Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά σε υπουργικό συμβούλιο, στις αρχές Ιανουαρίου | ABIR SULTAN/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Νετανιάχου εναντίον ΗΠΑ: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει παλαιστινιακό κράτος

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τα φημολογούμενα σχέδια της Ουάσινγκτον και άλλων δυτικών χωρών για την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Γάζα, λέγοντας ότι ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τον έλεγχο σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη. Την ίδια στιγμή πάντως, συνεχίζονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή και αραβικές χώρες για το μέλλον της Γάζας
Protagon Team

Κατηγορηματικός ήταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, όσον αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους για τους Παλαιστίνιους, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της Δύσης.

Ο σκληροπυρηνικός Νετανιάχου απέρριψε κάθε ενδεχόμενο παλαιστινιακού κράτους λέγοντας ότι οποιαδήποτε λύση στο ορατό μέλλον, μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού σε όλη τη Δυτική Οχθη.

Αυτό βρίσκεται σε απόλυτη αντίφαση με την ιδέα της δημιουργίας κυρίαρχου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τόνισε.

Στις συνομιλίες που έχει με αντιπροσώπους της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε, αποκρούει τις προσπάθειες να υπαγορευθεί οποιαδήποτε πραγματικότητα που κατ’ αυτόν θα ήγειρε απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να λέει “όχι” όταν είναι απαραίτητο, ακόμα και στους καλύτερούς μας φίλους», είπε ο Νετανιάχου.

«Από κάθε περιοχή από όπου αποσυρθήκαμε, αυτό που εισπράξαμε ως αντάλλαγμα ήταν τρομοκρατία, φρικιαστική τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ, η οποία περιέχει ακροδεξιούς εθνικιστές υπουργούς.

Ο Νετανιάχου έφερε ως παραδείγματα την αποχώρηση του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, τη Λωρίδα της Γάζας και τομείς της Δυτικής Οχθης. Αυτός είναι ο λόγος που ο έλεγχος της Δυτικής Οχθης είναι τόσο σημαντικός, είπε.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη ζουν κάπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους περίπου 490.000 ισραηλινοί έποικοι, σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς Δικαίου, αλλά στην μεγάλη πλειονότητά τους αναγνωρίζονται από το εβραϊκό κράτος.

Η εξτρεμιστική βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, και έχει καταδικαστεί από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και τις περισσότερες χώρες της Δύσης.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει επανειλημμένα από την ισραηλινή κυβέρνηση να συγκρατήσει τους εποίκους.

«Δεν θα ικανοποιηθούμε με τίποτα λιγότερο από την ολοκληρωτική νίκη, που σημαίνει την εξάλειψη των αρχηγών των τρομοκρατών, την καταστροφή των επιχειρησιακών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς, την επιστροφή των ομήρων μας σπίτι, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και τον πλήρη έλεγχο από τη σκοπιά της ασφάλειας και πάνω απ’ όλα του τι εισέρχεται» στον θύλακα, επανέλαβε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Για αυτή τη «νίκη» θα χρειαστούν «μήνες», προειδοποίησε και πρόσθεσε πως «το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στο σύνολο της περιοχής που βρίσκεται δυτικά του Ιορδάνη» ποταμού, κάτι που χαρακτήρισε «αναγκαία προϋπόθεση» για οποιαδήποτε «λύση». Αυτό «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα της (παλαιστινιακής) εθνικής κυριαρχίας» στη Δυτική Οχθη, επισήμανε.

«Προφανώς βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κίρμπι, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του  Νετανιάχου, που απέρριψε κατηγορηματικά τις αμερικανικές παροτρύνσεις για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Για τις ΗΠΑ, τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ και υποστηρικτή-κλειδί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, η δημιουργία και η αναγνώριση βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους είναι απαραίτητη για να υπάρξει «αληθινή ασφάλεια» για το εβραϊκό κράτος.

Οι επικριτές του Νετανιάχου, εντός και εκτός Ισραήλ, του προσάπτουν ότι η πρωτοφανής σφαγή 1.200 Ισραηλινών και την απαγωγή 240 πολιτών στις 7 Οκτωβρίου από τους παλαιστίνιους τρομοκράτες, ήταν αποτέλεσμα της σκληρής πολιτικής του εναντίων των Παλαιστινίων τα 16 συνολικά χρόνια του στην εξουσία.

Η συμφωνία που προωθούν οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες

Οι ΗΠΑ εργάζονται αυτή τη στιγμή για μια «μείζονα περιφερειακή συμφωνία» με στόχο «τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα ως τμήμα μιας μεταπολεμικής πραγματικότητας» μετά το τέλος της σύγκρουσης στη Γάζα, ανέφερε σήμερα ισραηλινό μέσο ενημέρωσης.

Επικαλούμενη ισραηλινή πηγή που δεν κατονομάζει, η Israel Hayom αναφέρει για τη συμφωνία: «Εκτός από τον τερματισμό των εχθροπραξιών που διεξάγονται στη Γάζα, προβλέπει επίσης εξομάλυνση ανάμεσα στο Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο, την απελευθέρωση ανθρώπων που κρατούνται και ένα νέο καθεστώς στη Γάζα».

Η συμφωνία φαίνεται ότι «αποτελεί μέρος αυτού στο οποίο αναφέρθηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν όταν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του) Νταβός ότι το Ισραήλ χρειάζεται να λάβει σκληρές αποφάσεις», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία βρίσκεται «ακόμα σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο και δεν είναι σαφές πόσο μέρος της έχει ήδη διατυπωθεί σε κείμενο που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του πολέμου και την αντικατάστασή του από μια πολιτική διαδικασία».

Κανένα από τα μέρη δεν έχει σχολιάσει επισήμως το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Παράλληλα, οι Financial Times σημείωσαν ότι οι αραβικές χώρες επίσης ετοιμάζουν την δική τους πρόταση για το μέλλον της Γάζας, η οποία περιλαμβάνει την αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία και την αποδοχή δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους από τους Ισραηλινούς.

Επίσης, το σαουδαραβικό δίκτυο Al-Hadath ανέφερε, βάσει πηγών του, ότι πρόσφατα υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων Ισραηλινών, υψηλόβαθμων Αμερικανών και υψηλόβαθμων Παλαιστινίων, στην οποία συζήτησαν την συγκεκριμένη πρόταση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συζητήσεις είχαν ως στόχο να καθοριστεί ποιος θα κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να μεταφερθεί η διαχείριση των υποθέσεών της στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ενας άραβας αξιωματούχος δήλωσε σχετικά: «Το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρξει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους, δεν μπορεί (το σχέδιο) να είναι μόνο για οικονομικά μέτρα ή την απομάκρυνση των συμβόλων κατοχής».