Θερμομέτρηση μαθητών δημοτικού στην είσοδο του σχολείου (φωτογραφία αρχείου) | George Vitsaras /SOOC
Επικαιρότητα

Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ: Πότε ένα παιδί είναι ύποπτο κρούσμα κορονοϊού

Σε νέες διευκρινίσεις, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη διαχείριση της Covid-19 στα παιδιά, προχώρησε ο αρμόδιος φορέας
Protagon Team

Μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας τα παιδιά να μη μεταδίδουν σε μεγάλη συχνότητα τον κορονοϊό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όμως, αναμένεται να εκδώσει σύντομα τις νέες οδηγίες με στόχο την προστασία των ανηλίκων.

Στις νέες οδηγίες του, περιλαμβάνεται και το πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, ανεξαρτήτως εάν στο μεταξύ τα σχολεία έκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο ΕΟΔΥ προσδιορίζει εκ νέου τα κλινικά κριτήρια του χαρακτηρισμού ενός παιδιού ως «ύποπτου κρούσματος Covid-19», που αποτελούν ταυτόχρονα και κριτήρια για να γίνει διαγνωστικός έλεγχος για κορονοϊό.

Διευκρινίζεται ότι συμπτώματα όπως ρινίτιδα, καταρροή (συνάχι ή μπούκωμα), πονοκέφαλος, πονόλαιμος, καταβολή δυνάμεων, μυαλγίες, κοιλιακός πόνος ή ναυτία από μόνα τους δεν πληρούν τα κριτήρια για διενέργεια διαγνωστικού τεστ (δηλαδή αν δεν συνυπάρχει πυρετός πάνω 37,5 ή κάποιο άλλο κλινικό κριτήριο για «ύποπτο κρούσμα»).

Αποσαφηνίζεται, μάλιστα, ότι ο διαγνωστικός έλεγχος μπορεί να γίνει είτε με μοριακό τεστ είτε με αξιόπιστο rapid test ανίχνευσης αντιγόνου.

Πρόσθετα συμπτώματα

Εκτός από τα συμπτώματα που χρησιμοποιούνται για τον χαρακτηρισμό ενός παιδιού ως ύποπτο κρούσμα, τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν κι άλλα συμπτώματα.

Ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι σε παιδιά με Covid-19 μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:

Για πόσο διαρκεί η μεταδοτικότητα

Ενα άτομο θεωρείται μεταδοτικό 48 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, του έως και τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλαδή 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και τουλάχιστον τρία 24ωρα από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα των 10 ημερών να είναι μεγαλύτερο και να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού).

Ασυμπτωματικό άτομο με θετικό μοριακό τεστ θεωρείται μεταδοτικό 48 ώρες πριν έως και 10 ημέρες μετά την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.