Με σκορ 8-5 και ένα «λευκό», ο 42χρονος δικηγόρος Λεωνίδας Μπουτσικάρης, νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και αντιπρόεδρός της από τον Μάιο του 2019, εξελέγη το απόγευμα της Παρασκευής πρόεδρος της Super League. Ο αντίπαλός του, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ήταν αδύνατον να επικρατήσει. Στις εκλογές της SL, που γίνονται κάθε χρόνο, τα κουκιά είναι (σχεδόν) πάντα μετρημένα.
Υπέρ του νέου προέδρου ψήφισαν, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, που τελευταία συμπορεύονται, οι ΠΑΕ που ανήκουν στο «μπλοκ» του ΠΑΟΚ (Ξάνθη, Παναιτωλικός, Βόλος, ΟΦΗ και Λαμία) και η ΑΕΚ, η οποία δεν θα έδινε ούτε… τον πυρετό της σε υποψήφιο που στηρίζει ο Ολυμπιακός. Αλλωστε, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει και προσωπικά ζητήματα με τον κ. Κούγια. Υπέρ του (ηττημένου) ιδιοκτήτη της ΑΕΛ ψήφισαν, η Λάρισα (βεβαίως), ο Ολυμπιακός, που πάντα βρίσκεται σε διαφορετικό στρατόπεδο από εκείνο του ΠΑΟΚ, οι ΠΑΕ που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό (Αρης, Πανιώνιος) και ο Ατρόμητος, που είναι σε δικαστική διαμάχη με τον Παναθηναϊκό. Η λευκή ψήφος ήταν του Αστέρα Τρίπολης.
Ο κ. Μπουτσικάρης θα είναι ο 14ος πρόεδρος της Super League, και ο πρώτος μετά τον Νικόλα Πατέρα (2010) που προέρχεται από τον Παναθηναϊκό. Στην ίδια καρέκλα είχε καθίσει, παλαιότερα, και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Η Κάτια Κοξένογλου, διοικητικό στέλεχος της ΠΑΕ Ατρόμητος, παραμένει αναπληρώτρια πρόεδρος.
Αν και δεν είχε καμία ελπίδα να εκλεγεί, ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ υποδέχτηκε την ήττα του με μια διχαστική -και υποτιμητική, για όσους δεν τον ψήφισαν- δήλωση: «Είναι μια μαύρη ημέρα για το ποδόσφαιρο. Χαίρομαι που με ψήφισαν πραγματικοί ιδιοκτήτες. Δεν θα ήθελα να με ψηφίσει ποτέ, η Ξάνθη, ο Βόλος, ή ο Παναιτωλικός. Είπα στον Αλαφούζο ότι συμπράττει με αυτούς που κάποτε θέλαμε να διώξουμε. Αυτοί που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για άλλους λόγους, θα με βρουν μπροστά τους. Αυτή η περίεργη συμμαχία Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, στο πρώτο ανάποδο πέναλτι θα σπάσει. Σήμερα ψήφισαν ομάδες που ανήκουν σε άλλους, ή θα υποβιβαστούν».
Νωρίτερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αρη Ασβεστά στο Sport-fm.gr, ο κ. Κούγιας είχε επιτεθεί λεκτικά στον νέο πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς τον «χθεσινό». Για να του απαντήσει ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος: «Τον κακό σου τον καιρό, είσαι τρελός». Ωραία ατμόσφαιρα! Είναι τόση η ένταση στις συνεδριάσεις της SL, ώστε οι εκπρόσωποι των ομάδων… ξεχνούν τους καλούς τους τρόπους. Στη συγκεκριμένη, ξέχασαν μέχρι και τον κορονοϊό. Κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς να τηρήσουν την απόσταση του ενάμισι μέτρου και χωρίς να φορούν μάσκες. Προσυπέγραψαν το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει στα γήπεδα, αλλά το αγνόησαν σε μια πολυάνθρωπη συνεύρεση σε κλειστό χώρο…
Τέλος πάντων, ο κ. Κούγιας έχει ένα δίκιο. Από τις 14 ΠΑΕ που ψήφισαν για την εκλογή του νέου προέδρου, μια (οπωσδήποτε) ή δύο δεν θα είναι μέλη του συνεταιρισμού σε λίγες εβδομάδες, που θα τελειώσουν τα πλέι-άουτ. Θα έχουν υποβιβαστεί στη Super League 2. Και μια (τουλάχιστον) ή δύο ΠΑΕ που θα προβιβαστούν στη Super League 1, θα έχουν για πρόεδρο κάποιον που δεν ψήφισαν. Η πρόταση του Ολυμπιακού να αναβληθεί η διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, που θα ήταν το σωστό, καταψηφίστηκε. Πάει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που «πέρασε» στη SL η άποψη των «ερυθρόλευκων», για οποιοδήποτε ζήτημα.
Από το 2006, που η Super League μπήκε στη ζωή μας, μέχρι σήμερα, μόνο δύο πρόεδροι της διοργανώτριας του πρωταθλήματος κατάφεραν να ανανεώσουν τη θητεία τους: ο Γιάννης Μώραλης και ο Γιώργος Στράτος. Το 2015 επανεξελέγη και ο Γιώργος Μποροβήλος, όμως εκείνος είχε αναλάβει καθήκοντα στα μισά της προηγούμενης σεζόν. Εάν το επεδίωκε, ο απερχόμενος πρόεδρος, Μηνάς Λυσάνδρου, θα ήταν το τρίτο όνομα αυτής της μικρής λίστας. Ολοι συμφωνούν -κι ας μην το «φωνάζουν»- ότι ο α’ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ έκανε εξαιρετική δουλειά, και εργάστηκε χωρίς συλλογικές διακρίσεις για το κοινό καλό. Το παραδέχονται και η FIFA με την UEFA, που τον έχουν «στα υπ’ όψιν». Στην Ελλάδα δεν γνώρισαν πολλούς, ακόμη, αξιόπιστους ποδοσφαιρικούς παράγοντες.
Ο κ. Λυσάνδρου διαχειρίστηκε με επιτυχία τρεις μεγάλες κρίσεις (τη διαμάχη των ομάδων με την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά, την απειλή των διαιτητών για αποχή διαρκείας και τις συνέπειες της πανδημίας στο ποδόσφαιρο), διοργάνωσε το τρίτο πιο εμπορικό (σε εισιτήρια) πρωτάθλημα από καταβολής της Super League, προσέλκυσε χορηγούς στα γήπεδα (Interwetten, Nivea, Molten, Intersport, Pobuca, Ευρωπαϊκή Πίστη, LG, Panasonic και Κωτσόβολο), και καθιέρωσε τον ποιοτικό έλεγχο των αγωνιστικών χώρων των γηπέδων. Λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του, έπεισε την Interwetten να επεκτείνει τη χορηγία της για άλλα τρία χρόνια (2020-2023), έναντι έξι εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στα χρονικά της Λίγκας, εάν εξαιρέσουμε τον (κρατικό) ΟΠΑΠ, ή επιχειρήσεις που ανήκαν σε ιδιοκτήτη ΠΑΕ.
Δεν επιθυμούσε να παραμείνει στο πόστο του. Καθώς το νέο γήπεδο της ΑΕΚ δεν θα αργήσει να ανοίξει τις θύρες του, προτίμησε να αφοσιωθεί στα καθήκοντά του στην ΠΑΕ. Ανέβασε, όμως, τον πήχη πολύ ψηλά για τον επόμενο πρόεδρο. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο νικητής των εκλογών, που είπε για τον προκάτοχό του ότι «παραδίδει άλλη Super League απ’ αυτή που παρέλαβε». Υστερα ο κ. Μπουτσικάρης έθεσε τους στόχους της δικής του διακυβέρνησης: στήριξη των ΠΑΕ από την Πολιτεία, διασφάλιση τηλεοπτικής στέγης για όλες και διεκδίκηση ποσοστού από το στοίχημα.