| ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Νετανιάχου: Καμία κατάπαυση πυρός χωρίς απελευθέρωση ομήρων

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός «απάντησε» και στο διάγγελμα του αρχηγού της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας τους «εχθρούς του Ισραήλ στον Βορρά» να μην κάνουν το λάθος της κλιμάκωσης του πολέμου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα σας κοστίσει αυτό» υπογράμμισε
Protagon Team

Το Ισραήλ απορρίπτει οποιαδήποτε προσωρινή παύση του πυρός με τη Χαμάς εφόσον αυτή δεν περιλαμβάνει «την απελευθέρωση των ομήρων» που κρατούνται από τους τρομοκράτες στη Γάζα: το μήνυμα αυτό μετέφερε την Παρασκευή, 28η ημέρα της αιματηρής ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, όπως τόνισε ο πρώτος σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμά του μετά τη συνάντησή τους και πριν από την έναρξη του εβραϊκού Σαμπάτ.

Δήλωσε, επίσης, ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα», ένα αίτημα που διατυπώνεται από την παλαιστινιακή πλευρά, προβάλλοντας τις ανάγκες των νοσοκομείων του αποκλεισμένου θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι δεν έχει διαπιστώσει τέτοια έλλειψη, προσθέτοντας πως όταν και αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει ανάλογη μέριμνα.

Ο Νετανιάχου ξεκίνησε το διάγγελμά του υποσχόμενος ότι η νίκη της χώρας θα είναι «ξεκάθαρη» και «θα έχει απήχηση για γενιές».

Προσέθεσε ότι οι εχθροί του Ισραήλ στοχεύουν να καταστρέψουν τη χώρα και θα αποτύχουν. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη» επανέλαβε, διευκρινίζοντας ότι αυτή συνεπάγεται «την καταστροφή της Χαμάς, την επιστροφή των ομήρων και την αποκατάσταση της ασφάλειας για τους πολίτες και τα παιδιά» του Ισραήλ.

Επαίνεσε το έργο του στρατού στη Γάζα, όπου την τελευταία εβδομάδα εκκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ προειδοποίησε και τους «εχθρούς του Ισραήλ στον Βορρά» να μην κάνουν το λάθος να κλιμακώσουν τον πόλεμο. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα σας κοστίσει αυτό» υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, με φόντο την ένθερμη ομιλία του αρχηγού της λιβανέζικης Χεζμπολάχ υπέρ της Χαμάς.

Αναφερόμενος στη νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά και τις αντιρρήσεις του Τελ Αβίβ με τις άνευ όρων προτάσεις εκεχειρίας που έχουν διατυπωθεί. «Το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων μας. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα και αντιτίθεται στην αποστολή χρημάτων στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε ότι είπε στον αμερικανό ΥΠΕΞ.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να νικήσουμε τους εχθρούς μας» επανέλαβε καταληκτικά, αφού έκανε μια ιδιαίτερη μνεία στους πεσόντες της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και σε όσους έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες έκτοτε, στους «υπέροχους Ισραηλινούς που εμπόδισαν αυτά τα τέρατα με τα σώματά τους».

Λίγο νωρίτερα, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου για τη δυνατότητα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ώστε να προστατευθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι και να αυξηθεί η διανομή της βοήθειας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον 240 όμηροι παρέμεναν στα χέρια της Χαμάς την Παρασκευή.