Οι αφίσες με τους απαχθέντες από τη Χαμάς υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου –εδώ στη Νέα Υόρκη, παραμονή της Ημέρας Ευχαριστιών | REUTERS/Shannon Stapleton
Επικαιρότητα

Νέο θρίλερ πάνω στο θρίλερ της Γάζας: Ούτε ανακωχή ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν…

Ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε προετοιμάσει μέσα ενημέρωσης και κοινή γνώμη για επιστροφή ομήρων από τη Χαμάς μέσα στην Πέμπτη, η αγωνία πήρε παράταση για ένα μαρτυρικό 24ωρο –όπως παράταση πήραν και οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας...
Protagon Team

Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή: αυτό ξεκαθάρισαν οι ισραηλινές αρχές, αλλά και οι ΗΠΑ, ο ρόλος των οποίων στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και ύστερα από εβδομάδες ανελέητης σφαγής, υπήρξε καταλυτικός.

Δεν θα υπάρξει «παύση» των μαχών την Πέμπτη, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Οπως επεσήμανε ο Guardian, την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η Ουάσινγκτον.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριάν Γουότσον επικαλέστηκε τις τελευταίες λεπτομέρειες που πρέπει να οριστικοποιηθούν –σε διαχειριστικό επίπεδο– ώστε να ξεκινήσουν οι ανταλλαγές ομήρων. Αυτές οι λεπτομέρειες «δρομολογούνται και ευελπιστούμε ότι η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής» είπε.

Οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ έγιναν ενώ η ανακωχή και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονταν την Πέμπτη.

Ισραηλινά ΜΜΕ, μάλιστα, έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το μεσημέρι, έπειτα από την εφαρμογή της ανακωχής στις 10:00, ενώ η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προσκαλέσει το βράδυ της Τετάρτης δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε ειδικό κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από το μεσημέρι της 23ης Νοεμβρίου.

Η εφημερίδα Times of Israel μίλησε αργότερα για «αιφνιδιαστική καθυστέρηση» στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, η οποία συνιστά πλήγμα, βέβαια, για τις οικογένειες των απαχθέντων που περίμεναν με αγωνία να δουν εντός ημέρας τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έπειτα από σχεδόν επτα εβδομάδες τρομακτικής αγωνίας.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προέβλεπε την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ισραηλινών ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους πενήντα ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος τρομοκρατών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948, με κάπου 1.200 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, η οποία κατέλαβε το 2007 την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, μικρό παλαιστινιακό θύλακα περίπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Από τις 9 Οκτωβρίου η Λωρίδα της Γάζας τέθηκε υπό ασφυκτική πολιορκία του ισραηλινού στρατού, που συμπεριελάμβανε τη διακοπή του εφοδιασμού με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Στις επιχειρήσεις αντιποίνων του στρατού του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 5.800 και πλέον παιδιά, κατά τους αριθμούς του λεγόμενου «υπουργείου Υγείας» της Χαμάς.

Επαφές Μπλίνκεν στο Ριάντ για βοήθεια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ δέχθηκε ένα τηλεφώνημα το βράδυ της Τετάρτης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν για τη συμφωνηθείσα εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους για να σταματήσει η επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα και τα περίχωρά της, και να τηρηθεί οποιαδήποτε συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Επιπλέον συζήτησαν για τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης», μετέδωσε το SPA.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας «τόνισε την κατηγορηματική απόρριψη από το βασίλειο του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας, καθώς και ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κινηθεί σοβαρά και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει όλες τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τις επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από το Ισραήλ, σύμφωνα με το SPA.