Ο Τομ Σουόζι πανηγυρίζει τη νίκη του στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της Τρίτης | REUTERS/Eduardo Munoz
Επικαιρότητα

Νέα Υόρκη: Δημοκρατικός πήρε έδρα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο 61χρονος Τομ Σουόζι, πρώην βουλευτής, κέρδισε τις αναπληρωματικές εκλογές μετά την αποπομπή του Τζορτζ Σάντος από το Κογκρέσο. Μειώθηκε η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα
Protagon Team

Το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε την Τρίτη μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπερισχύοντας στην αναπληρωματική εκλογή για την πλήρωση της θέσης βουλευτή στη Νέα Υόρκη, που έμεινε κενή μετά την αποπομπή από το Κογκρέσο του Ρεπουμπλικανού Τζορτζ Σάντος.

Ο Σάντος εκδιώχθηκε από τη Βουλή επειδή είχε πει ψέματα στο βιογραφικό του.

Με αυτή τη νίκη του κεντρώου Τομ Σουόζι έναντι της Ρεπουμπλικανής Μάζι Πίλιπ, οι Δημοκρατικοί μείωσαν την μικρή διαφορά τους από τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή: 219 έδρες έναντι 212.

Τέσσερις έδρες απομένουν κενές εννέα μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σ’ αυτή την εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, στην οποία περιλαμβάνεται ένα τμήμα του Κουήνς και της κομητείας Νάσαου στη χερσόνησο του Λονγκ Αϊλαντ, ο Σουόζι, ο οποίος είχε ήδη διατελέσει βουλευτής της από το 2016 ως το 2022, θα αντικαταστήσει τον Σάντος μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο 61χρονος Σουόζι, ένας έμπειρος πολιτικός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κέρδισε παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια προεκλογική εκστρατεία με «βρόμικα κόλπα» και «ψέματα», κυρίως για τη μεταναστευτική κρίση που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια αποσταθεροποιεί τη Νέα Υόρκη.

Η αμερικανική μητρόπολη έχει υποδεχθεί, από τον Απρίλιο του 2022, περισσότερους από 165.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο από τη Λατινική Αμερική και τη Δυτική Αφρική.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, χαιρέτισε μια «καλή είδηση» για την πόλη μετά την εκλογή του Σουόζι.

Η Πίλιπ παραδέχθηκε την ήττα της τηλεφωνώντας στον αντίπαλό της για να τον συγχαρεί.