Είναι μια ακόμα εικόνα της Ελλάδας της οπισθοδρόμησης, της πίστης σε βασκανίες και συνωμοσιολογίες. Οι εικόνες έξω από το αστυνομικό μέγαρο Κοζάνης χαρακτηριστικές – αλλά όχι μοναδικές: μεγάλες ουρές σχηματίζονται καθημερινά από δεκάδες κόσμου που θέλουν να αποκτήσουν ταυτότητα, προκειμένου να… γλιτώσουν τις νέες ψηφιακές ταυτότητες που θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οπως σημείωσε το kozanimedia.gr, οι περισσότεροι από τους αδημονούντες για παλαιού τύπου ταυτότητα πολίτες πιστεύουν πως στις νέου τύπου θα υπάρχει…τσιπάκι που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχό τους, υιοθετώντας έτσι τις θεωρίες που διακινούνται από παραθρησκευτικούς κύκλους και άλλες ομάδες στο Διαδίκτυο. Μάλιστα το ΑΤ της πόλης θα παραμείνει ανοιχτό ως αργά το βράδυ για να ικανοποιήσει τα αιτήματα – κυρίως εκείνων που όντως έχουν ανάγκη για έκδοση ταυτότητας.
Σύμφωνα, ωστόσο, με την «Καθημερινή», τέτοιες εικόνες έχουν παρατηρηθεί, εκτός από την Κοζάνη, στη Λάρισα αλλά και στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Α.Τ. Περιστερίου υπάρχει η εξής οδηγία προς το κοινό: «Ανοίγουμε στις 8 το πρωί, αλλά θα πρέπει να έρθετε κατά τις 6 για να πιάσετε σειρά. Εχει πολύ κόσμο αυτή την εποχή λόγω των νέων ταυτοτήτων. Αν δεν σας νοιάζει να βγάλετε καινούργια ταυτότητα, τότε καλύτερα να έρθετε από Σεπτέμβρη».
Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ περιγράφοντας την περίπτωση της Κοζάνης, παρόμοια κατάσταση έχει καταγραφεί και σε αστυνομικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα επίκεινται και συγκεντρώσεις κατά των νέου τύπου ταυτοτήτων τόσο σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας όσο και στην Αθήνα, καθώς αυτό το θέμα φουντώνει μέσω διαφόρων ομάδων στα social media.
Όντως, η «αντίσταση» στις νέες ταυτότητες οργανώνεται κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου κυκλοφορούν ακόμα και… οδηγίες ώστε να αποφύγει κάποιος την έκδοση νέας ταυτότητας: αν κάποιος δηλώσει απώλεια ή κλοπή και εκδώσει τώρα νέα ταυτότητα, αυτή έχει δεκαετή ισχύ και ως εκ τούτου θα μπορέσει να αναβάλει το… τσιπάρισμα.
Οι εποχές έχουν αλλάξει: οι συνωμοσιολόγοι και το λούμπεν του Διαδικτύου είναι πλέον κυρίαρχο νόμισμα στην ελληνική πραγματικότητα. Και η εξαγγελία του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη στα μέσα Ιουλίου για την έκδοση νέων ταυτοτήτων από τον προσεχή Σεπτέμβριο ξύπνησε ακριβώς τα αντανακλαστικά των συνωμοσιολόγων, που (αλλάζοντας τροπάριο μετά το 5G και τα εμβόλια κατά της Covid-19) «διάβασαν» στις ψηφιακές ταυτότητες μια νέα προσπάθεια ελέγχου των πολιτών από την εξουσία και την «παγκόσμια νέα τάξη» μέσω της νέας τεχνολογίας.
Οχι βέβαια ότι βοήθησε και η κυβέρνηση. Ηταν ο ίδιος ο κ. Μηταράκης που έσπευσε να «νομιμοποιήσει» τις κάθε είδους ανησυχίες ανοίγοντας διάλογο με την Εκκλησία σχετικά με τις ταυτότητες —ένα θέμα που η ελληνική Πολιτεία, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, είχε λύσει εδώ και δύο δεκαετίες οριστικά, ή έτσι θα έπρεπε.