Η «επαναστατική γυμναστική» με επίκεντρο το Πολυτεχνείο συνεχίζεται και κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στην επέτειο της εξέγερσης του ’73.
Οπως έγινε γνωστό, ομάδες αλληλέγγυων μετέφεραν στο κτίριο Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου περίπου πενήντα μετανάστες που φέρεται να διέμεναν στην κατάληψη της οδού Μπουμπουλίνας (είχε εκκενωθεί μόλις το πρωί της Τρίτης από την Αστυνομία).
Στο κτίριο φιλοξενούνται ακόμη ορισμένες δραστηριότητες της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ιδρύματος, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει καταληφθεί ουκ ολίγες φορές από διάφορες συλλογικότητες, κινήματα κτλ.
Τελικά, όπως έκανε γνωστό ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, η κατάληψη στο κτίριο Γκίνη έληξε αφού πρώτα, σε συνεννόηση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, βρέθηκαν κατάλληλα καταλύματα για τους ανθρώπους αυτούς.
Το περιστατικό έρχεται την παραμονή του τριήμερου εορτασμού της 46ης επετείου του Πολυτεχνείου.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή, με τον εορτασμό να κορυφώνεται με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου.
Την Παρασκευή και το Σάββατο το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 9:30 έως τις 21:00 και την Κυριακή θα κλείσει στη μία μετά το μεσημέρι.
Οι ημέρες θέλουν προσοχή και τα λόγια πρέπει να είναι μετρημένα», δήλωσε ο πρύτανης Ανδρέας Μπουντουβής, εκφράζοντας την προσδοκία «να έχουμε έναν εορτασμό αντάξιο της μνήμης που γιορτάζουμε, με μαζική συμμετοχή του κόσμου και της πανεπιστημιακής κοινότητας».
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικότερα η πολυτεχνειακή, οφείλει να συνεισφέρει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για τον απρόσκοπτο εορτασμό της φετινής επετείου», τόνισε ο κ. Μπουντουβής για να συμπληρώσει:
«Η προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου θα κριθεί στην πράξη και απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία και αποτελεσματική συνεργασία όλων των υπευθύνων, από πλευράς πολιτείας και πανεπιστημίου. Η πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκαλεί δικαιολογημένα φόρτιση και συνεπώς μεγάλη ανησυχία και αναδεικνύει τη σημασία των καλά υπολογισμένων αποφάσεων και κινήσεων όλων των εμπλεκόμενων μερών».
Οπως επεσήμανε, «κανείς δεν θέλει το πανεπιστήμιο να κλείνει μερικώς ή ολικώς», καθώς «όταν αυτό συμβαίνει, ο αντίκτυπος στην κοινωνία είναι αρνητικός και οι φοιτητές ζημιώνονται».
«Εμείς, πρυτάνεις και δάσκαλοι», σημείωσε, οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να κάνουμε τη δουλειά μας, ανταποκρινόμενοι στην αποστολή μας και σεβόμενοι τους δημοκρατικούς κανόνες και την ακαδημαϊκή δεοντολογία, ιδιαίτερα όταν οι καταστάσεις γίνονται δύσκολες ή κρίσιμες όπως αυτή την περίοδο».
«Αγκυλώσεις, αυθαιρεσία, βία είναι ασύμβατα με τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου» και «πρέπει να εκλείψουν», ξεκαθάρισε. «Το οφείλουμε στους φοιτητές μας, στις οικογένειές τους, στις μελλοντικές γενιές. Το ΕΜΠ έχει δυναμικό για να κατακτήσει κορυφαία θέση στον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χάρτη. Ας το ακούσει η Πολιτεία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ας το ακούσει η κοινωνία για να μπορεί να αισιοδοξεί», κατέληξε ο κ. Μπουντουβής.