Η επισιτιστική κρίση συνιστά απειλή αντίστοιχη της κλιματικής, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες | Shutterstock
Επικαιρότητα

Νομπελίστες προειδοποιούν: Μέτρα πριν η ανθρωπότητα πεινάσει

Ο συνασπισμός μερικών από τους μεγαλύτερους εν ζωή στοχαστές του πλανήτη, ζητά να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα και την τεχνολογία, ώστε να λυθεί η «τραγική αναντιστοιχία ανάμεσα στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση τροφίμων».
Protagon Team

Περισσότεροι από 150 βραβευθέντες με Νομπέλ και με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων υπογράφουν ανοικτή επιστολή ζητώντας σε δραματικούς τόνους την άμεση αύξηση της παραγωγής τροφίμων.

Στην ανοικτή επιστολή διατυπώνεται διεθνής έκκληση για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων, επισημαίνοντας την επικείμενη διεθνή επισιτιστική κρίση. Ο συνασπισμός μερικών από τους μεγαλύτερους εν ζωή στοχαστές του πλανήτη, ζητά να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα και την τεχνολογία, ώστε να λυθεί η «τραγική αναντιστοιχία ανάμεσα στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση τροφίμων».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, ανάμεσα στους άνω των 150 υπογράφοντες είναι ο φυσικός Ρόμπερτ Γούντροου Γουίλσον, ο Δαλάι Λάμα, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, η επιστήμονας της NASA, Σίνθια Ρόζεντζουαϊγκ, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Ακινγούμι Αντεσίνα, ο νιγηριανός νομπελίστας λογοτεχνίας, Γουόλ Σογίνκα, και ο νομπελίστας Φυσικής, σερ Ρότζερ Πένροουζ.

Την έκκληση συντονίζει ο βραβευμένος με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων 2024 και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, Κάρι Φάουλερ. Επικαλούμενοι προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, ο πόλεμος και οι πιέσεις της αγοράς, οι βραβευμένοι επιστήμονες ζητούν «φιλικές προς τον πλανήτη» πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν σε σημαντικά άλματα στην παραγωγή τροφίμων, για τη διατροφή 9,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050.

Η έκκληση αφορά τόσο οικονομική, όσο και πολιτική στήριξη, σύμφωνα με τον γεωπόνο επιστήμονα Τζέφρι Χότιν, βρετανό συν-παραλήπτη του περσινού Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων. «Είναι λες και θάβουμε το κεφάλι μας στην άμμο», λέει στον Guardian. Επισημαίνει ότι μέσα στα δεκάδες προβλήματα που επείγουν, η επισιτιστική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα προσοχή, παρότι «απομακρυνόμαστε από την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για την πείνα».

Ο Χότιν πιστεύει ότι η προτεραιότητα που έχει δοθεί διεθνώς για τη μάστιγα της κλιματικής κρίσης, έχει επισκιάσει το πρόβλημα της έλλειψης τροφής. Καταδεικνύει τη στασιμότητα, ή και μείωση της παραγωγής ρυζιού και σιταριού σε όλο τον κόσμο, σε μια εποχή που η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά 50% έως 70% μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ο βραβευμένος γεωπόνος αναφέρει στον Guardian ότι η αντιμετώπιση μια τόσο μεγάλης επερχόμενης κρίσης απαιτεί άμεσα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο σε 10 με 15 χρόνια από σήμερα. «Απαιτείται διεθνής πολιτική βούληση και εστίαση της προσοχής των διεθνών θεσμών, καθώς οι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά πρέπει να αναπτυχθούν», εξηγεί.

Ο κόσμος «δεν είναι καν κοντά» στην κάλυψη μελλοντικών αναγκών, αναφέρει η επιστολή, προβλέποντας ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει έναν «ακόμα πιο επισιτιστικά ασταθή κόσμο» μέχρι τα μέσα του αιώνα, εκτός εάν η υποστήριξη για την καινοτομία αυξηθεί διεθνώς. «Τα στοιχεία δείχνουν μια κλιμακούμενη μείωση της παραγωγικότητας των τροφίμων όσο η διεθνής κοινότητα δεν αναλαμβάνει δράση», επισημαίνει ο συντονιστής της επιστολής, Κάρι Φάουλερ.

Αναφέρει ότι υπάρχουν 700 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με επισιτιστική ανασφάλεια σήμερα, την ώρα που ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 δισεκατομμύριο έως το 2050. «Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έναν εξαιρετικά άνισο και ασταθή κόσμο», λέει, συμπληρώνοντας ότι απαιτούνται οι καλύτερες επιστημονικές μας προσπάθειες για την αναστροφή της κατάστασης, αλλιώς «η σημερινή κρίση θα γίνει αυριανή καταστροφή».

Η επιστολή των βραβευθέντων σκιαγραφεί την απειλή του κλίματος, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται αλλά οι αποδόσεις του αραβόσιτου αναμένονται να μειωθούν. Οι παράγοντες που υπονομεύουν την παραγωγικότητα περιλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους, την υποβάθμιση της γης, την απώλεια της βιοποικιλότητας, την έλλειψη νερού, τις πολεμικές συγκρούσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές που εμποδίζουν την αγροτική καινοτομία.

Η επιστολή αναφέρει τις πιο ελπιδοφόρες επιστημονικές ανακαλύψεις και τα αναδυόμενα πεδία έρευνας που θα μπορούσαν να τεθούν σε προτεραιότητα ως επείγοντες στόχοι. Αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση της φωτοσύνθεσης για το σιτάρι και το ρύζι, καθώς και την ανάπτυξη δημητριακών που μπορούν να προμηθεύονται άζωτο βιολογικά και να αναπτύσσονται χωρίς λιπάσματα.

Παράλληλα, επισημαίνει η έκκληση, πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα σε αυτόχθονες καλλιέργειες που έχουν υποστεί ακραίες καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια, και να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων μέσω της βελτίωσης της διάρκειας ζωής φρούτων και λαχανικών, και της δημιουργίας τροφών από μικροοργανισμούς και μύκητες.

Η επιστολή αναμενόταν να συζητηθεί σε ειδική εκδήλωση στην Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας για τη Γεωργία, τη Διατροφή και τη Δασοκομία στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, 14 Ιαν. ενώ θα ακολουθήσει ένα διαδικτυακό σεμινάριο πάνω στο θέμα δύο ημέρες αργότερα.