Καπνός μετά την ανατίναξη δρόμου στη Βόρεια Κορέα, όπως φαίνεται σε καρέ από βίντεο του νοτιοκορεατικού στρατού | South Korean Defence Ministry/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Νέο επεισόδιο στα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας – ο Κιμ ανατίναξε δρόμους

Μετά τις απειλές για «φρικτή καταστροφή» αν η Σεούλ στείλει ξανά drone στους βορειοκορεατικούς αιθέρες, η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε καταστροφή οδών που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για διασυνοριακές ανταλλαγές. Η Σεούλ απάντησε με προειδοποιητικές βολές
Protagon Team

Ο βορειοκορεατικός στρατός κατέστρεψε με εκρηκτικά, την Τρίτη, τμήματα δρόμων που χρησιμοποιούνταν άλλοτε για τις διασυνοριακές ανταλλαγές με τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε η Σεούλ, σε μία ακόμα αντιπαράθεση των δύο κρατών.

«Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τμήματα των οδών Γκιεόνγκι και Ντονγκάε βόρεια της στρατιωτικής γραμμής οριοθέτησης», ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποιώντας την επίσημη ορολογία για τα σύνορα μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.

Ως απάντηση, οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις προχώρησαν σε «απαντητικά πυρά» στο έδαφός τους, νοτίως της αποστρατικοποιημένης ζώνης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο βορειοκορεατικός στρατός είχε επιβεβαιώσει στις 9 Οκτωβρίου πως θα κόψει «οριστικά» τους συμβολικούς οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες που συνδέουν τις δύο χώρες και πως θα κατασκευάσει «ισχυρές αμυντικές δομές» κατά μήκος των συνόρων.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό επιτελείο, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη τοποθετήσει νάρκες και φράγματα κατά μήκος των συνόρων και σήμερα έκανε επιπλέον εργασίες με βαρύ εξοπλισμό.

Στην πράξη, τα σύνορα μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών είναι κλειστά. Από το τέλος του πολέμου το 1953, οι δύο διακορεατικές οδοί και οι δύο διακορεατικές σιδηροδρομικές γραμμές δεν έχουν ανοίξει ξανά παρά μόνο στη διάρκεια σύντομων περιόδων ύφεσης.

Τον Ιούνιο του 2020 η Βόρεια Κορέα είχε ήδη ανατινάξει το διακορεατικό Γραφείο Συνδέσμου που λειτουργούσε στην Κεσόνγκ, μερικά χιλιόμετρα βορείως των συνόρων, από το 2018, όταν οι σχέσεις ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ είχαν γνωρίσει μια εφήμερη βελτίωση.

Η καταστροφή αυτών των οδών που δεν χρησιμοποιούνται, είναι μια νέα εκδήλωση της σκλήρυνσης της πολιτικής του Κιμ Γιονγκ Ουν έναντι της Νότιας Κορέας, για την οποία είπε πως είναι «ο κύριος εχθρός» της χώρας του.

Τον Ιανουάριο του 2024, ο βορειοκορεάτης δικτάτορας είχε διατάξει επίσης τη διάλυση όλων των θεσμών που ήταν αρμόδιοι για τις σχέσεις με τη Σεούλ και για τα σχέδια επανένωσης της Κορέας και είχε απειλήσει να κάνει πόλεμο για οποιαδήποτε παραβίαση του εδάφους του «ακόμα και για 0,001 χιλιοστό».

Σύμφωνα με τα βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Κιμ προήδρευσε, τη Δευτέρα, συνεδρίασης των πιο υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων της χώρας και καθόρισε τις γραμμές για ενδεχόμενη ανάληψη «άμεσης στρατιωτικής δράσης».

Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ το βορειοκορεατικό καθεστώς διαμαρτύρεται για υπερπτήσεις μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που, όπως ανέφερε, έριξαν στην πρωτεύουσα προπαγανδιστικές προκηρύξεις γεμάτες «εμπρηστικές φήμες και βλακείες» και κατηγόρησε τη Σεούλ ότι είναι υπεύθυνη.

Η αδελφή του Κιμ προειδοποίησε την Κυριακή, ότι αν σταλεί άλλο ένα drone, θα θεωρηθεί «κήρυξη πολέμου».

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Aμυνας, Κιμ Γιονγκ-χιούν, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη. Ωστόσο, το επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν οι βορειοκορεατικοί ισχυρισμοί είναι αληθείς ή όχι».

Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στην περιοχή, για τις ρίψεις αυτές ευθύνονται μαχητικές οργανώσεις της Νότιας Κορέας, οι οποίες συνηθίζουν να στέλνουν προπαγάνδα και δολάρια στη Βόρεια Κορέα, εν γένει με μπαλόνια, αλλά μερικές φορές και με μικρά drones που δύσκολα εντοπίζονται.

Από το Μάιο, η Βόρεια Κορέα στέλνει από την πλευρά της προς τη Νότια Κορέα χιλιάδες μπαλόνια με ακαθαρσίες, κάτι που έκανε τη Σεούλ να επαναλάβει τις προπαγανδιστικές εκπομπές μέσω μεγαφώνων κατά μήκος των συνόρων και να αναστείλει την ισχύ μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί το 2018 με στόχο να προλαμβάνονται στρατιωτικές συρράξεις.

Στα τέλη του 2022, πέντε βορειοκορεατικά drones είχαν διεισδύσει στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας. Ηταν το πρώτο επεισόδιο τέτοιου τύπου σε διάστημα πέντε ετών και είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει η εναέρια κυκλοφορία στο διεθνές αεροδρόμιο της Σεούλ. Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις είχαν απογειώσει καταδιωκτικά αεροπλάνα, τα οποία δεν είχαν καταφέρει να καταρρίψουν κανένα από τα drones.

Τον Ιούλιο, η Σεούλ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα αναπτύξει συστήματα λέιζερ ικανά «να λιώνουν» τα drones εν πτήσει.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Πιονγιάνγκ, «το ζήτημα είναι αν η Βόρεια Κορέα θα απαντήσει στέλνοντας drones στο Νότο ή αν θα λάβει ισχυρά μέτρα εφόσον drones διεισδύσουν και πάλι στο έδαφός της», εξηγεί ο Τσέονγκ Σέονγκ-τσανγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Sejong.

«Η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να επιδοθεί σε σοβαρές προκλήσεις κατά μήκος των συνόρων, αν επαναληφθούν οι διεισδύσεις», προέβλεψε.