Διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Carlos Barria
Επικαιρότητα

Νέο πλήγμα κατά Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο – για τις αμβλώσεις

Στη διάρκεια της θητείας του, ο αμερικανός πρόεδρος έχει διορίσει δύο δικαστές ελπίζοντας να αποκτήσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας. Το Δικαστήριο ακύρωσε όμως τον πολύ περιοριστικό νόμο που προωθούσε η Πολιτεία της Λουϊζιάνα, με τις ευλογίες του ενοίκου του Λευκού Οίκου
Protagon Team

Ακόμα ένα πλήγμα κατά του Ντόναλντ Τραμπ, το τρίτο μέσα σε λίγες ημέρες, κατάφερε την Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο ακύρωσε τον πολύ περιοριστικό νόμο για τις αμβλώσεις που προωθούσε η Πολιτεία της Λουϊζιάνα, επιφέροντας πλήγμα στο κίνημα κατά των αμβλώσεων στη χώρα.

Εφόσον εφαρμοζόταν ο νόμος αυτός, οι δύο από τις τρεις κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις στην Πολιτεία αυτήν θα αναγκάζονταν να κλείσουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τον ακύρωσε με ψήφους 5 έναντι 4, καθώς ο μετριοπαθής συντηρητικός αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς τάχθηκε με την άποψη των τεσσάρων φιλελεύθερων συναδέλφων του.

Με βάση τον νόμο αυτόν, οι γιατροί που πραγματοποιούν αμβλώσεις, θα υποχρεώνονταν να αποκτήσουν τα λεγόμενα «προνόμια συνεργασίας» με κάποιο νοσοκομείο σε ακτίνα 48 χιλιομέτρων από την κλινική όπου εργάζονται, κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται νίκη για τον πάροχο υπηρεσιών άμβλωσης Hope Medical Group for Women, που εδρεύει στο Σρίβεπορτ και είχε προσφύγει εναντίον του νόμου που ψηφίστηκε το 2014.

Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομη την υποχρέωση να συνεργάζονται οι γιατροί με κάποιο νοσοκομείο κοντά στην κλινική αμβλώσεων. Το 2016 είχε απορρίψει και έναν παρόμοιο νόμο που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Τέξας.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ έχει διορίσει δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο ελπίζοντας να αποκτήσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας. Οι πρόσφατες αποφάσεις τους όμως, μάλλον έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες του. Πριν από δύο εβδομάδες, οι δικαστές αποφάσισαν να καταργήσουν τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ αμέσως μετά, επικύρωσαν το καθεστώς προστασίας που είχε αναγνωρίσει ο Μπαράκ Ομπάμα σε 700.000 νέους μετανάστες, τους επονομαζόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), το οποίο επιθυμούσε διακαώς να καταργήσει ο νυν πρόεδρος.