Δεν είχαν τελικό νικητή οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Κύπρο. Πέραν του 60% όμως του εκλογικού σώματος, έδωσε την ψήφο του σε εκείνους που έχουν κοινή γραμμή πλεύσης για την επίλυση του Κυπριακού.
Οι δύο από τους υποψήφιους που θα αναμετρηθούν τώρα την επόμενη Κυριακή για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς, έρχονται από κομματικούς χώρους, της Δεξιάς ο πρώτος, της Αριστεράς ο δεύτερος, που συνέπλευσαν την τελευταία πενταετία στις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Οι άλλοι τρεις που μένουν πλέον εκτός κούρσας, αλλά μπορεί να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος απ’ το Κέντρο, ο Χρίστος Χρίστου από την Ακρα Δεξιά και ο Γιώργος Λιλλήκας ως ανεξάρτητος, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τον χειρισμό του εθνικού θέματος.
Ο νυν πρόεδρος, που συγκέντρωσε ποσοστό κοντά στο 35% ασφαλώς έχει το προβάδισμα. Ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ, που ήταν στην ίδια θέση που είναι και τώρα πριν από 5 χρόνια, στέκεται στο διόλου ευκαταφρόνητο 30%. Το θέμα είναι ποιος θα ψαρέψει τι, και από ποιον, στον β’ γύρο;
Η μεγαλύτερη δεξαμενή, κοντά στο 25%, είναι αυτή που κατέχει ο συνασπισμός του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου», υπό τον Νικόλα Παπαδόπουλο – ίσως τον μεγαλύτερο πολέμιο του Νίκου Αναστασιάδη όσο διαρκούσε η περίπου τετράχρονη διαπραγμάτευσή του με τον Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτή ήταν η μεγάλη τους διαφορά – στα οικονομικά, ο κεντροδεξιάς πολιτικής φιλοσοφίας Παπαδόπουλος στήριξε τις περισσότερες επιλογές του προέδρου.
Εάν ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαιώσει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι θα επανέλθει στις διαπραγματεύσεις χωρίς τις υποχωρήσεις που έκανε στο Κράνς Μοντανά (όχι στην εκ περιτροπής προεδρία, ναι στις 4 ελευθερίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καμία παρουσία τουρκικού στρατού από την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας, κ.λπ.), τότε είναι πιθανό να εξασφαλίσει την υποστήριξή του και να πάρει και μερικά υπουργεία. Αλλιώς, το πολιτικό μέλλον του κ. Παπαδόπουλου θα τεθεί σε μεγάλη δοκιμασία.
Με τον κ. Μαλά του αριστερού ΑΚΕΛ, δεν συμφωνούν σε τίποτα. Θα είναι πολύ δύσκολο να τον στηρίξει ανοικτά. Έχει με αυτόν τις ίδιες διαφορές που έχει και με τον Αναστασιάδη για το Κυπριακό, και επιπλέον ο Παπαδόπουλος στα οικονομικά είναι της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ ο Μαλάς είναι υπέρ του ενισχυμένου κοινωνικού κράτους και μιας πιο ελεγχόμενης οικονομίας.
Όμως, ο κ. Παπαδόπουλος κατέβηκε ως επικεφαλής συνασπισμού. Ο συνασπισμός αυτός, μαθαίνει το Protagon, μάλλον παύει να υφίσταται. Κάθε κόμμα που το αποτελεί (η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ, η δεξιά κυρία Θεοχάρους, οι Οικολόγοι του κ. Περδίκη), αναμένεται να πάρει θέση αυτόνομη ως προς τον ποιον θα στηρίξει στον β’ γύρο. Αν γίνει αυτό, οι συνιστώσες πιθανώς θα γείρουν προς τον κ. Μαλά, αλλά ο κύριος όγκος του ΔΗΚΟ προς τον κ. Αναστασιάδη.
Το εθνικιστικό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, ΕΛΑΜ αδερφάκι της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο, ακολουθεί παρόμοια ανοδική πορεία στη Μεγαλόνησο, προσελκύοντας κυρίως τις ψήφους νέων ανθρώπων. Ο υποψήφιός του για την προεδρία, Χρίστος Χρίστου, συγκέντρωσε ποσοστό κοντά στο 6% και όπως είπε ο ίδιος, την εβδομάδα αυτή θα στείλει ερωτηματολόγιο στους δύο μονομάχους (Αναστασιάδη και Μαλά), και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβει θα αποφασίσει και ποιον θα υποδείξει στους οπαδούς του να υποστηρίξουν στον β’ γύρο. Όμως, ήδη ο κ. Μαλάς έχει δηλώσει πως δεν θα ανοίξει καν να δει το ερωτηματολόγιο που θα του στείλει το ΕΛΑΜ, και πιθανώς θα πράξει το ίδιο και ο κ. Αναστασιάδης. Σε αυτήν την περίπτωση, το εθνικιστικό κόμμα αναμένεται να πει στους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση ή να μην ψηφίσουν καθόλου.
Η αποχή, παρεμπιπτόντως, κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα στην εκλογή της Κυριακής, φτάνοντας το 28,1%.
Τέλος, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, πρώην υπουργός του Τάσσου Παπαδόπουλου, Γιώργος Λιλλήκας, καταποντίστηκε με ποσοστό 2,2%. Ήταν, μαζί με το ΕΛΑΜ (αν και δεν έχει καμία πολιτική συγγενική σχέση με αυτό), ο μόνος που απορρίπτει πλέον ανοικτά το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για επίλυση του Κυπριακού. Ο λαός προτίμησε την πεπατημένη, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας. Κι όσοι δεν ψήφισαν, πρόσθεσε, προτίμησαν να διαμαρτυρηθούν από τον καναπέ.
Το τελικό αποτέλεσμα, επισημαίνουν οι έγκυροι παρατηρητές, κρίνεται ως ψήφος για την λύση του εθνικού θέματος. Ό,τι άλλο εναλλακτικό έπεσε στο τραπέζι σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, φαίνεται πως απορρίφθηκε από την μεγάλη πλειοψηφία του λαού.
ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Νίκος Αναστασιάδης 35,5%
Σταύρος Μαλάς 30,3%
Νικόλας Παπαδόπουλος 25,7%
Χρίστος Χρίστου 5,6%
Γιώργος Λιλλήκας 2,2%
Αποχή 28%