Η βρετανίδα ηθοποιός Εμίλια Κλαρκ έδωσε, άθελα της ίσως, το σύνθημα και στη συνέχεια το παρασύνθημα το έδωσαν οι ίδιοι οι βρετανοί σκηνοθέτες.
Σχεδόν 48 ώρες μετά την παραδοχή της Κλαρκ πως βρήκε «σκληρές και άκρως απαιτητικές» τις γυμνές σκηνές στη σειρά «Game of Thrones» και πως έχει δεχθεί πιέσεις να εμφανιστεί γυμνή και σε άλλους ρόλους, η Ένωση Βρετανών Σκηνοθετών εξέδωσε μια λίστα με 96 κανόνες και οδηγίες για σκηνές που περιλαμβάνουν γυμνό ή προσομοίωση σεξ.
Ο φορέας που εκπροσωπεί τους σκηνοθέτες σε κινηματογράφο και τηλεόραση στη Βρετανία έχει σκοπό να δείξει έτσι τον σωστό τρόπο συνεργασίας με ηθοποιούς, συντονιστές τέτοιων σκηνών και άλλους.
«Όλοι έχουν δικαίωμα να νιώθουν ασφαλείς στην εργασία τους. Και αυτό ισχύει εξίσου είτε δουλεύεις σε ένα blockbuster του Χόλιγουντ είτε σε δραματική σειρά είτε σε καινούργια μικρού μήκους ταινία», είπε η Directors UK.
Οι 96 αυτές οδηγίες (όλες τους αναλυτικά μια προς μια εδώ), που από την βιομηχανία στηρίζουν φορείς όπως Bafta, Equity, BFI και Casting Directors’ Guild, έρχονται στον απόηχο του κινήματος #MeToo και τους ισχυρισμούς πως πολλοί εργοδότες απαίτησαν ως αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες για τις δουλειές ηθοποιών.
Όπως τονίζει το BBC, το Directors UK συστήνει μέχρι και πλήρη απαγόρευση του γυμνού σε οποιαδήποτε οντισιόν!
Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «από την φύση τους, οι οντισιόν βασίζονται σε μια ανισότητα δύναμης» και «πολλοί καλλιτέχνες μπορεί να νιώσουν πως είναι υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν σε άβολες απαιτήσεις για να πάρουν μια δουλειά».
Αντιθέτως προτείνουν οι «υποψήφιοι» να φορούν μπικίνι ή μαγιό και να φέρνουν μαζί τους συνοδό, απαιτώντας ταυτόχρονα να υπάρχει προειδοποίηση 48 ωρών και να τους δίνεται όλο το σενάριο σε οποιαδήποτε ακρόαση ζητάει από αυτούς μια γυμνή ή μια ημίγυμνη εμφάνιση.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να εξασφαλίζουν επίσης γραπτή συναίνεση του υποψηφίου πριν τον τραβήξουν βίντεο ή γυμνή ή ημίγυμνη φωτογραφία.
«Ο σκηνοθέτης, ως επικεφαλής σε μια παραγωγή, θα πρέπει να ορίζει το γενικότερο ύφος μέσα σε ένα επαγγελματικό και αξιοσέβαστο περιβάλλον. Είμαστε όλοι εδώ επειδή δεν θέλουμε κανένα μέλος του καστ ή του προσωπικού να έρχεται ποτέ σε θέση που θα νιώθει ανασφαλής, πως τον εκμεταλλεύονται ή τον κακομεταχειρίζονται», σχολίασε η Σουζάνα Ουάιτ, επικεφαλής της UK Directors.