Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Αγία Πετρούπολη, στα τέλη Ιουνίου | Sputnik/Valentin Yegorshin/Pool/
Επικαιρότητα

Νέες απειλές Μεντβέντεφ για χρήση πυρηνικών

Ο κάποτε μετριοπαθής πρώην πρόεδρος της Ρωσίας απείλησε ξανά τη Δύση, σε ένα ακόμα από τα μηνύματα που συνηθίζει από τότε που εισέβαλαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η χώρα του «έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως»
Protagon Team

Τις συνηθίζει τις απειλές κατά της Δύσης ο κάποτε μετριοπαθής Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είτε πρόκειται για «εφιαλτικό χειμώνα» αν η Ρωσία διακόψει το αέριο, είτε για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο είτε για τα πυρηνικά όπλα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, αναφέρθηκε την Τετάρτη στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων και απέκλεισε εκ των προτέρων το ενδεχόμενο η διεθνής δικαιοσύνη να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, την ώρα που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

«Ακόμη και η ιδέα να τιμωρείται η χώρα που έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως είναι παράλογη. Και αυτό δημιουργεί ενδεχομένως μια απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram ο Μεντβέντεφ που είναι αντιπρόεδρος του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε ότι θέλουν να σύρουν τη Ρωσία ενώπιον διεθνών δικαστηρίων, παρά το γεγονός ότι «η Ουάσινγκτον δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τους πολέμους που διεξήγαγε σε όλο τον κόσμο», από τους οποίους, σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, σκοτώθηκαν 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Mεντβέντεφ, που διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012, όταν ο Πούτιν εγκατέλειψε  το Κρεμλίνο εξαιτίας των περιορισμών στις θητείες που μπορούν να εκτίσουν οι πρόεδροι, θεωρούνταν μέχρι πρότινος μια μετριοπαθής προσωπικότητα. Ομως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναλάβει τον ρόλο ενός από τους πιο σκληρούς επικριτές των δυτικών χωρών.

Πλέον κάνει συχνά προκλητικές δηλώσεις και έχει χαρακτηρίσει τους αντιπάλους της Ρωσίας «παλιοτόμαρα» και «έκφυλους». Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρώην πρόεδρος είχε πέσει σε δυσμένεια και προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του στο Κρεμλίνο, με το να απειλεί συνέχεια τη Δύση.

Το ΔΠΔ ερευνά για τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να έχει διαπράξει η Ρωσία στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει τακτικά, στρέφοντας την κατηγορία προς το Κίεβο.