Ο Εντι Ράμα ενώ ψηφίζει κατά τις εκλογές της Κυριακής | REUTERS/Florion Goga
Επικαιρότητα

Νίκη του Εντι Ράμα δείχνουν τα exit poll στην Αλβανία

Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Εντι Ράμα φαίνεται ότι αποσπούν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή της Αλβανίας κατά τις εκλογές της Κυριακής -με ζητούμενο πλέον την αυτοδυναμία
Protagon Team

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Εντι Ράμα φαίνεται ότι εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών κατά τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Αλβανία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα exit poll.

Το exit poll από την ιταλική εταιρεία IPR Marketing δείχνει ότι οι Σοσιαλιστές θα κερδίσουν 45-49% των ψήφων (με περιθώριο λάθους 2%), οι οποίες ενδεχομένως μπορούν να τους εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία.

Οι Σοσιαλιστές είχαν θέσει σε προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που είναι απαραίτητες για να φτάσει η χώρα το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Ο Εντι Ράμα δήλωνε μάλιστα αισιόδοξος ότι οι σχετικές συνομιλίες θα μπορούσαν να αρχίσουν ως το τέλος του 2017.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι Δημοκρατικοί του Λουλζίμ Μπάσα.

Οι Σοσιαλιστές πιστώνονται ακόμη με την επιτάχυνση της ανάπτυξης, η οποία το 2016 ήταν στο 3,45%, ωστόσο δεν υλοποίησαν υποσχέσεις για περισσότερες θέσεις εργασίας και για δωρεάν περίθαλψη για τους άνω των 40 ετών.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν εξαιρετικά χαμηλή, μόλις στο 44,9%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2000. Παρά την παράταση της μίας ώρας, λόγω του κύματος καύσωνα, οι περισσότεροι ψηφοφόροι αδιαφόρησαν.

Ο Λουλζίμ Μπάσα του Δημοκρατικού Κόμματος σε προεκλογική συγκέντρωση (REUTERS/Florion Goga)

Σημαντικό είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του ότι υπήρχαν «εκατοντάδες περιστατικά» εξαγοράς ψήφου και εκφοβισμού ψηφοφόρων, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις εκλογές του 2009, αλλά και σε αυτές του 2013, ούτε οι Σοσιαλιστές, αλλά ούτε και το Δημοκρατικό Κόμμα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 70 εδρών.

Και στις δύο περιπτώσεις το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης του πρώην προέδρου Ιλίρ Μέτα είχε στηρίξει τις κυβερνήσεις που είχαν σχηματιστεί, το 2009 των Δημοκρατικών και το 2013 του Σοσιαλιστών. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, αυτή τη φορά και τα δύο κύρια κόμματα επιδίωκαν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το Κίνημα.