Στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εισαγωγή της εξαήμερης εργασίας (εργασιακός νόμος Γεωργιάδη που ψηφίστηκε πέρυσι το φθινόπωρο), απάντησε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της την Παρασκευή στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για fake news περί κατάργησης του πενθημέρου στη χώρα μας (την ώρα μάλιστα που άλλες χώρες εξετάζουν ή/και εφαρμόζουν τετραήμερη εργασία).
«Το πενθήμερο είναι ο κανόνας. Είναι η δυνατότητα για μια έξτρα ημέρα εργασίας», ξεκαθάρισε η κυρία Κεραμέως, με την επισήμανση ότι το νέο μέτρο αφορά πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες που δουλεύουν ακόμη και επτά ημέρες συνεχόμενα.
Οπως επανέλαβε η υπουργός, η επιπλέον ημέρα εργασίας θα αμείβεται συν 40%, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία. «Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να θωρακίσουν τον εργαζόμενο», υποστήριξε, διαβεβαιώνοντας πως «υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας».
Στο πλαίσιο αυτό, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως δεν πρέπει να μιλάμε για 6ημερη εργασία αλλά για έκτακτη μέρα εργασίας». «Μιλάμε –επανέλαβε– για την εξαίρεση της εξαίρεσης που αφορά εργοστάσια και επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας».
Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας –σύμφωνα με τοn νόμο 5053/23– αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Δεν αφορά Δημόσιο και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.
Ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού, με δεδομένη και την έλλειψη εργατικών χεριών, η υπουργός σημείωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί, από κοινού με τους φορείς, ο μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της εργασίας ανά κλάδο.
«Θεωρούμε ότι είναι πολύ πρόσφορο το έδαφος για να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας», εκτίμησε, με στόχο όπως είπε, να βρεθεί ένα κοινό πεδίο συνεννόησης εργαζομένων, εργοδοτών και κράτους.
«Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, έχει καλυφθεί ένα πάρα πολύ σημαντικό έδαφος. Η οικονομία μας και ο εργασιακός χώρος δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ίσχυαν πριν από πέντε χρόνια. Η ανεργία έχει πέσει στο 10%, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα», συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας για τα όσα έχουν γίνει στα εργασιακά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Oσον αφορά εξάλλου τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, η κυρία Κεραμέως είπε:
«Το επίδομα ανεργίας είναι το ίδιο εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Πρέπει να παίρνει κάποιος το ίδιο επίδομα ανεργίας αν έχει δουλέψει 30 χρόνια στη ζωή του και να έχει δουλέψει τη βδομάδα στη ζωή του». Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κα Κεραμέως το επίδομα ανεργίας «να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή όταν βγαίνεις στην ανεργία να είναι πιο υψηλό, αλλά να βαίνει μειούμενο για να σε κινητροδοτήσει να βγεις στην απασχόληση».
«Το σημαντικό εδώ είναι το σχήμα να είναι εμπροσθοβαρές. θέλουμε να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεις απασχόληση. Αν σου προσφερθούν τρεις δουλειές που συμπίπτουν με το ατομικό σχέδιο δράσης σου και πεις και στις τρεις όχι, τότε φεύγεις από το ταμείο ανεργίας», συμπλήρωσε η υπουργός.
Αναφορικά τέλος με τη μείωση των ασφαλιστικών, η κυρία Κεραμέως είπε ότι «θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε, όμως ακόμα περισσότερο πρέπει να μπορούν να μειωθεί και το συνολικό μη μισθολογικό κόστος και να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν μπροστά και να συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης».