Νέος πρωθυπουργός στο ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας αναλαμβάνει ο δις Επίτροπος στην ΕΕ και πρώην διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.
Η απόφαση του διορισμού Μπαρνιέ ελήφθη την Πέμπτη, με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να του δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να μπει επιτέλους τελος στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στο Εξάγωνο.
Ο 73χρονος Μπαρνιέ είχε επωμιστεί το βάρος των συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για την έξοδό της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ κατά την περίοδο 2016-2021 και σήμερα, τρία χρόνια μετά, αναλαμβάνει μία ακόμη δύσκολη αποστολή: να οδηγήσει τη Γαλλία μέσα από ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό και ένα βαθιά διχασμένο και πολωμένο κοινοβούλιο.
Στην πλούσια και πολυετή πολιτική του καριέρα έχει διατελέσει τέσσερις φορές υπουργός: Περιβάλλοντος το 1993, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το 1995, Εξωτερικών Υποθέσεων το 2004 και Γεωργίας το 2007, καθώς επίσης δύο φορές Επίτροπος στην ΕΕ.
Το 1973, σε ηλικία 22 ετών, έγινε ο νεότερος γενικός σύμβουλος της Γαλλίας. Υπήρξε επίσης το νεότερο μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, όπως και ο νεότερος πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου της Σαβοΐας.
Το 2021 ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του Συντηρητικού κόμματος ενόψει προεδρικών εκλογών, περίοδο κατά την οποία είχε μετακινηθεί από το προφίλ του μετριοπαθούς πολιτικού, υιοθετώντας αντιμεταναστευτική ρητορική, κοντά στις θέσεις του έχει διατυπώσει στο ζήτημα το κόμμα της Μαρί Λεπέν, Rassemblement National (RN).
Eξού και η πρώτη αντίδραση από το κόμμα της «Εθνικής Συσπείρωσης» ότι θα περιμένει να δει τι έχει να πει -και κυρίως να πράξει- ο νέος πρωθυπουργός στο Μεταναστευτικό, αλλά και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στη Γαλλία.
«Το RN θέλει έναν πρωθυπουργό που να δεσμεύεται να διαλυθεί το κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό και να καθιερωθεί η αναλογική εκπροσώπηση», τόνισε ένας από τους βουλευτές της Λεπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Η ίδια η Μαρίν Λεπέν σχολίασε πως ο Μισέλ Μπαρνιέ φαίνεται να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στο πρώτο κριτήριο που είχε θέσει το RN, να είναι σεβαστός δηλ. από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ικανός να μπορεί να απευθύνεται στην «Εθνική Συσπείρωση», την πρώτη δύναμη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, όπως θέλησε να υπογραμμίσει.
Aρνητική ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν, που δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εκλάπη.
Στη σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ αναφέρεται ότι ανατέθηκε στον Μισέλ Μπαρνιέ «ο σχηματισμός μιας ενωτικής κυβέρνησης που θα υπηρετήσει τη χώρα και τον γαλλικό λαό», ενώ σημειώνεται πως ο διορισμός του στη θέση του πρωθυπουργού «έρχεται έπειτα απο έναν άνευ προηγουμένου κύκλο διαβουλεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με το συνταγματικό του καθήκον, ο πρόεδρος [Μακρόν] διασφάλισε ότι ο πρωθυπουργός και η μελλοντική κυβέρνηση θα πληρούν τις προϋποθέσεις ωστε να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές και θα έχουν τη δυνατότητα να ενώσουν όσο το δυνατόν ευρύτερα».
Στα παραλειπόμενο του διορισμού Μπαρνιέ, ότι γίνεται ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον νεότερο σε ηλικία πρωθυπουργό, τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ.