Καρέ από την προηγούμενη συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το φετινό καλοκαίρι, στην Τεχεράνη | Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Νέα συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν τον Αύγουστο

Ο τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στο θέρετρο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου θα συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, «περιφερειακά προβλήματα», περιλαμβανομένου –όπως όλα δείχνουν– του συριακού. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί ξανά μόλις πριν λίγες ημέρες
Protagon Team

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο Σότσι της Ρωσίας στις 5 Αυγούστου, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη από την τουρκική προεδρία και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται τον Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί ξανά προσφάτως, 19 Ιουλίου, στην Τεχεράνη, τρεις ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο, την Αγκυρα και τα Ηνωμένα Εθνη για το εμπόριο των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο είχε σταματήσει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η αιφνιδιαστική συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο θέρετρο Σότσι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας έρχεται καθώς ο τούρκος πρόεδρος απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει επίθεση στη βορειοανατολική Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας με σκοπό να κρατήσει μακριά τους Κούρδους μαχητές του PKK –το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση– και τους συμμάχους τους, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν φάνηκε αποφασισμένος να πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση παρά την επανειλημμένη αντίθεση του προέδρου Πούτιν και του ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, κατά την ίδια πηγή.

Ωστόσο, οι τρεις αρχηγοί κρατών υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν υποστηρίζοντας σιωπηρά την Αγκυρα, λέγοντας ότι «απορρίπτουν όλες τις παράνομες πρωτοβουλίες αυτοδιάθεσης». Εδειξαν «την προθυμία τους να αντιταχθούν στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών με «διασυνοριακές επιθέσεις και εισβολές».