Ενα ακόμη σφοδρό κύμα αεροπορικών επιδρομών στη νότια περιοχή του Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ τη Δευτέρα, με 100 αεροσκάφη να πλήττουν περίπου 120 θέσεις στο έδαφος της αραβικής χώρας μέσα σε μία ώρα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
H ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε τουλάχιστον οκτώ διαδοχικά πλήγματα μόνο στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, ανέφεραν τα λιβανέζικα ΜΜΕ. Ανταποκριτές των διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων μετέδωσαν πως είδαν πυκνούς καπνούς να υψώνονται από τα νότια προάστια της πρωτεύουσας εν μέσω ισχυρών εκρήξεων.
«Οι στόχοι» των βομβαρδισμών αφορούσαν «σε διάφορες μονάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών μονάδων της Χεζμπολάχ στον Νότο, των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν, της δύναμης Πυραύλων και Ρουκετών και της διεύθυνσης Πληροφοριών» ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεων (IDF) σε ανακοίνωσή τους. Αναφέρεται ακόμη πως «αυτή η επιχείρηση ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων που στοχεύουν στην αποδυνάμωση των δυνατοτήτων διοίκησης και πυρός της Χεζμπολάχ» αλλά και στην υποστήριξη των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ που επιχειρούν στον Λίβανο.
Εντός της ίδιας ημέρας εκπρόσωπος των IDF είχε εκδώσει ακόμη μία επείγουσα προειδοποίηση προς τους λιβανέζους πολίτες, καλώντας τους να αποφεύγουν τις «τις ακτές από τον ποταμό Αουάλι και νότια», μέχρι νεωτέρας, σε μία ένδειξη για το πού θα εστιάσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τις επόμενες ώρες.
Εντολές εκκένωσης δόθηκαν, αργότερα το βράδυ, και σε ενοίκους συγκεκριμένων κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού. Κάποια από τα κτίρια βρίσκονται στον δήμο Μπουρτζ αλ Μπαρατζνέχ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι και της πόλης Χάρετ Χρέικ.
Υπενθυμίζεται πως πολλές περιοχές στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, περιλαμβανομένης της Βηρυτού, βομβαρδίζονται καθημερινά από τις 23 Σεπτεμβρίου ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε ξεκινήσει και μία μικρής κλίμακας –κατά το Τελ Αβίβ– χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στην αραβική χώρα. Είχε προηγηθεί η εξόντωση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς και των περισσότερων εκ των κορυφαίων αξιωματούχων της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε μια σειρά επιδρομών.
Οι συγκρούσεις αυτές, και όσες ακολούθησαν, θεωρήθηκαν οι σοβαρότερες στην περιοχή μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 2.083 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες αυτές, την ώρα που οι τραυματίες πλησίαζαν τις 10.000. Οι συγκρούσεις προκάλεσαν επίσης τον εκτοπισμό 1,2 εκατ. ανθρώπων, μέγεθος που αντιστοιχεί στο ένα έκτο του πληθυσμού της χώρας.
Το Ισραήλ διαμηνύει, ωστόσο, ότι ο πόλεμος θα λήξει εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του, περιλαμβανομένου του «αφοπλισμού» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, η οποία οδήγησε χιλιάδες Ισραηλινών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο βόρειο τμήμα της χώρας τους.
Αντίποινα από Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι
Το νέο κύμα των επιθέσεων των IDF στον Λίβανο έλαβε χώρα καθώς οι Ισραηλινοί τιμούσαν τη συμπλήρωση ενός έτους από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία πυροδότησε τις συγκρούσεις σε ολόκληρη την περιοχή.
Την κλιμάκωση της βίας με αφορμή την ίδια, «μαύρη» επέτειο επέλεξε, όμως, και η αντίπαλη πλευρά. Η Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους από τη Γάζα για να συμπέσουν με τις εκδηλώσεις μνήμης, και δεσμεύτηκε να συνεχίσει έναν «μακρύ και επώδυνο πόλεμο φθοράς» κατά του Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ συνέχισε κι εκείνη να εκτοξεύει δεκάδες πυραύλους στο Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, ενώ ένας βαλλιστικός πύραυλος από τους Χούθι της Υεμένης καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στη Γάζα, όπου επίσης έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ισραηλινά άρματα μάχης προχώρησαν τη Δευτέρα στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς του θύλακα, αφού περικύκλωσαν την περιοχή, σύμφωνα με κατοίκους.
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του πολέμου», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε φυλλάδια που ρίχτηκαν στο σημείο. «Οι περιοχές αυτές θεωρούνται επικίνδυνες ζώνες μαχών».
Οι φόβοι για ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση, μετά και από την υπόσχεση της ισραηλινής πλευράς ότι θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας, ενισχύθηκαν με την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι απέσυρε τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών του από τη χώρα. Σε ανάλογες κινήσεις είχαν προχωρήσει, και αναμενόταν να προχωρήσουν προσεχώς, και άλλες χώρες.