Για τους Σκωτσέζους είναι θέμα όχι μόνο πολιτικής, αλλά και ηθικής τάξεως. Το δημοψήφισμα του Brexit τους πρόδωσε.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, είχαν πιεστεί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στη Μεγάλη Βρετανία με βασικό επιχείρημα ότι αν ανεξαρτητοποιούνταν θα βρίσκονταν αυτομάτως εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας μέλος ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε εκείνες τις κάλπες, το «όχι», η ψήφος δηλαδή κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας είχε λάβει ένα 55,3%, ποσοστό βασισμένο κυρίως στον εκβιασμό της αποβολής της περιοχής από την ΕΕ.
Είκοσι μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2016, οι Βρετανοί, και κυρίως οι Εγγλέζοι, ψήφισαν οριακά μεν αλλά καθοριστικά υπέρ του Brexit, να βγάλουν δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, άρα να βγάλουν και τους Σκωτσέζους!
Αυτόν τον πολιτικό εμπαιγμό του Λονδίνου, στη Σκωτία δεν μπορούν να τον χωνέψουν. Αλλωστε το καλοκαίρι του 2016 οι Σκωτσέζοι ψήφισαν μαζικά υπέρ του Bremain, της παραμονής στην ΕΕ. Και αυτό θα τονίσει η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.
Η επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης θα προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια ομιλίας της από τις ΗΠΑ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε άλλο παρά έχει ετοιμαστεί επαρκώς για να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε λιγότερο από δύο μήνες.
Αυτό αναφέρουν οι Times της Δευτέρας.
Στην ομιλία της, την οποία πρόκειται να εκφωνήσει στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσινγκτον, η Στέρτζον θα απευθύνει εκ νέου έκκληση να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της εφημερίδας.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέρτζον θα τονίσει παράλληλα ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί καθιστά σαφές πως τα συμφέροντα της Σκωτίας δεν εξυπηρετούνται από την παραμονή της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Μεγάλη Βρετανία τυπικά προγραμματίζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση την 29η Μαρτίου.