Ο Αντον Αντρέγεβιτς Τσερεπένικοφ βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στη Μόσχα | Twitter
Επικαιρότητα

Νεκροί υπό μυστηριώδεις συνθήκες δύο ακόμα ρώσοι ολιγάρχες

Την Παρασκευή, ο 43χρονος Αντον Αντρέγεβιτς Τσερεπένικοφ πέθανε «από υπερβολική δόση ιατρικού αερίου», στο γραφείο του στη Μόσχα, σύμφωνα με την.. ημιεπίσημη εκδοχή, ενώ την ίδια ημέρα, ο 63χρονος Ιγκόρ Κουντριάκοφ, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του, επίσης στη ρωσική πρωτεύουσα
Protagon Team

Ενας 40χρονος ρώσος επιχειρηματίας τεχνολογίας, που βοήθησε με τις εταιρείες του στις επιχειρήσεις μαζικών παρακολουθήσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν, βρέθηκε νεκρός το Σαββατοκύριακο, από υπερβολική δόση «ιατρικού αερίου».

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε ότι στις 22 Ιουλίου, το Σάββατο, σε ηλικία 40 ετών, ο επικεφαλής της ICS Holding, ο γνωστός ρώσος επιχειρηματίας τεχνολογίας, Αντον Αντρέγεβιτς Τσερεπένικοφ, απεβίωσε», έγραψε η εταιρεία του ICS Holding στο Telegram. «Θρηνούμε όλοι αυτές τις στιγμές».

Ο Τσερεπένικοφ, που είχε υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Παρασκευής στο γραφείο του στη νότια Μόσχα, με την προκαταρκτική αιτία θανάτου να ανακοινώνεται ως «καρδιακή ανακοπή».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Times, μια πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Μόσχα είπε αργότερα στο ρωσικό κανάλι RTVI ότι πέθανε από υπερβολική δόση «ιατρικού αερίου».

«Ο Τσερεπένικοφ πήρε το φάρμακο για ιατρικούς σκοπούς, αλλά προφανώς υπερέβη την επιτρεπόμενη δόση», δήλωσε η πηγή, η οποία ισχυρίστηκε επίσης ότι τρία άτομα τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του το βράδυ πριν από το θάνατό του. Επισήμως, η αιτία του θανάτου του εξακολουθεί να ερευνάται.

Ο Τσερεπένικοφ ίδρυσε την ICS Holding το 2018. Ο όμιλος συνδέεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας και αποτελείται από περίπου 30 άλλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης μίας που ονομάζεται Citadel -η οποία κατασκευάζει συσκευές υποκλοπής. Τα ενοποιημένα έσοδα της ICS Holding το 2022 ανήλθαν σε 782 εκατομμύρια λίρες.

Η Citadel συμμετείχε στην εφαρμογή των διαβόητων νόμων της Γιαροβάγια -που πήραν το όνομά τους από την βουλευτή Ιρίνα Γιαροβάγια- οι οποίοι τροποποίησαν τους αντιτρομοκρατικούς νόμους επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις παρακολούθησης και τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η διαδικασία είναι μέρος του Sorm (Σύστημα για Επιχειρησιακές Ερευνητικές Δραστηριότητες), του τεράστιου τεχνολογικού πλαισίου μέσω του οποίου η Ρωσία μπορεί να παρακολουθεί τηλεφωνήματα, μηνύματα στα κινητά και email.

Τα κέδρη της Citadel μετά την εφαρμογή της νέας αυστηρής νομοθεσίας, το 2018, έφτασαν τα δισεκατομμύρια ρούβλια.

Ο δισεκατομμυριούχος Τσερεπένικοφ ήταν επίσης κοντά στον Αλισέρ Ουσμάνοφ, τον ουζμπεκορώσο ολιγάρχη, ο οποίος απέκτησε την ICS Holding το 2020.

Ο Τσερεπένικοφ είναι ο δεύτερος γνωστός ρώσος επιχειρηματίας που πέθανε μυστηριωδώς σε διάστημα 48 ωρών. Την Παρασκευή, ο 63χρονος ολιγάρχης Ιγκόρ Κουντριάκοφ, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Μόσχα.

Δεκάδες ρώσοι μεγιστάνες έχουν πεθάνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ανάμεσά τους βρίσκονται ειδικοί της αεροπορίας, κορυφαίο στέλεχος από τη μεγαλύτερη ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας και άλλοι επιχειρηματίες και ολιγάρχες που ζούσαν εντός και εκτός της χώρας.