Το κτίριο Vessel, που χτίστηκε ως αξιοθέατο της Νέας Υόρκης, θυμίζει... πίτα με γύρο | Shutterstock/Brian Logan Photography
Επικαιρότητα

Νέα Υόρκη: To παράξενο κτίριο που έγινε hot spot αυτοκτονιών

Το Vessel, τουριστικό αξιοθέατο της μεγαλούπολης με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, παρέμεινε κλειστό για τρία χρόνια μετά τις αυτοκτονίες τεσσάρων ατόμων. Τώρα ανοίγει ξανά, με αρκετά νέα μέτρα ασφαλείας
Protagon Team

Για πολλούς επισκέπτες, το κτίριο Vessel είναι το τέλειο σημείο για μια σέλφι στη Νέα Υόρκη – για άλλους, όμως, αποτελεί μια τραγική υπενθύμιση. Η φανταχτερή κατασκευή που θα μπορούσε να θυμίζει σε εμάς πίτα… με γύρο, η οποία μοιάζει με κηρήθρα που βρίσκεται ανάμεσα σε ουρανοξύστες στις όχθες του ποταμού Χάντσον, έκλεισε το 2021 μετά τις αυτοκτονίες τεσσάρων ατόμων που πήδηξαν από τις ανοιχτές σκάλες της.

Από τότε το κτίριο παραμένει άδειο, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, ως μια δυσοίωνη υπενθύμιση του κινδύνου των αυτοκτονιών. Πολλοί Νεοϋορκέζοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι πρέπει να κατεδαφιστεί πλήρως. Αλλά οι αρχές αποφάσισαν να το ανοίξουν και πάλι στις αρχές της εβδομάδας.

Το Vessel σχεδιάστηκε ως τουριστικό αξιοθέατο στην καρδιά της συνοικίας Χάντσον Γιάρντς του Μανχάταν – ενός θύλακα γεμάτου από πολυτελή κτίρια γραφείων και καταστημάτων υψηλής μόδας, που χτίστηκαν, όπως και το Vessel, από τον δισεκατομμυριούχο κατασκευαστή ακινήτων, Στίβεν Ρος, και την εταιρεία του, Related.

Το κτίριο με τα μπρούτζινα κιγκλιδώματα, που φτάνει σε ύψος τα 46 μέτρα, ήταν όραμα του διάσημου βρετανού σχεδιαστή, Τόμας Χέδεργουικ, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός όταν σχεδίασε τα κεντρικά γραφεία της Google στην Καλιφόρνια. Είχε σχεδιάσει και την πολυτελή και πανάκριβη γέφυρα Γκάρντεν του Λονδίνου, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το Vessel, που άνοιξε τις πύλες του το 2019, δεν εντυπωσίασε τα Μέσα ενημέρωσης της Νέας Υόρκης, που το συνέκριναν με «γιγαντιαίο ελληνικό πιτόγυρο». Με κάγκελα μόλις μέχρι τη μέση των σκαλοπατιών του, η ασφάλεια του κτιρίου αποδείχτηκε πολύ πιο σοβαρό ζήτημα από την αμφιλεγόμενη αισθητική του. Πριν καν πραγματοποιηθούν τα εγκαίνιά του, ένας κριτικός αρχιτεκτονικής έγραψε ότι «όταν χτίζεις κάτι τόσο ψηλό, οι άνθρωποι θα μπουν στον πειρασμό να πηδήξουν…».

Λίαν συντόμως, η κριτική αποδείχθηκε προφητική, καθώς τρία άτομα αυτοκτόνησαν από την κορυφή του κτιρίου μεταξύ 2020 και 2021, οπότε και η κατασκευάστρια εταιρεία Related εισήγαγε μέτρα ασφαλείας – μεταξύ άλλων απαγόρευσε την είσοδο στο Vessel χωρίς τουλάχιστον έναν συνοδό! Τα μέτρα αυτά αποδείχθηκαν ανεπαρκή, καθώς δύο μήνες αργότερα, ένα 14χρονο αγόρι αυτοκτόνησε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του.

Θα φανταζόταν κανείς ότι μετά από τέσσερις θανάτους η Related θα το θεωρούσε συνετό να κλείσει αθόρυβα και οριστικά το κτίριο. Αλλά τη Δευτέρα, το Vessel άνοιξε ξανά τις πύλες του, με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται δίχτυα ασφαλείας  τα οποία έχουν τοποθετηθεί στα περισσότερα μπαλκόνια –από το δάπεδο μέχρι την οροφή–, ενώ το ανώτατο επίπεδο του κτιρίου παραμένει κλειστό. Οι υπεύθυνοι του Vessel ισχυρίζονται ότι μετά από πολλές συσκέψεις, κατέληξαν σε μια λύση που καθιστά το κτίριο λειτουργικό τόσο σε επίπεδο ασφαλείας, όσο και αισθητικής.

Η Νέα Υόρκη έχει μια θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες από ψηλά σημεία, οι οποίες είναι οκτώ έως δέκα φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο των ΗΠΑ. Αρχιτέκτονες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις πρόληψης των αυτοκτονιών διατηρούν επιφυλάξεις για την επάρκεια των νέων μέτρων ασφαλείας στο Vessel. Επισημαίνουν στους Times την περίοπτη θέση του Βέσελ, το αποπροσανατολιστικό σχήμα του, και το γεγονός ότι προσφέρει πλήρη θέα του εδάφους από την κορυφή του.

Σε κάθε περίπτωση, από αυτή την εβδομάδα οι τουρίστες θα ανεβαίνουν ξανά τις σκάλες του ιδιόρρυθμου κτιρίου και θα αγναντεύουν τον ορίζοντα του Μανχάταν. Πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν ιδέα για τις τραγωδίες που συνέβησαν τόσο πρόσφατα στα σημεία που πατούν.