Η είσοδος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πετράκη | INTIME NEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Επικαιρότητα

Νομοσχέδιο: Χωρίς επιπλέον κόστος οι οργανικές θέσεις των ιερέων

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που ρυθμίζει το καθεστώς μέσω του οποίου προσλαμβάνονται και επιτελούν τα καθήκοντά τους οι ιερείς, μπαίνει οριστικά τέλος στην ιδιότυπη νομική «ομηρία» χιλιάδων κληρικών - ένα ζήτημα που παρέμενε ανοικτό από το 1945
Protagon Team

Στη Βουλή βρίσκεται ήδη το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των οργανικών θέσεων των κληρικών, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Εκκλησία να χειροτονεί νέους επισκόπους χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στόχος του νομοσχεδίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η επικαιροποίηση νόμων που αποτελούσαν σημαντικό βάρος στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός ούτε με ένα ευρώ ενώ, δίνοντας τέλος στην ιδιότυπη νομική «ομηρεία» χιλιάδων κληρικών.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο οδηγεί την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος σε ό,τι αφορά τις οργανικές θέσεις κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης κάτι για το οποίο είχαν συζητήσει Εκκλησία και κυβέρνηση πριν λίγους μήνες.

Με την επικαιροποίηση του νόμου 536 του 1945 επιλύεται το πρόβλημα χιλιάδων κληρικών που ενώ είχαν προσληφθεί από το κράτος με τα αντίστοιχα ΦΕΚ, υπηρετούν και αμείβονται κανονικά αλλά η οργανική τους θέση ήταν κυριολεκτικά «στον αέρα».

Στις ήδη υπάρχουσες 6.000 θέσεις που προέβλεπε ο νόμος του 1945 προστίθενται άλλες 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις, δηλαδή ο πραγματικός αριθμός των κληρικών που υπηρετούν σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ για την Εκκλησία της Κρήτης 955 οργανικές θέσεις για τους αντίστοιχους κληρικούς που υπηρετούν σήμερα εκεί.

Αυτό δεν σημαίνει, όπως εξηγούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ότι θα πραγματοποιηθούν 2.311 και 955 νέες προσλήψεις κληρικών εφόσον οι συγκεκριμένοι ήδη υπηρετούν και αμείβονται από το κράτος και δεν θα αλλάξει το παραμικρό στην μισθολογική ή ασφαλιστική τους κατάσταση.

Την κατανομή των οργανικών θέσεων στις Μητροπόλεις της περιφέρειας θα την κάνει η Ιερά Σύνοδος και στη συνέχεια θα εκδοθούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Οι οργανικές θέσεις δεν θα είναι «προσωπικές», αλλά θεσμικές, θα ανήκουν στις Μητροπόλεις και όχι στα πρόσωπα.

Οπως εξηγούν από την πλευρά της κυβέρνησης, αν ένας κληρικός θέλει να φύγει από μια Μητρόπολη για να υπηρετήσει σε μια άλλη θα μπορεί να το πράξει αυτό εφόσον η Μητρόπολη προορισμού του έχει αντίστοιχη κενή οργανική θέση. Επομένως, φεύγοντας δεν θα μπορεί να πάρει «μαζί του» την οργανική θέση του αλλοιώνοντας το οργανόγραμμα της κάθε Μητρόπολης.

Στην περίπτωση που κάποιοι Μητροπολίτες επιθυμούν να προσλάβουν επιπλέον κληρικούς από αυτούς που προβλέπονται στις οργανικές θέσεις που θα αντιστοιχούν στις επαρχίες τους, θα μπορούν να το κάνουν προσλαμβάνοντας ιδιωτικά τους κληρικούς αυτούς στην Μητρόπολή τους.

Οι κληρικοί αυτοί, εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα υπηρετούν μεν όπου επιθυμούν αλλά εφόσον δεν υπάρχει η αντίστοιχη οργανική θέση θα αμείβονται απευθείας από την Μητρόπολη χωρίς αυτό να επηρεάζει τον τελικό προϋπολογισμό του κράτους.

Με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία να χειροτονεί νέους επισκόπους χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι σήμερα οι επίσκοποι που μπορούσαν να χειροτονηθούν ήταν οι προβλεπόμενοι από τον Κατασταστικό Χάρτη και τις σχετικές αποφάσεις. Αυτοί ήταν οι βοηθοί επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι κάτοχοι ειδικών θέσεων στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου όπως ο εκάστοτε γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας ή ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Με βάση, τέλος, το νοσμοσχέδιο προβλέπεται ότι από τη στιγμή που θα ασκηθεί δίωξη εις βάρος κληρικού για κακουργηματική πράξη ή και για άλλες σοβαρές πράξεις όπως κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία ή οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ενδοοικογενειακή βία και άλλα, ο μισθός του θα μειώνεται αυτόματα στο 50% μέχρι η υπόθεση του να τελεσιδικήσει.

Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος η μισθοδοσία διακόπτεται πλήρως και η οργανική θέση κενώνεται, ενώ στην περίπτωση που αθωωθεί του επιστρέφονται έντοκα όλα τα χρήματα που θα του έχουν παρακρατηθεί.