Ο νέος Πρωθυπουργός βγαίνει από το Προεδρικό Μέγαρο και κατευθύνεται στο Μαξίμου, ενώ τον ακολουθούν τα παιδιά του | Intime News
Επικαιρότητα

New York Times: «Οι Ελληνες υποτιμούσαν τον Μητσοτάκη…»

Δημοσίευμα στην έγκριτη εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος στο εσωτερικό του κόμματος του πριν από τρισήμιση χρόνια στην προσπάθεια να γίνει αρχηγός της ΝΔ και τονίζει ότι είναι πλέον αυτός που γελάει τελευταίος
Protagon Team

«Η υποτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε γίνει κάτι σαν εθνικό σπορ στην Ελλάδα… όμως, μετά την σαρωτική του νίκη στις εκλογές της Κυριακής, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο “Κούλης” όπως τον αποκαλούσαν όσοι τον δυσφήμιζαν, μπορεί να είναι αυτός που γελάει τελευταίος», γράφει η Ματίνα Στέβις-Γκρίντνεφ στους New York Times.

Η άνοδός του στην πρωθυπουργία της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της επιμονής του και των δραστικών αλλαγών που συντελέστηκαν στο πολιτικό σύστημα της χώρας μέσα σε μία δεκαετία ακραίας οικονομικής δυσπραγίας και της αναμόρφωσης των πολιτικών συμμαχιών που προκάλεσε, γράφει η δημοσιογράφος.

«Η νίκη του αποτελεί επίσης μία εντυπωσιακή επανεμφάνιση για ένα mainstream πολιτικό κόμμα σε μία στιγμή που τα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα αγωνίζονται να κερδίσουν εκλογές και να σχηματίσουν κυβερνήσεις χωρίς κυβερνητικούς εταίρους».

Ο 51χρονος Μητσοτάκης θα πρέπει τώρα να πείσει ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού ότι είναι ικανός να φέρει εις πέρας την αποστολή να οδηγήσει την εξαντλημένη χώρα σε καλύτερους καιρούς. Θα χρειασθεί να πείσει εκείνους που θεωρούν ότι στερείται της ικανότητας να αντιμετωπίσει τα πολύπλοκα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας, τονίζει η Στέβις-Γκρίντνεφ.

Ο νέος Πρωθυπουργός χαιρετά τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην Ηρώδου Αττικού για να τον καλωσορίσει

Ο ίδιος λέει ότι το επώνυμό του τον βοήθησε μεν την πρώτη φορά που εξελέγη μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά από τότε, αντίθετα, έγινε όλο και μεγαλύτερο βάρος. «Δεν νομίζω ότι με ψηφίζουν επειδή προέρχομαι από πολιτική οικογένεια. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι με ψηφίζουν παρά το γεγονός ότι προέρχομαι από πολιτική οικογένεια», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη.

Θα χρειασθεί επιδέξια ηγετική ικανότητα για να διατηρηθεί η πειθαρχία μετά την σαρωτική νίκη και κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης θα προέρχονται από το ίδιο του το κόμμα, όπου παγιωμένες φατρίες εξακολουθούν να υπερασπίζονται παλαιά κεκτημένα.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως διασκεδάζει με τις προσβολές που χρησιμοποιούνται εναντίον του και τις οποίες αποδίδει στη «βρώμικη πολιτική» του αντιπάλου του και απερχόμενου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Πρόκειται πραγματικά για νεοκομμουνιστικό στιλ», προσθέτει και συμπληρώνει, «ότι απλά γελάει με τα σχόλια που προέρχονται από κάποιον που δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή του και που του πήρε 10 χρόνια να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την οικογένειά του στην ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο – Intime News

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στις αντιδράσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο κ. Μητσοτάκης στο εσωτερικό του κόμματος πριν από τρισήμιση χρόνια στην προσπάθεια να γίνει αρχηγός του κόμματος. «Ως κάποιος που στηρίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχει ψηφίσει υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας θα έπρεπε να κερδίσει τους συντηρητικούς της παράταξης που υιοθετούν εθνικιστικές απόψεις και τάσσονται κατά των ομοφυλόφιλων και υπέρ της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα είναι υπέρ ενός πιο παρεμβατικού κράτους στις ζωές των πολιτών», σχολιάζει η αρθρογράφος.

Δύο σελίδες για τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών αφιέρωσε στο φύλλο της Δευτέρας η γαλλική Liberation. Πιστή στο αριστερό της ακροατήριο στέκεται περισσότερο στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και πως «η Ελλάδα γύρισε τη σελίδα Τσίπρας». Η εφημερίδα λέει ότι «το κόμμα της Αριστεράς μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δρομολόγησε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις παρά τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές της χώρας, αλλά απογοήτευσε όσους ήλπιζαν ότι θα προστατευτούν από τη λιτότητα».

Οσο για τον θριαμβευτή της 7ης Ιουλίου, ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: «Δυναστεία Μητσοτάκη: ο μικρός “Κούλης” στην εξουσία».

Παρόλα αυτά, συνεχίζει στο άρθρο της η Ματίνα Στέβις-Γκρίντνεφ, «το κόμμα τον χρειάζεται και εν τέλει θεωρήθηκε ως κάποιος που θα μπορούσε να μεταρρυθμίσει την παράταξη και να βελτιώσει την εικόνα της ώστε να μπορεί να κερδίσει τις εκλογές».

«Εάν το κόμμα είναι μια μεγάλη Εκκλησία τότε έχει μόνο έναν ιερέα», δηλώνει ο ίδιος. «Ηταν καθήκον μου να το κρατήσω ενωμένο και ταυτόχρονα να διασφαλίσω ότι θα το μετατρέψω σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη παράταξη», τονίζει.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο να σε υποτιμούν οι άνθρωποι. Δεν με νοιάζει. Εχω μία δουλειά να φέρω σε πέρας και μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου», καταλήγει μιλώντας στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο κ. Μητσοτάκης.

Χαιρετώντας τα πλήθη στο Θησείο – Intime News