Πέντε ημέρες μετά το «Μητσοτάκης γιοκ», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο θέμα και με προκλητικό ύφος επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας και προσωπικά του Πρωθυπουργού; Τι είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας; Ουσιαστικά, τίποτα καινούργιο. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται, αναφέρθηκε ξανά στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, μίλησε αόριστα για προκλήσεις από την πλευρά της Αθήνας και έπειτα από ένα ασυνήθιστα ακατανόητο, είναι η αλήθεια, «Ελλάδα συμμαζέψου», αποκάλυψε ότι κατήργησε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας. Η είδηση είναι μάλλον ότι εξακολουθούσε να υφίσταται το συγκεκριμένο όργανο, δεδομένου ότι ίχνος διάθεσης για συνεργασία από την τουρκική πλευρά δεν μπορεί να εντοπίσει ούτε ο πιο καλόπιστος ερευνητής…
«Από εδώ και πέρα o Μητσοτάκης δεν είναι συνομιλητής μου» είπε για ακόμη μία φορά ο Ερντογάν. «Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική ως προσωπικότητες. Μιλάμε, τρώμε, λέμε “ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας”, μου το υπόσχεσαι. Περνούν 15 μέρες, πας στις ΗΠΑ, μιλάς κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Για ποιο λόγο; Για το χειροκρότημα που θα πάρεις από εκεί. Συγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς. Τέτοια εξοπλιστικά, το ένα το άλλο… κλπ. Δεν υπάρχει τίποτα να γίνει με αυτούς που τρέχουν αυτήν τη διαδικασία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε σε τόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλητικός: «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μας, αλλά ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν καλά. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται απέναντι σε αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό…». Οσο πλησιάζουν οι εκλογές – τις οποίες μάλλον μόνο ο ίδιος φαντάζεται ότι μπορεί να κερδίσει – τέτοιες συμπεριφορές θα έχουμε πολλές. Αλλωστε δεν είναι μυστικό ότι ο Μπαχτσελί, ο κυβερνητικός του εταίρος, καθορίζει την ατζέντα, δεδομένου ότι διαθέτει το κρίσιμο εκείνο ποσοστό των εδρών που διατηρούν την οικογένεια Ερντογάν στο Ακσαράι, το Λευκό Παλάτι της Αγκυρας…
Ο Ερντογάν επιχείρησε και μια ιστορική αναδρομή σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αναφορές σε ό,τι συμφέρει να θυμάται και ερμηνείες που απέχουν πολύ από αυτό που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει πραγματικότητα.
«Η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν και η τότε τουρκική διοίκηση άνοιξε τον δρόμο για την επανένταξη της» είπε, ωστόσο δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει γιατί η χώρα μας είχε αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας. Ακολούθως αναφέρθηκε στα ελληνικά δημοσιονομικά ισχυριζόμενος ότι «αυτήν την στιγμή η Ελλάδα χρωστάει στην Ευρώπη περίπου 400 δισ. ευρώ». Συγκινητικό το ενδιαφέρον του, αλλά μάλλον για την τουρκική οικονομία θα έπρεπε να στεναχωριέται και όχι για την ελληνική, η οποία δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, καταγράφει αναπτυξιακή πορεία και επιλέγεται από επιχειρηματικούς κολοσσούς για σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής.
«Οι ΗΠΑ αυτήν την στιγμή έχουν 9 βάσεις στην Ελλάδα, 5+4… Λοιπόν, εναντίον ποιων δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις; Να τι λένε: “Ενάντια στη Ρωσία…” Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς. Μπροστά σε όλα αυτά είναι εμφανής η στάση τους απέναντι στην Τουρκία», πρόσθεσε στη συνέχεια, μπερδεύοντας λίγο τις έννοιες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αλλά αυτό είναι επουσιώδες. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι διαμαρτύρεται εκείνος που από τη δεκαετία του ’50 φιλοξενεί 5.000 στελέχη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και πυρηνικά όπλα στη βάση του Ιντσιρλίκ, στα Αδανα. Αν αισθάνεται ότι απειλείται από τα αμερικανικά στρατεύματα, μάλλον θα έπρεπε να αρχίσει από την αυλή του, ο τούρκος πρόεδρος, πριν ασχοληθεί με τον γείτονά του. Και φυσικά, το αυτονόητο: Αν ήθελαν οι ΗΠΑ να απειλήσουν την Τουρκία, το έκαναν και από τη Βαλτιμόρη…
Αυτό που παραμένει ακατανόητο είναι οι ενστάσεις του Ερντογάν για την ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, στον βαθμό, φυσικά, που ο ίδιος τις αναδεικνύει. «Eίδατε τι έκαναν στον Μητσοτάκη τις προάλλες. Στην Αμερική άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και τον έβαλαν να μιλήσει εκεί. Σε αυτήν την ομιλία χειροκρότησαν; Toν χειροκρότησαν. Μέσα σε αυτά έφεραν πάλι και το θέμα των F-16; Το έφεραν…», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Πιθανώς να μην ερωτάται για το ποιος ομιλεί στο Κογκρέσο, τι λέει και αν χειροκροτείται, αλλά μάλλον κάποτε πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα… Οπως και ότι κάθε χώρα αξιολογεί τους συμμάχους της και φέρεται αναλόγως. Είχε ενημερωθεί για αυτό πριν αγοράσει τους S-400. Σήμερα θα έκανε βόλτες με F-35 αν δεν ήθελε να καλοπιάσει τον Πούτιν…
Για Φινλανδία και Σουηδία
Για να μην είμαστε άδικοι, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που περιέλαβε ο «σουλτάνος». Στο ρεπερτόριό του εντάχθηκαν εσχάτως και θα είναι μονίμως για τους επόμενους μήνες (ή μέχρι να πάρει κάποια από τα ανταλλάγματα που έχει στο νου του), η Φινλανδία και η Σουηδία. Οπως είπε ο Ερντογάν, πως οι δύο χώρες «δεν είναι ειλικρινείς» και μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του κατέληξε: «Για όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία».