της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κολυμβητικές Δεξαμενές: Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης κάθε αναγκαίου έργου για την άντληση και απάντληση θαλασσίου ύδατος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) κύριου ή μη κύριου τουριστικού καταλύματος. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται στο πλαίσιο της ανάγκης προστασίας των περιορισμένων υδάτινων πόρων, ειδικά σε περιοχές με λειψυδρία, την ορθολογικότερη διαχείριση των αποθεμάτων νερού και τη διασφάλιση της ύπαρξης αδιάλειπτης πηγής νερού, ιδίως, κατά τις περιόδους υψηλής τουριστικής ζήτησης.

Προσβασιμότητα σε τουριστικούς λιμένες: Απλοποιείται η διαδικασία υλοποίησης έργων προσβασιμότητας στους τουριστικούς λιμένες. Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής «μια Ελλάδα με όλους για όλους» για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των ΑμεΑ.

Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων: Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεων εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των πενήντα (50) κυβικών εκατοστών και ναυλομεσιτικών γραφείων, τα οποία, πλέον, υπάγονται, στο καθεστώς της γνωστοποίησης. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση προωθεί την ελεύθερη και απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις.