Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να σημειώνει μια σημαντική νίκη στις προσπάθειές της να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ένας υπουργός από το ακροδεξιό κόμμα της, Αδέλφια της Ιταλίας, είναι έτοιμος να αναλάβει κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχεδιάζει να τοποθετήσει τον Ραφαέλε Φίτο σε ανώτερη θέση στο τιμόνι του διοικητικού οργάνου της ΕΕ.
Η απόφασή της, σύμφωνα με την γερμανική Die Welt, έρχεται αφού ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ζήτησε ένα «τείχος προστασίας», προκειμένου να κρατήσει τους λαϊκιστές μακριά από την εξουσία, μετά από την εκλογική νίκη του ακροδεξιού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) το Σαββατοκύριακο.
Ο 55χρονος Φίτο, όπως αναφέρουν οι Times, πρόκειται να είναι ένας από τους τέσσερις «εκτελεστικούς αντιπροέδρους» της Επιτροπής που επιβλέπει βασικές πολιτικές της ΕΕ, στην περίπτωσή του την οικονομία.
Ο διορισμός του, μαζί με άλλους αντιπροέδρους υψηλού προφίλ, από τους σοσιαλιστές, τους φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς, είναι μια de facto αναγνώριση από την ΕΕ ότι τα εκλογικά κέρδη για τους λαϊκιστές δεν μπορούν να αγνοηθούν με τον αποκλεισμό τους από την εξουσία.
Η Μελόνι ζήτησε από το υπουργικό της συμβούλιο να χειροκροτήσει τον Φίτο όταν τον πρότεινε για τη θέση σε κυβερνητική συνεδρίαση την Παρασκευή 30 Αυγούστου, αναφερόμενη στην εκλογική επιτυχία της και συγκρίνοντάς τη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Ολαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Είμαστε η Ιταλία, ένα ιδρυτικό έθνος της ΕΕ, το δεύτερο ευρωπαϊκό έθνος στη μεταποίηση και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, τρίτη σε πληθυσμό. και είμαστε στην κορυφή σε πολλούς τομείς» είπε. «Σήμερα μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια ανακτημένη πολιτική και οικονομική σταθερότητα που λίγοι έχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Η Μελόνι συγκρούστηκε με άλλους ηγέτες της ΕΕ, ιδίως με τον Σολτς και τον Μακρόν, όταν την απέκλεισαν από τις συνομιλίες για τον επαναδιορισμό της Φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο. Τελικά συμφώνησε να μην εμποδίσει τον επαναδιορισμό, με αντάλλαγμα μια ανώτερη θέση στην Επιτροπή.
Ο Φίτο θα συνεργαστεί με την Φον ντερ Λάιεν, επιβλέποντας το έργο άλλων Επιτρόπων, ως μέρος της νέας ανώτατης διοίκησης των Βρυξελλών, μαζί με την ισπανίδα σοσιαλίστρια Τερέθα Ριμπέρα, τον Τιερί Μπρετόν, έναν από τους βασικούς συμμάχους του Μακρόν, και τον πολωνό διπλωμάτη Πιότρ Σεραφίν, άνθρωπο του Ντόναλντ Τουσκ.
Η Φον ντερ Λάιεν έχει επικριθεί ότι κάνει παραχωρήσεις στην Μελόνι για τη μετανάστευση, καθώς η Ευρώπη έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά, με σημαντικά κέρδη για τα ριζοσπαστικά εθνικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα στις εκλογές του Ιουνίου.
Τις επόμενες ημέρες, και αφού η Φον ντερ Λάιεν ανακοινώσει τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε ακροάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη διαδικασία και δεν θα τη σχολιάσουμε» είπε ένας εκπρόσωπος.
Ως μέλος των Αδελφών της Ιταλίας, ο Φίτο θα αντιμετωπίσει μια σκληρή ακρόαση – και στο παρελθόν οι ευρωβουλευτές έχουν απορρίψει υποψηφίους που θεωρούνται ιδεολογικώς ακραίοι.
Ο Γκέρμπεν-Γιάν Γκερμπράντι, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του μπλοκ Renew και μέλος του φιλελεύθερου ολλανδικού κόμματος D66, ο οποίος θα εξετάσει τον Φίτο στην κοινοβουλευτική του ακρόαση, είπε ότι ο Ιταλός δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. «Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να διορίσουμε έναν μικροϊδεολόγο σε αυτή τη σημαντική θέση» είπε.
«Αναμένουμε ότι τα ανώτερα χαρτοφυλάκια στην επιτροπή θα ανατεθούν σε υποψήφιους ύψιστης ακεραιότητας, που υπηρετούν το ευρωπαϊκό συμφέρον και πιστεύουν αδιαμφισβήτητα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και τις αξίες του».