Η λέμβος η οποία ανετράπη την Κυριακή, σύμφωνα με την ΜΚΟ Sea Watch | Christian Ghodes/Sea-Watch.org via REUTERS
Επικαιρότητα

Νέο ναυάγιο σε λιβυκά χωρικά ύδατα με δεκάδες αγνοούμενους

Ανέρχονται στους 30 και πιθανότατα είναι νεκροί, ανέφεραν οι οργανώσεις διάσωσης, καταγγέλλοντας, παράλληλα, τις ιταλικές Αρχές για καθυστερημένη ανάληψης δράσης. «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Ιταλίας, Μάλτας και Λιβύης
Protagon Team

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται στην κεντρική Μεσόγειο μετά την ανατροπή της λέμβου με την οποία ταξίδευαν προς την Ευρώπη, έχοντας ξεκινήσει από τη Λιβύη, εν μέσω κακοκαιρίας.

Η ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans έγραψε στο Twitter ότι σύμφωνα με αρκετές πηγές το σκάφος ανατράπηκε το πρωί της Κυριακής περίπου 180 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βεγγάζης.

Η Alarm Phone, μια φιλανθρωπική οργάνωση που δέχεται κλήσεις από πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο, δήλωσε ότι για πρώτη φορά ειδοποίησε τις Αρχές της κοντινής Ιταλίας το Σάββατο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης επέμβασης για τη διάσωση του σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 47 άτομα.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, δεκάδες άνθρωποι από αυτό το κινδυνεύον σκάφος έχουν πνιγεί», ανέφερε η οργάνωση σε σχετική ανάρτησή της.

Σύμφωνα με την Mediterranea Saving Humans, οι ιταλικές Αρχές ζήτησαν από τα εμπορικά πλοία της περιοχής να επέμβουν. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η επιχείρηση διάσωσης δεν ξεκίνησε άμεσα μόλις αυτά έφτασαν στην περιοχή.

Αργότερα, η Alarm Phone επεσήμανε ότι υπάρχουν φόβοι ότι οι επιζώντες του ναυαγίου θα απελαθούν πίσω στη Λιβύη. «Μετά το ναυάγιο με πολλούς θανάτους, ανησυχούμε ότι οι επιζώντες –που παρακολούθησαν τους φίλους τους να πεθαίνουν πριν διασωθούν από ένα εμπορικό σκάφος– θα αναγκαστούν να γυρίσουν στη Λιβύη ή την Τυνησία, όπου τους περιμένουν απάνθρωπες συνθήκες». «Απαιτούμε όλοι οι επιζώντες να μεταφερθούν σε ένα ασφαλές μέρος στην Ευρώπη!», προσέθεσε η Alarm Phone στη σχετική ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, οι δύο οργανώσεις, καθώς και η Sea Watch, κατήγγειλαν την καθυστερημένη αντίδραση της ιταλικής πλευράς.

Η ανησυχία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών συνδέεται και με το ναυάγιο κοντά στην Καλαβρία, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άνθρωποι, στις 26 Φεβρουαρίου.

Αεροφωτογραφία του εμπορικού πλοίου M/V BASILIS L, το οποίο διατάχθηκε να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης της λέμβου στην οποία επέβαιναν οι μετανάστες, ελλείψει σκαφών του Λιμενικού τόσο από την Ιταλία όσο και από τη Λιβύη (Christian Ghodes/Sea-Watch.org/Handout via REUTERS)

Οπως σχολίασε ο Guardian περιστατικά όπως το παραπάνω έχουν θέσει σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Ιταλίας να διασώζει ανθρώπους που πραγματοποιούν διελεύσεις στη Μεσόγειο.

Η ιταλική Ακτοφυλακή, από την πλευρά της, σημείωσε ότι το πλεούμενο βρισκόταν έξω από την Περιοχή Ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης της Ιταλίας και ότι δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση από μέρους της Λιβύης και της Μάλτας.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ακτοφυλακή, το Πολεμικό Ναυτικό μας και η Οικονομική Αστυνομία μας δεν αφήνουν ποτέ κανέναν αβοήθητο. Πρέπει να κάνουμε μια ακριβή ανάλυση των όσων συμβαίνουν και να αποφεύγουμε την εργαλειοποίηση (του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού), διότι προσπαθούμε όλοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να αποφύγουμε τις τρομερές αυτές τραγωδίες στη Μεσόγειο», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.