Ο Τζο Μπάιντεν υπογράφει το νομοθετικό διάταγμα για την Ουκρανία | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 40 δισ. δολαρίων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν να επισπεύσουν την ψήφισή του στο Κογκρέσο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νομοθετικό διάταγμα για την επιτάχυνση της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Protagon Team

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο συμφώνησαν στην επίσπευση της διάθεσης πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 39,8 δισ. δολαρίων.

Μία καθυστερημένη ψήφος θα μπορούσε να διακόψει τη ροή αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς το Κίεβο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενδέχεται να ψηφίσει το σχέδιο άμεσα, ενώ και οι ηγέτες της Γερουσίας προετοιμάζονται για να κινηθούν ταχύτατα.

Ο Μπάιντεν, στις 28 Απριλίου, ζήτησε από το Κογκρέσο τη διάθεση 33 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών άνω των 20 δισ. σε στρατιωτική βοήθεια. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε μία δραματική κλιμάκωση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο.

Η νέα πρόταση περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες 3,2 δισ. δολαρίων, αλλά και τη διάθεση αντίστοιχου ποσού 3,4 δισ. δολαρίων για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη διάθεση μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα νομοθετικό διάταγμα για την επιτάχυνση της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Ουκρανοί αγωνίζονται καθημερινά για την ίδια τη ζωή τους», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο και συμπλήρωσε: «Το κόστος αυτού του αγώνα δεν είναι μικρό, αλλά η υποχώρηση απέναντι στην επίθεση θα κόστιζε πολύ πιο ακριβά».

«Βασίζεται σε ένα πρόγραμμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την Ευρώπη να αντισταθεί στον Χίτλερ», σημείωσε ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι υποστηρίχθηκε από σχεδόν όλα τα μέλη του Κογκρέσου «εξαιρουμένων 10 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων» που το καταψήφισαν.

Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε ανήμερα του εορτασμού από τη Ρωσία της επετείου της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενισχύσει το Κίεβο με στρατιωτική βοήθεια αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το προηγούμενο πακέτο που ανακοινώθηκε ήταν 800 εκατομμυρίων δολαρίων.