O Nτόναλντ Τραμπ κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Αμπερντίν, στη Σκωτία, την 1η Μαΐου | REUTERS/Russell Cheyne/File Photo
Επικαιρότητα

Νέες καταγγελίες εναντίον Τραμπ – «Επρεπε να προστατεύω τις γυναίκες στον Λευκό Οίκο από τις διαθέσεις του»

Τη στιγμή που ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να υποβαθμίσει την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση εναντίον της συγγραφέως Ε. Τζέιν Κάρολ, δύο γυναίκες, μέλη του προσωπικού του, λένε ότι έγιναν μάρτυρες της ανάρμοστης συμπεριφοράς του απέναντι σε άλλες γυναίκες στον Λευκό Οίκο
Protagon Team

Η Αλίσα Φάρα Γκρίφιν, πρώην διευθύντρια επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι είδε «αμέτρητες περιπτώσεις απρέπειας», ενώ η Στέφανι Γκρίσαμ, πρώην γραμματέας Τύπου, περιέγραψε τα μέτρα που έλαβε η ίδια προκειμένου να προστατεύσει μια γυναίκα, μέλος του προσωπικού, από την πίεση του πρώην προέδρου.

Οι δυο γυναίκες μίλησαν ενόσω η 79χρονη Ε. Τζέιν Κάρολ, η συγγραφέας και αρθρογράφος που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Τραμπ σε ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν, γιόρταζε τη νίκη της στο αστικό δικαστήριο και κατηγορούσε τον Τραμπ ότι είναι πολύ «φοβισμένος» για να απαντήσει αυτοπροσώπως στους ισχυρισμούς της.

Ορισμένοι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο συσπειρώθηκαν γύρω από τον Τραμπ, αλλά πολλά στελέχη του κόμματος απέφυγαν να πουν τη γνώμη τους για τον επικρατέστερο υποψήφιό τους για την προεδρία, ο οποίος είναι πλέον και με απόφαση δικαστηρίου σεξουαλικός παραβάτης και ψεύτης, μετά την ομόφωνη απόφαση των ενόρκων στη Νέα Υόρκη, την Τρίτη.

Μόνο ένας από τους Ρεπουμπλικανούς που διεκδικούν το χρίσμα απέναντι στον Τραμπ τον καταδίκασε. Ο Εϊζα Χάτσινσον, πρώην κυβερνήτης του Αρκανσο, ο οποίος υποστηρίζεται από μια αντι-τραμπική ομάδα, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ένα ακόμη παράδειγμα της αχαρακτήριστης συμπεριφοράς του Ντόναλντ Τραμπ», σύμφωνα με τους Times.

Η Νίκι Χέιλι, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και πρέσβειρα στον ΟΗΕ υπό τον Τραμπ, η οποία επίσης διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, παρέκαμψε το θέμα. «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά για τα οποία μιλούν οι άνθρωποι» είπε όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση Κάρολ. «Επισκέπτομαι πόλεις σε όλη την Αϊοβα, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Νότια Καρολίνα. Ανησυχούν για τον πληθωρισμό. Ανησυχούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Ανησυχούν για τα σύνορα και πόσο εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση. Αυτά είναι τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν».

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν επιδίκασε υπέρ της Ε. Τζέιν Κάρολ το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμηση από τον Τραμπ (REUTERS/Brendan McDermid)

Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον βασικό αντίπαλο του Τραμπ, Ρον ΝτεΣάντις, τον κυβερνήτη της Φλόριντα, ούτε από τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ, αντίπαλο του Τραμπ το 2016, που έχει γίνει πλέον υποστηρικτής του. Ο Βιβέκ Ραμασουάμι, επιχειρηματίας τεχνολογίας από την Ακρα Δεξιά, είπε ότι είναι αμφίβολο αν θα είχε ασκηθεί καν δίωξη αν ο κατηγορούμενος δεν ήταν ο Τραμπ.

Ο Τραμπ, από πλευράς του, πέρασε την ημέρα δημοσιεύοντας δημοσκοπήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον έφερναν πολύ μπροστά για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Ανάρτησε επίσης ένα άρθρο από ένα ρεπουμπλικανικό περιοδικό που ανέφερε: «Ο Τραμπ μπορεί να είναι ατελής, αλλά οι ψηφοφόροι έχουν δει τι συμβαίνει όταν η χώρα επιστρέφει σε έναν ηγέτη της προ-Τραμπ εποχής, όπως ο Μπάιντεν. Η πολιτική τάξη πρέπει να αποκατασταθεί και ο Τραμπ είναι η αρχή της αποκατάστασής της».

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν απέρριψε την αστική μήνυση της Κάρολ για βιασμό, αλλά κατέληξε στην απόφαση ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά το 1996. Της επιδίκασε 5 εκατ. δολάρια για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμηση.

Η Κάρολ είπε ότι η κατάληξη της υπόθεσης έφερε «την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της» και προσέθεσε: «Θα μου άρεσε πολύ να δω τη Ρόμπι (Κάπλαν, τη δικηγόρο της) να τον εξετάζει ως μάρτυρα. Ωστόσο, νομίζω ότι ο Τραμπ τη φοβήθηκε».

Στην κατάθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, βλέποντας ο Τραμπ μια φωτογραφία της Κάρολ την είχε μπερδέψει με τη δεύτερη σύζυγό του, Μάρλα Μέιπλς. Η Κάπλαν τότε αντέκρουσε την προηγούμενη δήλωσή του ότι η Κάρολ «δεν ήταν ο τύπος του».

Η Γκρίφιν είπε ότι είχε δει «αμέτρητες περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς από τον Τραμπ» στον Λευκό Οίκο, τις οποίες ανέφερε στους επικεφαλής του προσωπικού του πρώην προέδρου.

«Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ σάς λέει ποιος είναι, πιστέψτε τον» είπε στο CNN. «Εννοώ, τα είχε πει σε εκείνη την περίφημη συζήτηση στα αποδυτήρια το 2016 (σ.σ.: αναφέρεται σε ιδιωτική συζήτηση του Τραμπ, όπου εκείνος είχε παραδεχτεί ότι επιτίθεται σε γυναίκες). Δεν ήταν μόνο μια συζήτηση στα αποδυτήρια. Τώρα έχει κριθεί ένοχος σε αυτή την υπόθεση για σεξουαλική επίθεση».

Η Γκρίσαμ αποκάλυψε ότι ο Τραμπ σχολίαζε συχνά την εμφάνιση των γυναικών και έκανε εικασίες σχετικά με τις αισθητικές επεμβάσεις τους. Η ίδια ανησυχούσε για ένα συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού και την πιθανότητα να έχει παρενοχληθεί από τον Τραμπ. «Με αυτή την υπάλληλο τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα, σε σημείο που ένιωθα εξαιρετικά άβολα» είπε. «Εκανα ό,τι μπορούσα για να την κρατήσω μακριά από ταξίδια και να είμαι εκεί όταν έπρεπε να μένει μόνη μαζί του, επειδή ανησυχούσα για το τι θα μπορούσε να συμβεί».

Η Σαμάνθα Χόλβεϊ, πρώην Μις Βόρεια Καρολίνα, η οποία έχει επίσης κατηγορήσει τον Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση, είπε ότι την «κατέκλυσε ένα αίσθημα χαράς» μετά την απόφαση στην υπόθεση της Κάρολ. Η Χόλβεϊ είχε ισχυριστεί το 2016 ότι ο Τραμπ επιθεώρησε καθεμία χωριστά τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία, κάτι που την έκανε να νιώσει «σαν ένα κομμάτι κρέας».