«Κατανοώ την ανάγκη κάθε συντρόφου να εκφραστεί ή να πάρει θέση σε αυτή τη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που δεν κατανοώ είναι η επιμονή κάποιων συντρόφων να στοχοποιούν προσωπικά, γιατί έχει λάβει τέτοια χαρακτηριστικά, ή να προσπαθούν να υποστηρίξουν ότι πίσω από μια υποψηφιότητα υπάρχουν κάποιου είδους σκοτεινά κέντρα».
Την απάντηση αυτή έδωσε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου απαντώντας σε ερώτηση για τα «καρφιά» που δέχεται από τον Παύλο Πολάκη στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην «Καθημερινή» η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, την επομένη του συνεδρίου του κόμματος όπου άλλωστε τόνισε πως δεν την πτοεί «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας» –μια έμμεση, ίσως, αναφορά στον «αψύ Σφακιανό».
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της εβδομάδας ο κρητικός βουλευτής είχε κάνει μια ανάρτηση για να δείξει την ενόχλησή του για το γεγονός πως η κυρία Αχτσιόγλου μίλησε στον Δημήτρη Δανίκα και το «Πρώτο Θέμα».
Προ ημερών ο ίδιος είχε αναφερθεί στις εσωκομματικές εκλογές ως «καλλιστεία», φράση που ερμηνεύτηκε από πολλούς εντός και εκτός Κουμουνδούρου ως σεξιστική επίθεση στη πρώην υπουργό Εργασίας και βουλευτή.
Σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου «αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει».
«Οφείλουμε να προτάξουμε τον συλλογικό μας στόχο, που είναι η ιδεολογική και πολιτική ήττα της Ν.Δ. και η επικράτηση της δικής μας πρότασης και η εκ νέου έμπνευση της ελληνικής κοινωνίας για ένα καλύτερο μέλλον. Σε ό,τι με αφορά δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να δώσω διαπιστευτήρια καθαρότητας. Ούτε σε συκοφαντίες ούτε σε βρώμικο πόλεμο. Εχω μια πολιτική διαδρομή, έχω ένα πολιτικό έργο και ως υπουργός και ως τομεάρχισσα οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης», συμπλήρωσε η ίδια στη σχετική απάντησή της.
Ερωτηθείσα πώς θα μπορούσε να είναι η συνύπαρξή της με τον κ. Πολάκη, ο οποίος υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη, εφόσον η ίδια εκλεγεί πρόεδρος, η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε:
«Θα το έχετε ενδεχομένως ακούσει όταν μιλώ για ζητήματα λειτουργίας του κόμματος την επόμενη ημέρα, με εμένα πρόεδρο, επιμένω πάρα πολύ στην τήρηση των κανόνων για όλους, από τον πρόεδρο μέχρι τα μέλη, δηλαδή σε μια λειτουργία που δεν θα έχει να κάνει με πρόσωπα ή σχέσεις ή φιλίες. Ξεκινάω αντίστροφα, δηλαδή, με τη θετική σκέψη ότι η δική μου εκλογή θα σημαίνει και μια συλλογική δέσμευση ότι οι κανόνες θα τηρούνται από όλους. Προφανώς θα υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία, συζήτηση, αλλά άπαξ και λαμβάνεται μια απόφαση, αυτή θα μας δεσμεύει όλους και θα τηρείται από όλους».
Για Κασσελάκη
Κληθείσα να σχολιάσει πώς βλέπει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως «η διαδικασία είναι απολύτως ανοιχτή», όπως προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος. «Δηλαδή όποιος θέλει μπορεί να έρθει και να διεκδικήσει τη στήριξη από τους ψηφοφόρους, από τα νυν μέλη του κόμματος και από όσους προσέλθουν εκείνη την ημέρα στη διαδικασία. Αρα, με αυτήν την έννοια (η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη) είναι απολύτως ευπρόσδεκτη».
Σε σχέση με την κριτική που του ασκείται πως δεν «έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα» μέσα στο κόμμα, σημείωσε πως «δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις συμμετοχής» στην κούρσα για τη διαδοχή Τσίπρα.
«Κάθε υποψήφιος καταθέτει την πολιτική και οργανωτική του θέση για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς καταθέτει διά της υποψηφιότητάς του και τη διαδρομή του και την προσωπικότητά του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Και στο τέλος, ο μόνος και απόλυτος κριτής θα είναι οι ψηφοφόροι», δήλωσε.
Βασικές προτεραιότητες
Η πρώην υπουργός τόνισε, εξάλλου, πως μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αλλιώς δεν θα κατέβαινα υποψήφια. Κατεβαίνω υποψήφια για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει τη δυναμική του, να ασκήσει μια δομική ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και γρήγορα να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά. Οχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι για εμάς, αλλά διότι δι’ αυτού του οχήματος μπορεί να υπάρξει καλύτερη ημέρα για την ελληνική κοινωνία», ήταν η απάντησή της σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας.
Κληθείσα, τέλος, να περιγράψει το πολιτικό της όραμα η ίδια ανέφερε τα εξής: «Στον πυρήνα του έχει την πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να ζήσει καλύτερα. Και γι’ αυτό βασικές προτεραιότητες είναι η μείωση των ανισοτήτων με σαφείς πολιτικές αναδιανομής, η οικοδόμηση μιας δυναμικής οικονομίας μέσα από ανάπτυξη του συνόλου των παραγωγικών τομέων, άρα η διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης, και η ασφάλεια όπως αυτή νοηματοδοτείται μέσα από δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία και σαφώς ρυθμισμένη αγορά εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση, ένα κράτος που οδηγεί, παρεμβαίνει, ρυθμίζει στην κατεύθυνση των παραπάνω».