Αστυνομικοί στη Χουλιάκα στοχεύουν τους ταραξίες | REUTERS/Hugo Courotto
Επικαιρότητα

Νέα σφαγή στο Περού: Τουλάχιστον 17 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε αντικυβερνητικές συγκρούσεις

Οι ταραχές σημειώθηκαν στη Χουλιάκα, της επαρχίας Πούνο, όταν χιλιάδες διαδηλωτές επιχείρησαν για δεύτερη ημέρα να καταλάβουν το αεροδρόμιο και απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας
Protagon Team

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Χουλιάκα, στο νότιο Περού, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.

Αυτός είναι ο πιο πρόσφατος απολογισμός που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης, στην περιφέρεια Πούνο, η οποία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων και των ταραχών μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο στις 7 Δεκεμβρίου.

«Eχουμε επιβεβαιώσει 17 θανάτους στην Πούνο, στις συγκρούσεις (διαδηλωτών) με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στα περίχωρα του αεροδρομίου στη Χουλιάκα», όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες Αϊμάρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην ανεξάρτητη αρχή, που έκανε επίσης λόγο για περίπου 40 τραυματίες.

Πολλά θύματα χτυπήθηκαν από σφαίρες, δήλωσε αξιωματούχος σε νοσοκομείο στη Χουλιάκα, όπου διακομίστηκαν.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης, περίπου 1.300 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Είχαν ήδη αποπειραθεί να το καταλάβουν το Σάββατο.

«Πάνω από 9.000 άνθρωποι πλησίασαν το αεροδρόμιο» και «περίπου 2.000 από αυτούς εξαπέλυσαν ανελέητη επίθεση εναντίον της αστυνομίας και των εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όπλα», είπε ο περουβιανός πρωθυπουργός Αλμπέρτο Οταρόλα, κάνοντας λόγο για «οργανωμένο» σχέδιο και για «ακραία κατάσταση».

Διαδηλωτές στη Χουλιάκα πετούν πέτρες στους αστυνομικούς – REUTERS/Hugo Courotto

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον δύο από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους χθες ήταν έφηβοι, ενώ άλλοι τουλάχιστον 38 τραυματίες έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

«Αυτό που γίνεται είναι σφαγή μεταξύ Περουβιανών, ζητώ (να αποκατασταθεί η) ηρεμία», ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο Οσκαρ Κάσερες, δήμαρχος της πόλης.

Αφότου εκδηλώθηκε η νέα θεσμική και πολιτική κρίση στο Περού τον Δεκέμβριο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 39 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία η πρόεδρος Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε νέα αρχηγός του κράτους την 7η Δεκεμβρίου, αφού ο προκάτοχός της Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το Κογκρέσο μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο, που χαρακτηρίστηκε «πραξικόπημα». Οι υποστηρικτές του Καστίγιο ισχυρίζονται πως εκείνος ανατράπηκε πραξικοπηματικά.

Η Μπολουάρτε δήλωσε πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των διαδηλωτών, επισήμανε πως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, την οποία έχει ήδη προωθήσει και κατηγόρησε τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις πως αναζητούν πρόσχημα για να συνεχίσουν να προκαλούν «χάος» στη χώρα.

Νωρίτερα, η Λίμα απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτεια της χώρας του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, στον οποίο προσάπτουν πως «επεμβαίνει» σε εσωτερικές υποθέσεις του Περού.

Ο Μοράλες είχε επισκεφθεί επανειλημμένα το Περού τους 17 μήνες αφότου ανέλαβε ο Καστίγιο και συνεχίζει να καταφέρεται εναντίον της νέας κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως ευθύνεται για την αιματοχυσία.

Η περουβιανή Δεξιά τον κατηγορεί πως επιδιώκει να αποσχιστεί η περιοχή για να προσαρτηθεί κατόπιν στη Βολιβία.

Η Μπολουάρτε έγινε στις αρχές του Δεκεμβρίου κατά σειρά η έκτη πολιτικός που ανέλαβε την προεδρία στο Περού μέσα σε πέντε χρόνια, καθώς η χώρα ζει αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις μέσα σε ατμόσφαιρα γενικευμένης καχυποψίας για υποθέσεις διαφθοράς.