Δεν ήταν εντελώς άγνωστος στις Αρχές, αλλά ήταν αρκετά χαμηλού προφίλ, ώστε να μην κινήσει τις υποψίες ο δράστης της φονικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας ανήμερα της εθνικής εορτής της χώρας, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το μεσημέρι του Σαββάτου το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Ο οδηγός του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο και τον πανικό στην εσπλανάδα της Νίκαιας το βράδυ της Πέμπτης ήταν ο Μοχάμεντ Λαχουαέι-Μπουλέλ, όπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές το βράδυ της Παρασκευής. Ο 31χρονος Γαλλοτυνήσιος είχε στο ποινικό του μητρώο κάποια παραπτώματα, αλλά δεν βρισκόταν στη λίστα υπόπτων για τρομοκρατική ενέργεια, την οποία έχουν στην κατοχή τους οι γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Και δεν φαίνεται να είχε και κάποια διασύνδεση με τζιχαντιστικές ομάδες, όπως την Forsane Alizza, η οποία είχε επίκεντρο την Νίκαια και έχει διαλυθεί από το 2012, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η μοναδική φορά που είχε καταδικαστεί από τις γαλλικές Αρχές ήταν πριν από περίπου τρεις μήνες, τον Μάρτιο, λόγω βίαιης συμπλοκής ανάμεσα στον ίδιο και έναν άλλο οδηγό αυτοκινήτου. Οπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαν Ζακ Ιρβουά, «ο Μπουλέλ του επιτέθηκε εκσφενδονίζοντας μία παλέτα». Καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκισης με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος υπό την προϋπόθεση ότι θα επικοινωνούσε με την Αστυνομία μία φορά την εβδομάδα, το οποίο και έκανε όπως επεσήμανε ο κ. Ιρβουά.
Ο δράστης φέρεται να νοίκιασε το φορτηγό στις 11 Ιουλίου με ημερομηνία επιστροφής την 13η Ιουλίου. Οδήγησε περίπου δύο χιλιόμετρα στον παραλιακό δρόμο, κυνηγώντας τους περαστικούς και κάνοντας απότομες στροφές ώστε να διασχίζει ολόκληρο τον δρόμο. Οταν άρχισε η ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν, ο Μποχλέλ συνέχισε την τραγική πορεία του για 300μ. ακόμα μέχρι που οι αστυνομικοί τον βρήκαν νεκρό στη θέση του οδηγού. Στον διάβα του είχε σκοτώσει 84 άτομα και είχε τραυματίσει τουλάχιστον 200.
Στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκε ένα αυτόματο όπλο, σφαίρες, ένα δεύτερο όπλο, ένα ψεύτικο Καλάσνικοβ και Μ16, μία χειροβομβίδα, ένα κινητό τηλέφωνο και πολλά αρχεία που βρίσκονται στα χέρια των Αρχών. Από τα αντίστοιχα έγγραφα και το κινητό τηλέφωνο αποκαλύφθηκε και η ταυτότητά του. Υστερα επιβεβαίωσαν το όνομά του οι γείτονές του, ενώ το ίδιο έκαναν και οι Αρχές αργότερα. Το μόνο που εκκρεμούσε ήταν η αναγνώριση από το DNA. Ενώ το πρωί της Παρασκευής έγινε έρευνα στην κατοικία του άνδρα, με τους αστυνομικούς να παίρνουν μαζί τους σάκους με ευρήματα.
Ο Μπουλέλ ήταν οδηγός σε φορτηγά και παντρεμένος με τρία παιδιά αλλά βρισκόταν σε διάσταση με τη σύζυγό του και δεν έμενε με την οικογένειά του. Μάλιστα, το 2012 είχε κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία και του είχε απαγορευτεί να μπει στο σπίτι όπου ζούσε η σύντροφός του. Η σύζυγός του τέθηκε υπό κράτηση την Παρασκευή, όπως ενημέρωσε ο γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μόλάν.
Γείτονες αναφέρουν ότι δεν ιδιαίτερα θρησκευόμενος τύπος και ότι «φέτος δεν τήρησε κατά γράμμα τη νηστεία του ραμαζανιού». Ηταν γενικά μοναχικός και σιωπηλός τύπος, συνεχίζουν, που δεν τους χαιρετούσε όταν τον συναντούσαν στην πολυκατοικία όπου διέμεναν σε εργατικό προάστιο της πόλης. Το AFP προσθέτει μαρτυρία κατοίκου της πολυκατοικίας ότι ο Μπουλέλ ήταν «όμορφος τύπος που κοίταζε πονηρά» τις δύο κόρες της.
Αντίστοιχα, άλλος γείτονας σημείωσε ότι ο Μπουλέλ «ήταν κάποιος που άρεσε στις γυναίκες. Αλλά ήταν φοβιστικός. Δεν ήταν το πρόσωπό του, αλλά το βλέμμα του. Συνήθιζε να καρφώνει το βλέμμα του σε μικρά παιδιά».
Το πρακτορείο του Reuters μίλησε στον αδερφό του δράστη, Ζαμπέρ. Ο ίδιος έδειχνε να μην μπορεί να πιστέψει ότι ο δράστης ήταν ο αδερφός του. «Γιατί να έκανε κάτι τέτοιο; Τον παίρνουμε τηλέφωνο από χθες το βράδυ και δεν απαντάει το τηλέφωνο», δήλωσε. Η αδερφή του δράστη, Ράμπεμπ Μπουλέλ, δήλωσε ότι «ο αδελφός μου είχε ψυχολογικά προβλήματα και έχουμε δώσει στην αστυνομία έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρακολουθείτο από ψυχολόγους για πολλά χρόνια»,.
Σχεδόν από την πρώτη στιγμή, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μανουέλ Βαλς έκαναν λόγο για τρομοκρατία, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις γιατί απουσιάζει και η ανάληψη ευθύνης, ενώ δεν ήταν και τίποτα γνωστό για τα κίνητρα του δράστη.
Αργότερα, ενώ είχαν ανακύψει πληροφορίες για το προφίλ του δράστη, αλλά όχι τα κίνητρά του, ο κ. Βαλς δήλωσε ότι ο δράστης συνδέεται «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. «Πρόκειται για ένα άτομο άγνωστο στις υπηρεσίες Πληροφοριών, χωρίς γνωστοποιημένη σύνδεση με το ριζοσπαστικοποιημένο Ισλάμ», δήλωσε. Οταν ρωτήθηκε αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τα κίνητρα του δράστη συνδέονται με τον τζιχαντισμό απάντησε «όχι».
Αλλά το ερώτημα τίθεται εκ νέου: πώς εντοπίζει κανένας έναν άνθρωπο που περνά μια ζωή χαμηλού εγκληματικού προφίλ και ξαφνικά αποφασίζει να γίνει αυτός που θα παρασύρει στον θάνατο δεκάδες άλλους; Και αν δεν καταφέρει να τον εντοπίσει, πώς τον σταματά;