«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου», υποστήριξε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Οι υπουργοί δήλωσαν από κοινού πως την επόμενη εβδομάδα κατατίθενται στη Βουλή φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους Θεσμούς. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε σαφές πως ο στόχος του υπουργείου είναι να ψηφιστούν με κανονική διαδικασία και τα δύο νομοσχέδια ως και το τέλος του Απριλίου.
Συγκεκριμένα για το Φορολογικό, ανακοίνωσε αύξηση φόρου στα μερίσματα από το 10% ως 15% και ότι η έκπτωση φόρου θα μειωθεί στα 2.000 ευρώ (σήμερα βρίσκεται στα 2.100 ευρώ) και θα μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.
Σχηματικά, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, θα καταβάλλει φόρο προσαυξημένο κατά 61 ευρώ, την ώρα που η αντίστοιχη πρόταση των θεσμών θα επέβαλε επιπλέον επιβάρυνση 240 ευρώ. Τα ενοίκια θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με τρεις συντελεστές ενώ και η εισφορά αλληλεγγύης θα γίνεται βάσει οριακών συντελεστών.
Για τους επιχειρηματίες, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως το 92% των φορολογούμενων με εισοδήματα έως και 32.000 ευρώ αποκλειστικά από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Ο υπουργός εκτίμησε πως οι θεσμοί έχουν «κατανοήσει τις κόκκινες γραμμές», καθώς το Ασφαλιστικό είναι αδύνατο να περάσει με κατεπείγουσα διαδικασία καθώς υπάρχουν χρόνια ζητήματα που πρέπει να λυθούν. «Αυτό απαιτεί χρόνο», τόνισε. « Το ΔΝΤ έχει μία διαφορετική εικόνα για τα νούμερα και πιέζει για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή του χρέους ενώ η Κομισιόν βρίσκεται σε μια ενδιάμεση κατάσταση», σχολίασε.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για συμφωνία σχεδόν σε όλα τα σημεία της κυβερνητικής πρότασης. «Οι κύριες συντάξεις είναι απολύτως προστατευμένες ως και μετά το 2018 . Αν δεν υπήρχε η διακοπή των διαπραγματεύσεων (λόγω της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον), θα είχε υπάρξει ήδη συμφωνία», συμπλήρωσε.
Για τις επικουρικές συντάξεις, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις θα είναι πολύ περιορισμένες και θα αφορούν λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων. Οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις είναι, κατά τον υπουργό, απολύτως ανακριβείς. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα θα διασαφηνίζονται και τα συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου.
«Το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν», σημείωσε, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται υψηλότερη σύνταξη για το 80% αυτών.
Ερωτηθείς, επισήμανε ότι, μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επιδιώκεται η διαμόρφωση ενός κοινού εισπρακτικού μηχανισμού που θα χτυπήσει την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, για να προστατευθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι.
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε πως, με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, θα υπάρξει λύση και στα «κόκκινα» δάνεια ως τις 22 Απριλίου.
Δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες και αναλυτικά στοιχεία, σχολίασε πως υπάρχουν πολλά επιμέρους σημεία, όμως «συνολικά η πρόοδος είναι μεγάλη και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας». Ερωτηθείς για τα δάνεια της πρώτης κατοικίας, δήλωσε αναγκαίο ένα μεταβατικό διάστημα για να βρεθεί αποτελεσματική λύση.