Η κατάσταση έφτασε σε δραματικά επίπεδα. Το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, που για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, έφτασε τετραψήφια νούμερα. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 1.259 νέα περιστατικά μολύνσεων, οι νεκροί έφτασαν τους 593 συνολικά και οι διασωληνωμένοι έγιναν 102 με τη διάμεση ηλικία τους μάλιστα να πέφτουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό κλήθηκε στην τακτική ενημέρωση της Τρίτης και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας!
«Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών, μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μετρά η φωνή της συνείδησης», είπε αρχικά επικαλούμενος την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας διαφοροποιήθηκε από το κυβερνητικό αφήγημα περί προσωπικής ευθύνης και μίλησε ότι είναι περισσότερο η «ώρα της συνείδησης».
«Δεν ήρθα να σας μιλήσω για φόβο. Ηρθα να σας μιλήσω για ένα νέο είδος ελευθερίας. Την ελευθερία που επιβάλλει ο εαυτός μας στον εαυτό μας», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει, λίγο έπειτα: «Τη θυσία που έκαναν οι πρόγονοί μας πριν 80 χρόνια, ας την κάνουμε και εμείς σήμερα».
Ο καθηγητής ζήτησε αλλαγή συμπεριφοράς, όχι στο πλαίσιο της ευθύνης ή και των νόμων και των αποφάσεων, αλλά με βάση την προσωπική συνείδηση του καθενός. Είπε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί η αθωότητα ή και ανεμελιά των νέων. Αλλά μίλησε σε προσωπικό τόνο, ζητώντας να προσέχουμε και να τηρούμε όσο γίνεται τη χρήση της μάσκας, αλλάζοντας συνήθειες.
«Στο καφέ, στο εστιατόριο δεν έχω πάει από τον Φεβρουάριο. Αν ήθελα να πάω, να ξεσκάσω, αν ήθελα να μιλήσω σε έναν φίλο μου, δεν θα έβγαζα τη μάσκα, θα την έβγαζα για να φάω», είπε χαρακτηριστικά.
«Προσπαθήστε να αποφύγετε τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οσο είναι δυνατόν» προσέθεσε.
«Είμαστε σε έναν δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, είπε.
Εχουμε αισιόδοξα μηνύματα ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Και το αμερικανικό έχει αποτελέσματα. Ακούσαμε καλά νέα και για το ρωσικό εμβόλιο, είπε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε πως«η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή».
Από την πλευρά του ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα Ιωάννινα και οι Σέρρες τέθηκαν σε «κόκκινο» συναγερμό —επίπεδο 4, άρα και μερικό lockdown— ενώ έκανε ιδιαίτερη έκκληση για προσοχή σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη όπου παρατηρείται, όπως είπε, ιδιαίτερη επιδημιολογική φόρτιση.
Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί οι Περιφέρειες Ιωαννίνων και Σερρών ανεβαίνουν στο επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού. Η Νάξος και η Ροδόπη ανεβαίνουν στο επίπεδο 3 από το επίπεδο 2, ενώ η Δράμα περνά στο επίπεδο 2 από το επίπεδο 1.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης παρατήρησε ότι «οι νέοι 19-39 διατηρούν 4-5 φορές μεγαλύτερη επίπτωση από τις ηλικιακές ομάδες των 0-18 και 65 και άνω. Η ηλικιακή ομάδα 40- 65 προς το παρόν κινείται προς το παρόν στη μισή επίπτωση από την ομάδα των 19-39» πρόσθεσε. Ο ίδιος δήλωσε πως από τα 1.259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα στην Αττική καταγράφηκαν τα 295 και στη Θεσσαλονίκη τα 291.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Από τα 1.259 νέα κρούσματα, τα 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32.752, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.
Τα 3.950 (12,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.381 (37,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Αυτή τη στιγμή 102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 33 (32,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Μέχρι σήμερα 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, είχαμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 225 (37,9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.
Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε ανακοινωθεί στις 22 Οκτωβρίου (εδώ), δηλαδή μόλις πριν από πέντε ημέρες.
Γεωγραφική Κατανομή
– 62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων
– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου
43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.