Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δεν κρύβει τη χαρά του για την ψήφιση του νομοσχεδίου | REUTERS/Ken Cedeno
Επικαιρότητα

Νίκη για τον Μπάιντεν: Η Γερουσία ψήφισε τις μεταρρυθμίσεις για το κλίμα και την υγεία

Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις 18 μηνών και πολλές παραχωρήσεις από μέρους του αμερικανού προέδρου, ώστε να εξασφαλίσει την ψήφο δύο δεξιών Δημοκρατικών γερουσιαστών, το νομοσχέδιο ύψους 430 δισ. δολαρίων, πέρασε με την συνδρομή της Κάμαλα Χάρις
Protagon Team

Επειτα από διαπραγματεύσεις 18 μηνών και μία νύκτα μαραθώνιων συζητήσεων, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το μεγάλο πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα και την υγεία, προσφέροντας μία σημαντική νίκη στον αμερικανό πρόεδρο, λιγότερο από 100 ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Μόνο με τις δικές τους ψήφους, οι Δημοκρατικοί ενέκριναν το πρόγραμμα ύψους άνω των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική ψηφοφορία, πριν επικυρωθεί από τον αμερικανό πρόεδρο.

«Ο δρόμος ήταν μακρύς, δύσκολος και γεμάτος στροφές», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ πριν από την ψηφοφορία υπό το ενθουσιώδες χειροκρότημα των δημοκρατικών γερουσιαστών.

Για να περάσει το νομοσχέδιο, χρειάστηκε η αποφασιστική ψήφος της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, καθώς οι γερουσιαστές ψήφισαν όλοι ανάλογα με την κομματική τους ταυτότητα, και έτσι το αποτέλεσμα ήταν 50-50 πριν φτάσει στο Καπιτώλιο η Χάρις.

Αμέσως όταν η αντιπρόεδρος ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν, ενώ αρκετοί δάκρυσαν, καθώς το νομοσχέδιο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα που έχει περάσει το κόμμα τους.

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε το αποτέλεσμα, δηλώνοντας: «Χρειάσθηκε να γίνουν πολλοί συμβιβασμοί. Τα σημαντικά πράγματα απαιτούν σχεδόν πάντα συμβιβασμούς» και κάλεσε την Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το κείμενο χωρίς καθυστερήσεις.

Καρπός δύσκολων συμβιβασμών με την δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την μεγαλύτερη επένδυση που έχουν κάνει ποτέ οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: 370 δισ. δολάρια για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

Με την μεταρρύθμιση αυτή, οι πολίτες θα λαμβάνουν μέχρι 7.500 δολάρια σε έκπτωση φόρου για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην στέγη θα επιδοτείται με το 30% του κόστους.

Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει επίσης την ενίσχυση της αντοχής των δασών απέναντι στις τεράστιες πυρκαγιές που πλήττουν τις δυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πολλαπλασιασμός των οποίων συνδέεται απευθείας με την κλιματική κρίση.

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε έκπτωση φόρων θα δοθούν στις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες ως ενίσχυση στην διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, ένα μέτρο που επικρίθηκε με δριμύτητα από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία συντάχθηκε τελικά με το κείμενο που παρουσιάσθηκε, ελλείψει πιο φιλόδοξης συμφωνίας έπειτα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία κομίζοντας τεράστια μεταρρυθμιστικά προγράμματα, τα οποία αναγκάσθηκε να ενταφιάσει, στην συνέχεια να επαναφέρει για να ενταφιασθούν και πάλι τελικά από έναν συντηρητικό γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Τζο Μάντσιν. Λόγω της οριακής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια, πολιτείας γνωστής για τα ανθρακωρυχεία της, έχει δυνατότητα βέτο στα νομοσχέδια αυτά.

Στο τέλος Ιουλίου, ο Τσακ Σούμερ κατόρθωσε να αποσπάσει την σύμφωνη γνώμη του Μάντσιν επί συμβιβαστικής πρότασης.

Ο Τζο Μάντσιν μιλά στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία – REUTERS/Ken Cedeno
Επικρίσεις από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών

Χθες, οι γερουσιαστές ξεκίνησαν τελικά να συζητούν το νομοσχέδιο στη Γερουσία.

Το βράδυ ξεκίνησαν μία μαραθώνια διαδικασία που ονομάστηκε “vote-a-rama”, κατά την διάρκεια της οποίας οι γερουσιαστές, πολλοί από τους οποίους σε προχωρημένη ηλικία, παρουσίαζαν επί 15 ώρες δεκάδες τροπολογίες, απαιτώντας μία ψηφοφορία για την κάθε μία.

Η διαδικασία έδωσε στην ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, που θεωρεί το πρόγραμμα Μπάιντεν πολύ δαπανηρό, και στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, που το ήθελε πιο φιλόδοξο, να παρουσιάσουν τις αιτιάσεις τους.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής,Μπέρνι Σάντερς, παρουσίασε κατά την διάρκεια της νύχτας πληθώρα τροπολογιών που είχαν ως στόχο να ενισχύσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ο οποίος κατά τους τελευταίους μήνες είχε σημαντικά περιορισθεί.

Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις 64 δισ. δολαρίων στην υγεία και την σταδιακή μείωση της τιμής ορισμένων φαρμάκων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι στις ΗΠΑ 10 φορές ακριβότερα σε σχέση με άλλες πλούσιες χώρες.

Ομως, οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους για παιδικούς σταθμούς και δημόσια πανεπιστήμια, καθώς και για την βελτίωση της περίθαλψης των ηλικιωμένων.

«Εκατομμύρια συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να έχουν σάπια δόντια και να μην πραγματοποιούν οδοντιατρικές εργασίες προσθετικής, να μην λαμβάνουν τα ακουστικά βοηθήματα ή τα γυαλιά που δικαιούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτε για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα».

Ομως, το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, επιδιώκοντας την υλοποίηση αυτού του προγράμματος πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και την προσφορά μιας νίκης στον Μπάιντεν, συντάχθηκε για να απορρίψει τις περισσότερες από τις τροπολογίες.

Παράλληλα με τις μαζικές επενδύσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με την επιβολή νέου ελάχιστου φόρου 15% σε όλες τις εταιρείες, τα κέρδη των οποίων ξεπερνούν το ένα δισ. δολάρια. Στόχος της ρύθμισης, να εμποδισθούν μεγάλες εταιρείες να χρησιμοποιούν τα κενά του νόμου που μέχρι σήμερα τους επέτρεπαν να καταβάλλουν πολύ χαμηλότερους φόρους από αυτούς που θα έπρεπε να πληρώνουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αυτό μπορεί να αποδώσει 258 δισεκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος κατά την διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.