Οι Γάλλοι «μπαίνουν δυνατά» στο έργο στρατηγικής σημασίας του GSI όπως μαρτυρά και η ατζέντα της συνάντησης των τριών ηγετών στη Νέα Υόρκη | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Νέα Υόρκη: Τριμερής Μητσοτάκη – Μακρόν – Χριστοδουλίδη με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή και τον Great Sea Interconnector

«Ανεβάζει στροφές» η πολυμερής διπλωματία της Ελλάδας. Σε άλλη τριμερή με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και των ομολόγων του της Κύπρου και της Αιγύπτου επαναβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία και σύμπλευση με το Κάιρο
Protagon Team

Πολυμερές και αυξανόμενο βαίνει το ενδιαφέρον για τον Great Sea Interconnector –το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα (και μέσω αυτής με την Ευρώπη)– καθώς μετά τις αραβικές χώρες, έντονο είναι και το γαλλικό ενδιαφέρον, και μάλιστα για συμμετοχή του Παρισιού στην υλοποίηση του στρατηγικής σημασίας έργου. Αλλωστε και η ίδια η εταιρεία που έχει αναλάβει την πόντιση του καλωδίου, είναι γαλλική.

Το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου, φιλοξενήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των προέδρων της Γαλλίας και της Κύπρου, Εμανουέλ Μακρόν και Νίκου Χριστοδουλίδη αντίστοιχα.

Είχε προηγηθεί μία ακόμη τριμερής στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Κόμπου, και της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελατί (όλοι μαζί στη φωτογραφία κάτω) – προς απογοήτευση βεβαίως των Τούρκων που ήλπιζαν σε αλλαγή πλεύσης του Καΐρου λόγω της απόπειρας επαναπροσέγγισης με τον πρόεδρο Αλ Σίσι από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ πήγε ιδιαίτερα καλά, σε μία ακόμη απόδειξη ότι το Κάιρο παραμένει στενός σύμμαχος της Αθήνας και της Λευκωσίας, ανεξάρτητα από τις τουρκικές επιδιώξεις.

GSE και MED9

Στη δεύτερη τριμερή με τον πρόεδρο Μακρόν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν για την πρόοδο του έργου ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν επίσης η MED9 που θα φιλοξενηθεί στις 11 Οκτωβρίου στην Πάφο και βεβαίως οι περιφερειακές εξελίξεις και η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε:

«Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή είναι το θέμα που κυριαρχεί όλων των συζητήσεων εδώ στη Νέα Υόρκη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην κοινή συνάντηση που είχαμε με τον γάλλο πρόεδρο και τον έλληνα πρωθυπουργό, λαμβάνοντας υπόψη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εξελίξεις στην περιοχή, συζητήσαμε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε ότι και κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των εννιά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9) που θα γίνει στην Πάφο, οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι το κυρίαρχο θέμα – μέσα σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω και την παρουσία (στη MED9) του Βασιλιά της Ιορδανίας, αντιλαμβάνεστε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιορδανία, ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Από εκεί και πέρα, αντικείμενο συζήτησης ήταν και η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και το έντονο γαλλικό ενδιαφέρον, για γαλλική συμμετοχή στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικής σημασίας έργου».