Στιγμιότυπο από διαδήλωση στη Νέα Υόρκη που καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή και να απορρίψει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Eduardo Munoz
Επικαιρότητα

Νέα Υόρκη: Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πορεία της τελευταίας πενταετίας

Περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μεγάλου Μήλου για να ασκήσουν πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να υποστηρίζει την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων
Protagon Team

Δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές για το κλίμα βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης την Κυριακή σε μια «πορεία για τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων». Η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και διάσημη για την ακτιβιστική της δράση, είπε στο πλήθος ότι το κίνημα πρέπει να γίνει «πολύ μεγάλο και πολύ ριζοσπαστικό ώστε να μην μπορεί να αγνοηθεί».

Η Οκάσιο-Κορτέζ επέκρινε τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι συνεχίζουν να εγκρίνουν έργα εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων, κάτι που έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν νωρίτερα φέτος με το αμφιλεγόμενο Willow Project στην Αλάσκα.

«Είμαστε όλοι εδώ για έναν λόγο: για να τερματίσουμε τα ορυκτά καύσιμα σε όλον τον πλανήτη», είπε η Οκάσιο-Κορτέζ στο πλήθος στο τέλος της πορείας, η οποία ολοκληρώθηκε κοντά στην έδρα του ΟΗΕ, όπου θα συγκεντρωθούν οι παγκόσμιοι ηγέτες αυτή την εβδομάδα. «Και ο τρόπος να το κάνουμε είναι να έχουμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στους δρόμους», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εγκρίνουν έναν αριθμό ρεκόρ μισθώσεων για εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, εδώ σήμερα», είπε, προσθέτοντας ότι παρά τα κέρδη-ρεκόρ, η υποστήριξη προς τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων «άρχιζε να υποχωρεί».

Η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ απευθύνεται στους κλιματικούς ακτιβιστές (REUTERS/Eduardo Munoz)

Η δράση για το κλίμα απαιτεί μια δημοκρατική αναδιάρθρωση της οικονομίας, κατέληξε: «Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε από τους βαρόνους του πετρελαίου σε βαρόνους ηλιακής ενέργειας».

Οι διοργανωτές υπολόγισαν ότι από 50.000 έως 75.000 άτομα ακολούθησαν την πορεία στο Μανχάταν και ότι ήταν η μεγαλύτερη για το περιβάλλον στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η πορεία έγινε όσο οι παγκόσμιοι ηγέτες καταφθάνουν στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει αυτή την εβδομάδα και τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, την οποία ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, περιέγραψε ως μια διάσκεψη «στην οποία δεν χωρούν ανοησίες».

Την Παρασκευή, ο Σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε προγραμματιστεί επί του παρόντος να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο Μπάιντεν πέρυσι πέρασε έναν ιστορικό νόμο ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κλιματικές δράσεις, αλλά επικρίθηκε ακολούθως επειδή επέτρεψε έργα γεωτρήσεων πετρελαίου και την επέκταση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη με πλακάτ που διαβάζει: «Μπάιντεν τελείωσε τα ορυκτά καύσιμα» (REUTERS/Eduardo Munoz)

Η απόφαση του Μπάιντεν να μείνει μακριά από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη», από τους ακτιβιστές.

Η ηθοποιός και ακτιβίστρια για το κλίμα, Σούζαν Σαράντον, άνοιξε την ομιλία της συγχαίροντας τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθώς το πανεπιστήμιό τους αποχωρεί από τα ορυκτά καύσιμα. Απευθυνόμενη στο πλήθος, είπε: «Μου δίνετε ελπίδα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναλάβουμε την ευθύνη και να πιέσουμε αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή για να αναλάβουν κι εκείνοι τις δικές τους».

Περισσότερες από 650 παγκόσμιες κλιματικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Την Κυριακή, ακτιβιστές ψέκασαν με πορτοκαλί χρώμα στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο. Οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της «Παρασκευές για το Μέλλον» της Γκρέτα Τούνμπεργκ, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των κινητοποιήσεων. Περισσότερες διαμαρτυρίες για το κλίμα θα πραγματοποιηθούν όλη την επόμενη εβδομάδα.