Δευτέρα 20 Μαΐου 2024. Πάνο με το σύνθημα «Ελευθερώστε τον Ασάνζ» στον φράκτη του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που αποφασίζει για την έφεση κατά της έκδοσης του ιδρυτή των WikiLeaks στις ΗΠΑ | REUTERS/Maja Smiejkowska
Επικαιρότητα

Νίκη για τον Ασάνζ: Μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οι βρετανοί δικαστές αποφάσισαν υπέρ του αιτήματος του 52χρονου ιδρυτή των WikiLeaks, καθώς δεν τους ικανοποίησαν οι διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι δεν θα επιδιώξουν να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, αν εκδοθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού
Protagon Team

Η μάχη του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ δέχθηκε την Δευτέρα σημαντική ώθηση καθώς το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε πως οι διαβεβαιώσεις των Αμερικανών για την υπόθεσή του δεν είναι ικανοποιητικές.

Οι δικαστές αποφάσισαν πως θα επιτραπεί στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση, η οποία θα τύχει πλήρους εξέτασης.

Το Μάρτιο, το εν λόγω δικαστήριο είχε επιτρέψει προσωρινά στον 52χρονο Ασάνζ να προχωρήσει στην προσφυγή.

Ομως, έδωσε στις ΗΠΑ την ευκαιρία να παράσχουν ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιδιώξουν να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου και θα του επιτρέψουν να επικαλεσθεί σε δίκη το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος.

Σε μια σύντομη απόφαση, δύο υψηλόβαθμοι δικαστές ανακοίνωσαν, την Δευτέρα, ότι οι διαβεβαιώσεις, που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, δεν είναι επαρκείς και πρόσθεσαν ότι θα επιτρέψουν να προχωρήσει η προσφυγή του Ασάνζ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, η υγεία του οποίου έχει επιδεινωθεί σημαντικά στη φυλακή, ελπίζει να είναι παρών στο δικαστήριο για την κρίσιμη αυτή απόφαση, όπως είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ.

Η Στέλλα Ασάνζ, σύζυγος του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, προσέρχεται στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο, 20 Μαΐου 2024. REUTERS/Hollie Adams

Στις ΗΠΑ διώκεται επειδή μετά το 2010 δημοσιοποίησε περισσότερα από 70.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Επειτα από πολλές δικαστικές περιπέτειες, στα τέλη Μαρτίου δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η Βικτόρια Σαρπ και ο Τζέρεμι Τζόνσον, ζήτησαν από τις ΗΠΑ νέες διαβεβαιώσεις για τη μεταχείριση που θα επιφυλάξει η Ουάσινγκτον στον Ασάνζ, προτού αποφανθούν επί του αιτήματός του να ασκήσει νέα έφεση κατά της έκδοσής του.

Οι δικαστές ήθελαν έτσι να διασφαλίσουν ότι ο Ασάνζ δεν θα κινδυνεύσει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών και ότι θα μπορέσει να επικαλεστεί την προστασία που του προσφέρει η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

Ενόψει αυτής της διαδικασίας, υποστηρικτές του Ασάνζ συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο, ζητώντας να μην εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκέντρωση υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο, 20 Μαΐου 2024. REUTERS/Maja Smiejkowska

Ο Ασάνζ πέρασε επτά χρόνια αυτοεξόριστος στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, από το οποίο απομακρύνθηκε για να οδηγηθεί στη φυλακή το 2019. Εως και σήμερα κρατείται στις φυλακές Belmarsh του Λονδίνου.

Ο Αυστραλός κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 ετών επειδή δημοσιοποίησε από το 2010 περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.