Με το Νομπέλ Φυσικής τιμήθηκαν την Τρίτη οι Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ’Ουιγιέ, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή των βραβείων, στη Στοκχόλμη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, οι τρεις επιστήμονες βραβεύονται «για τα πειράματά τους, τα οποία έδωσαν στην ανθρωπότητα νέα εργαλεία για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων, τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό των ατόμων και των μορίων.
»Με τη δουλειά τους, κατέδειξαν έναν τρόπο για τη δημιουργία εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των ταχέων διαδικασιών κατά τις οποίες τα ηλεκτρόνια κινούνται ή αλλάζουν ενέργεια».
Ειδικότερα, «οι πειραματικές τους μέθοδοι δημουργούν παλμούς φωτός πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».
Η Γαλλίδα Αν Λ’Ουιγιέ, γεννημένη στο Παρίσι το 1958, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, είναι η πέμπτη γυναίκα φυσικός που βραβεύεται με Νομπέλ από το 1903, όταν το βραβείο έλαβε η Μαρί Κιουρί.
«Είμαι πολύ συγκινημένη, δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν πάρει το βραβείο, συνεπώς είναι πολύ πολύ ιδιαίτερο», είπε στο άκουσμα της είδησης.
Ο Γάλλος Πιέρ Αγκοστινί διδάσκει στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ενώ ο 61χρονος Κράους είναι Ούγγρος, εργάζεται στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο που αυξήθηκε φέτος σε 11 εκατομμύρια κορώνες Σουηδίας (950.000 ευρώ).