Μέλος των Χούθι, σε παραλία της Ερυθράς Θάλασσας. Η οργάνωση έχει ανεβάσει τον ρυθμό επιθέσεων σε διεθνή εμπορικά πλοία. | EPA/YAHYA ARHAB
Επικαιρότητα

Νέο πεδίο μάχης η Ερυθρά Θάλασσα – Νευρική η αγορά πετρελαίου

Πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού κατέρριψε ύποπτο drone που είχε στόχο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ οι Χούθι επιτέθηκαν με πλήθος drones στην ισραηλινή πόλη-θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Εϊλάτ - Ανεβαίνει η τιμή του αργού
Protagon Team

Οι Χούθι δηλώνουν απειλητικά ότι έχουν στόχο όλα τα εμπορικά πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Ισραήλ, έχοντας αυξήσει το τελευταί διήμερο τις επιθέσεις. Η πρακτική αυτή οδήγησε μεγάλες ναυτιλιακές να διακόψουν τις διελεύσεις των πλοίων του από την περιοχή.

Τέτοιες εχθροπραξίες χρησιμεύουν επίσης για να δείξουν ότι οι Χούθι είναι μια ισχυρή δύναμη στην Υεμένη και ένα όλο και πιο τολμηρό και αποφασιστικό μέλος του λεγόμενου «άξονα αντίστασης». Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη Χαμάς στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τη συριακή κυβέρνηση και διάφορους μη κρατικούς παράγοντες της Συρίας και του Ιράκ που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Το βρετανικό ναυτικό

Ο υπουργός Aμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε  πως το πλοίο του πολεμικού ναυτικού HMS Diamond κατέρριψε ένα ύποπτο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που είχε στόχο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Το HMS Diamond κατέρριψε ένα ύποπτο επιθετικό drone το οποίο στόχευε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα», έγραψε ο Σαπς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Ενας πύραυλος Sea Viper εκτοξεύθηκε και κατέστρεψε με επιτυχία τον στόχο», ανέφερε.

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κατέρριψε 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που είχαν εκτοξευθεί από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom).

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Δεκεμβρίου (ώρα Σανάα) το αντιτορπιλικό USS CARNEY κατευθυνόμενων πυραύλων U.S. Arliegh Burke (DDG 64), που επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεπλάκη επιτυχώς με 14 μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα [UAS] που εκτοξεύθηκαν ως κύμα drone από περιοχές της Υεμένης υπό τον έλεγχο των Χούθι», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τα UAS αξιολογήθηκε πως ήταν μονής κατεύθυνσης επιθετικά drones και καταρρίφθηκαν χωρίς ζημιές σε πλοία στην περιοχή ή φερόμενους τραυματισμούς. Οι περιφερειακοί εταίροι στην Ερυθρά Θάλασσα ειδοποιήθηκαν για την απειλή».

Κατάρριψη drone από την Αίγυπτο

Η αιγυπτιακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που πετούσε ανοιχτά της ακτής στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στην πόλη-θέρετρο Νταχάμπ, στην ανατολική αιγυπτιακή ακτή του Σινά, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας.

Οι πηγές ασφαλείας δήλωσαν πως η προέλευση του drone είναι άγνωστη.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Νταχάμπ είπαν πως είδαν ένα αντικείμενο να πέφτει στο νερό. Είπαν πως είδαν άλλο ένα ιπτάμενο αντικείμενο να πέφτει στα βουνά εκεί κοντά.

Στα τέλη Οκτωβρίου, drones προκάλεσαν εκρήξεις που συντάραξαν άλλες δύο πόλεις της Ερυθράς Θάλασσας. Σύμφωνα με το Ισραήλ, τα έστειλαν οι Χούθι, με σκοπό να πλήξουν το έδαφός του.

Επίθεση Χούθι σε ισραηλινό θέρετρο

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης, συμμάχων του Ιράν, δήλωσε πως η οργάνωση επιτέθηκε στην ισραηλινή πόλη-θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Εϊλάτ με πλήθος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, και ο εκπρόσωπος Γιαχία Σαρέα αναφέρθηκε στο Εϊλάτ σαν να βρίσκεται στη «νότια κατεχόμενη Παλαιστίνη».

Συνέπειες στο αργό

Κι ενώ ο φόβος επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή μεγαλώνει, εμφανλιζεται και ανησυχάι στην αγορά πετρελαίου. Ο Κόλμπι Κόνελι, στρατηγικός αναλυτής της Energy Intelligence, μιας εταιρείας ενεργειακών πληροφοριών με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Al Jazeera ότι υπήρξε ένας «αρκετά περιορισμένος» αλλά «όχι ανύπαρκτος» αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων στην αγορά πετρελαίου.

«Καθώς αυτές οι επιθέσεις συνεχίζονται, οι αγορές λαμβάνουν όλο και περισσότερη προσοχή, οπότε οι τιμές του αργού έκλεισαν την εβδομάδα υψηλότερα από ό, τι ήταν τις τελευταίες δύο ημέρες, ειδικά καθώς αυτές οι επιθέσεις δεν φαίνεται ότι πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια για να σταματήσουν», σχολίασε.