Η Κίνα και οι Φιλιππίνες αλληλοκατηγορούνται ότι εμπόδισαν σκάφη της ακτοφυλακής σε μια αμφισβητούμενη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Οι Φιλιππίνες ισχυρίστηκαν ότι ένα κινεζικό πλοίο «εμβόλισε άμεσα και σκόπιμα» το σκάφος τους, ενώ το Πεκίνο κατηγόρησε τις Φιλιππίνες ότι «σκόπιμα» το σκάφος τους έπεσε πάνω σε κινεζικό πλοίο.
Η σύγκρουση του Σαββάτου κοντά στην Ατόλη Σαμπίνα είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακροχρόνια -και κλιμακούμενη- διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για διάφορα νησιά και ζώνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν τουλάχιστον άλλα τρία περιστατικά στην ίδια περιοχή με πλοία που ανήκουν στις δύο χώρες.
Η Ατόλη Σαμπίνα που διεκδικείται από την Κίνα ως Σιανμπίν Τζιάο και ως Ατόλη Εσκόντα από τις Φιλιππίνες, βρίσκεται περίπου 75 ναυτικά μίλια από τη δυτική ακτή των Φιλιππίνων και 630 ναυτικά μίλια από την Κίνα.
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μία σημαντική ναυτιλιακή δίοδος μέσω της οποίας διέρχεται εμπόριο αξίας τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.
Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
Μετά την τελευταία σύγκρουση, η ακτοφυλακή της Κίνας κάλεσε τις Φιλιππίνες να αποσυρθούν από τη Σαμπίνα, ενώ δεσμεύτηκε να «αποτρέψει αποφασιστικά κάθε πράξη πρόκλησης, όχλησης και παραβίασης».
Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων δήλωσε ότι δεν θα μετακινήσει το σκάφος της -το «Teresa Magbanua»- «παρά την παρενόχληση, τις δραστηριότητες εκφοβισμού και την κλιμακούμενη δράση της κινεζικής ακτοφυλακής».
Δεν υπήρξαν θύματα κατά τη σύγκρουση, αλλά ο διοικητής της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων Τζέι Ταριέλα είπε ότι το σκάφος 97 μέτρων «Teresa Magbanua» είχε υποστεί κάποια ζημιά αφού χτυπήθηκε «πολλές φορές» από το κινεζικό πλοίο.