Ο Νεανιάχου συνομιλεί με στρατιώτες στη βάση που έπληξε η Χεζμπολάχ την Κυριακή | Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ / Koby Gideon
Επικαιρότητα

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να «πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ –και στη Βηρυτό»

«Δίνουμε μια σκληρή μάχη ενάντια στον “Αξονα του Κακού” του Ιράν, ο οποίος θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά. Δεν θα τα καταφέρουν. Συνεχίζουμε να πολεμάμε» διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Ισραηλινά πλήγματα στο βόρειο Λίβανο προκάλεσαν 21 νεκρούς σε χριστιανικό χωριό
Protagon Team

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, περιλαμβανομένων στόχων στη  Βηρυτό, διαβεβαίωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα, σε δηλώσεις του από τη στρατιωτική βάση κοντά στη Χάιφα η οποία επλήγη από drone της τρομοκρατικής οργάνωσης το προηγούμενο 24ωρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες.

«Δίνουμε μια σκληρή μάχη ενάντια στον “Αξονα του Κακού” του Ιράν, ο οποίος θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά» δήλωσε ο Νετανιάχου. «Δεν θα τα καταφέρουν. Συνεχίζουμε να πολεμάμε. Το κόστος είναι επώδυνο, όμως σημειώνουμε και τεράστιες νίκες –και θα συνεχίσουμε να τις πετυχαίνουμε».

«Θέλω να το καταστήσω σαφές: θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ ανελέητα σε όλα τα μέρη του Λιβάνου –και στη Βηρυτό» προσέθεσε ο ίδιος, θέλοντας ενδεχομένως να διαψεύσει το ρεπορτάζ ορισμένων εγχώριων ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι ο IDF έλαβε οδηγία να αποφύγει τα πλήγματα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον.

Ο Νεανιάχου περιηγήθηκε στη βάση που έπληξαν οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ και συνομίλησε με επιζώντες της επίθεσης. Επισκέφτηκε επίσης στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση, οι οποίοι εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε ιατρικά κέντρα της περιοχής.

Λίβανος: 21 νεκροί σε χριστιανικό χωριό

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ένα χριστιανικό χωριό στα βόρεια της χώρας νωρίτερα τη Δευτέρα. Πρόκειται για το χωριό Αιτο, το οποίο μπήκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο αφού ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, στις 23 Σεπτεμβρίου.

«Από την επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στο Αιτο της περιφέρειας Ζγάρτα σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 8 τραυματίστηκαν» σημείωσαν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι λιβανέζικες Αρχές, διευκρινίζοντας πως ο απολογισμός αυτός «είναι προσωρινός».

Σύμφωνα με το το λιβανέζικο πρακτορείο ANI, στόχος ήταν «ένα διαμέρισμα» στο χωριό. Στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας το οποίο μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε ότι το κτίριο αυτό «φιλοξενούσε πολλές οικογένειες εκτοπισμένων από τον νότιο Λίβανο», το προπύργιο της Χεζμπολάχ. Ο βομβαρδισμός έγινε «μόλις έφτασε με αυτοκίνητο ένας άνδρας» μπροστά στο κτίριο, πρόσθεσε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως πτώματα ήταν ορατά μπροστά από το κτίριο που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού και το οποίο ισοπεδώθηκε από το πλήγμα, εν μέσω ασθενοφόρων που πηγαινοέρχονταν. Ο στρατός του Λιβάνου απέκλεισε το σημείο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, πρόσθεσε.

Χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για «απάντηση» στο πλήγμα αυτό, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νέα ομοβροντία πυράυλων εναντίον του Ισραήλ το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση απείλησε το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στην αραβική χώρα, στον απόηχο της επιδρομής drone εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα την Κυριακή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.