Σε βόμβα για τους προϋπολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών εξελίσσεται ο πληθωρισμός, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι πρόκειται για φαινόμενο παροδικό.
Την Τετάρτη, η Eurostat δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις της για την αύξηση των τιμών καταναλωτή στις χώρες της ευρωζώνης τον μήνα Ιανουάριο, με την Ελλάδα να καταγράφει πληθωρισμό 5,5%, έναντι αύξησης 4,4% τον περασμένο Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2021, η Ελλάδα κατέγραφε αρνητικό πληθωρισμό -2,4%.
Τα στοιχεία της Eurostat ακολουθούν την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος την Τρίτη, μιλώντας στον Real FM, αποκάλυψε ότι το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ύψος του πληθωρισμού το 2022, στο 1,5% με 2% –από 1% που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό. Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο πληθωρισμός εκτιμάται να κινηθεί στα επίπεδα του 5% για να αρχίσει να καταγράφεται σταδιακή αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες του έτους.
Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,1%, ενώ τρομακτικά είναι τα στοιχεία για τη Λιθουανία (12,2% από 10,7% τον Δεκέμβριο) και για την Εσθονία (11,7% τον Ιανουάριο από 12% τον Δεκέμβριο). Συγκριτικά χαμηλά διατηρείται ο πληθωρισμός στη Γαλλία (3,3%), στην Πορτογαλία και στη Φινλανδία (3,4%) και στη Μάλτα (3,8%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 5,1% από (5,7% τον Δεκέμβριο και 6% τον Νοέμβριο). Η Ιταλία σημειώνει αντίστοιχες επιδόσεις με την Ελλάδα καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,3% (από 4,2% τον Δεκέμβριο).