Η αχανής (και διαβόητη) Λουμπιάνκα, το αρχηγείο της KGB και πλέον της FSB, στο κέντρο της Μόσχας | REUTERS/Sergei Karpukhin
Επικαιρότητα

Νέο πλήγμα: Διέρρευσαν ονόματα και στοιχεία για 620 πράκτορες του Πούτιν

Χάκερ κατάφεραν να εισβάλουν στα συστήματα της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, διαδόχου της ΚGB, διευθυντής της οποίας υπήρξε και ο ρώσος πρόεδρος. Στη δημοσιότητα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στελεχών που συμμετέχουν «σε εγκληματικές δραστηριότητες» σε όλη την Ευρώπη
Protagon Team

Εναν ακόμα λόγο για να θυμώσει ακόμα περισσότερο με την δική του υπηρεσία πληροφοριών FSB έχει τώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν –κάποτε διευθυντής της– μετά το πλήγμα που κατάφεραν χάκερ στα υπολογιστικά της συστήματα.

Η ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών ανακοίνωσε ονόματα, διευθύνσεις και άλλα στοιχεία 620 στελεχών της FSB, μετά από μία «τεράστια» διαρροή δεδομένων από τα αρχεία της διαδόχου της KGB.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, η λίστα περιέχει ονόματα και προσωπικά στοιχεία για ρώσους πράκτορες που συμμετέχουν σε «εγκληματικές δραστηριότητες» σε όλη την Ευρώπη.

Εκτός από τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους, στη λίστα βρίσκονται το νούμερο του κινητού, η πινακίδα αυτοκινήτου, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης για τον κάθε πράκτορα.

Σύμφωνα με τους Times  του Λονδίνου, όλοι τους δηλώνουν ως (εικονική προφανώς) κατοικία τη Λουμπιάνκα, το αχανές αρχηγείο της KGB και πλέον της FSB, στο κέντρο της Μόσχας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους πράκτορες χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «jamesbond007» στο Skype.

Αν η λίστα είναι αληθινή, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων από τη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας, στην οποία ο Πούτιν ήταν διευθυντής το 1998 -99. Τότε μάλιστα, η FSB επέκτεινε τις δραστηριότητές της στις γειτονικές της χώρες, ανάμεσά τους και στην Ουκρανία.

Πριν λίγες εβδομάδες, οι Ουκρανοί είχαν κρυφακούσει τη συνομιλία δύο πρακτόρων της υπηρεσίας και έτσι έμαθαν ότι σκοτώθηκε στον πόλεμο ένας ρώσος στρατηγός. Οι πράκτορες, αντί να χρησιμοποιούν το κρυπτογραφημένο υπερσύγχρονο δίκτυο που έχει στη διάθεσή της η FSB, μιλούσαν σε κοινά κινητά τηλέφωνα με απλές κάρτες SIM και έτσι ήταν εύκολα θύματα για την ουκρανική αντικατασκοπεία. Λέγεται ότι, τα ρωσικά συστήματα επικοινωνιών, που χρησιμοποιεί ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στην Ουκρανία, και ο Πούτιν κατηγορεί την FSB για την αποτυχία της εισβολής που διέταξε στις 24 Φεβρουαρίου.

Πριν δύο εβδομάδες, ο Πούτιν έδωσε εντολή να συλληφθούν ο στρατηγός Σεργκέι Μπεζέντα, επικεφαλής του τμήματος της FSB που ασχολείται με τις γειτονικές χώρες και την Ουκρανία και ο βοηθός του, Ανατόλι Μπόλιουκ και πιθανολογείται ότι βρίσκονται κρατούμενοι στη Λουμπιάνκα. Παράλληλα, αιφνιδιαστικές έρευνες έγιναν στα σπίτια δεκάδων πρακτόρων, σύμφωνα με τους Times.

Ο Σεργκέι Μπεζέντα συνελήφθη με εντολή Πούτιν για τα λάθη της FSB

Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός στην ρωσική αντικατασκοπεία, είπε ότι οι εκθέσεις που συνέταξε η FSB για την Ουκρανία, πριν από την εισβολή, στις οποίες βασίστηκε ο Πούτιν, «ήταν λανθασμένες, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα πράγματα έχουν πάει τόσο χάλια για τη Ρωσία».

Οι αναφορές τους ότι ο ουκρανικός λαός θα υποδεχθεί τους Ρώσους ως απελευθερωτές και ότι η χώρα θα πέσει σε λίγες ημέρες «έπεσαν τρομερά έξω», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανώτερους αξιωματούχους να πουν στον Πούτιν αυτό που δεν θέλει να ακούσει για αυτό και προσαρμόζουν τις πληροφορίες τους. Αυτό πρέπει να συμβαίνει κάπου ανάμεσα στον συνταγματάρχη και στον στρατηγό της FSB. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τους πράκτορες στο πεδίο να ήταν σωστές».

Διευθυντής της FSB είναι ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στη Ρωσία, γνώριμος του Πούτιν από τη δεκαετία του ’70, όταν και οι δύο ήταν πράκτορες με έδρα την Αγία Πετρούπολη.

Ο Μπορτνίκοφ είναι μέλος του «δικτύου των ισχυρών», πρώην και νυν στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας, που είναι οι στενοί συνεργάτες του ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο. Ολοι τους έχουν πλουτίσει λόγω της θέσης τους, ενώ συγγενείς τους βρίσκονται σε ανώτερες κρατικές θέσεις. Ο γιος του Μπορτνίκοφ, Ντένις, είναι αντιπρόεδρος της VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία και ήταν από τους πρώτους στόχους των πρόσφατων βρετανικών κυρώσεων.

Ο Πούτιν δεν κρύβει την οργή του για αυτόν τον στενό του κύκλο από τότε που είδε ότι η εισβολή στην Ουκρανία κάθε άλλο όπως την περίμενε, εξελίσσεται. Ο Σεργκέι Σοϊγκού, ο έμπιστός του υπουργός Αμυνας, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο για δύο εβδομάδες, και λέγεται ότι έπαθε έμφραγμα σε μία στιγμή έντονης αντιπαράθεσης με τον ρώσο πρόεδρο. Ο ίδιος το διέψευσε όταν επανεμφανίστηκε.