Πλάνα από το νέο «κρούσμα» μαζικών δηλητηριάσεων σε σχολείο της επαρχίας του Χουζεστάν | Twitter / Sebastian Usher
Επικαιρότητα

Νέες δηλητηριάσεις μαθητριών σε σχολεία του Ιράν

Περισσότερες από 5.000 μαθήτριες είχαν δηλητηριασθεί μέχρι και τις 7 Μαρτίου. Το Σάββατο τα εγχώρια ΜΜΕ μίλησαν και πάλι για δεκάδες δηλητηριάσεις κοριτσιών σε σχολεία της χώρας, ενώ ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και σε δημοτικό στο Αζερμπαϊτζάν
Protagon Team

Δεκάδες κορίτσια δηλητηριάσθηκαν το Σάββατο σε πολλά σχολεία στο Ιράν, το οποίο συγκλονίζεται εδώ και μήνες από τη μυστηριώδη υπόθεση δηλητηρίασης μαθητριών, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Τουλάχιστον «60 μαθήτριες δηλητηριάσθηκαν σήμερα σε σχολείο θηλέων», στην επαρχία του Χουζεστάν, μετέδωσε το πρακτορείο Iribnews επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο.

«Μαθήτριες δηλητηριάσθηκαν επίσης σε έξι σχολεία πόλης του βορειοδυτικού Ιράν», σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ άγνωστος αριθμός μαθητριών υπήρξαν θύματα δηλητηρίασης από αέριο και σε ένα δημοτικό σχολείο στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν.

Οπως θύμισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε τηλεγράφημά του, πολλά σχολεία του Ιράν, στην πλειονότητά τους σχολεία θηλέων, πλήττονται από αιφνίδιες δηλητηριάσεις από εισπνοή αερίων ή από άλλες τοξικές ουσίες από τα τέλη Νοεμβρίου.

Τα περιστατικά ξεκίνησαν δύο μήνες μετά την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε στο Ιράν ο θάνατος της Μάχσα Αμινί, της 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών της χώρας, η οποία είναι αρμόδια για την επιβολή των ενδυματολογικών απαγορεύσεων που επιφυλάσσει στις γυναίκες η Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι δηλητηριάσεις αυτές προκαλούν αδιαθεσία και λιποθυμικά επεισόδια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η νοσηλεία των θυμάτων.

Ο επικεφαλής μιας επιτροπής έρευνας για την υπόθεση, ο βουλευτής Χαμίντρεζά Καζέμι, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το τελικό πόρισμα των Αρχών θα δημοσιευθεί σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με έναν προηγούμενο επίσημο απολογισμό, της 7ης Μαρτίου, «περισσότερες από 5.000 μαθήτριες είχαν δηλητηριασθεί σε 230 εκπαιδευτικά ιδρύματα στις 25 από τις 31 επαρχίες του Ιράν».

Τα περιστατικά σταμάτησαν στις αρχές του Μαρτίου μετά την ανακοίνωση δεκάδων συλλήψεων, αλλά επαναλήφθηκαν τρεις εβδομάδες αργότερα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει ζητήσει την επιβολή αυστηρών ποινών, μέχρι και της θανατικής ποινής, κατά όσων κριθούν ένοχοι.

Πολλά μέλη της διεθνούς κοινότητας, μεταξύ των οποίων η ΕΕ, καταδίκασαν τα περιστατικά, ενώ ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ.