Ο κύπριος υπουργός Αμυνας Βασίλης Πάλμας και η υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ, κατά την υπογραφή του Οδικού Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας | Χ/@DefenceCyprus
Επικαιρότητα

Νέα σελίδα -και προοπτικές- στην αμυντική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ

Η ενισχυμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Αμυνας αποτελεί ευκαιρία και για τις δύο πλευρές για καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη αμοιβαία επωφελών στόχων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται στην κοινή δήλωση της υπογραφής του Οδικού Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας. «Είναι προφανές ότι η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με τη Δύση», επεσήμανε η αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας Σελέστ Γουόλαντερ
Protagon Team

Σε ένα σημαντικό ορόσημο στη διμερή αμυντική σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κύπριος υπουργός Αμυνας Βασίλης Πάλμας και η υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ, υπέγραψαν Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Χαρακτηριστική, η δήλωση της αμερικανίδας υφυπουργού ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ισχυρό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στο πλέγμα Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Για να υπογραμμίσει επίσης παράλληλα πόσο κρίσιμη ήταν η ευθυγράμμιση και οι κοινές αξίες της Κύπρου με τη Δύση κατά την πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή.

«Αυτός ο Οδικός Χάρτης για Διμερή Αμυντική Συνεργασία προωθεί τους κοινούς στόχους ασφάλειας και επιβεβαιώνει την εξαιρετική ανάπτυξη των σχέσεων μας, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε η κυρία Γουόλαντερ.

Στην τελετή υπογραφής του Οδικού Χάρτη παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ.

Στις δηλώσεις του ο  υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, σημείωσε πως έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιώδης και εποικοδομητική συζήτηση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, καθώς και ότι η παρουσία της αμερικανίδας αξιωματούχου στην Κύπρο αποτελεί απόδειξη της φιλίας και της εξελισσόμενης και ταχέως αναπτυσσόμενης συνεργασίας, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κυπριακή Δημοκρατία, στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

«Αυτή την περίοδο, η στρατηγική μας σύμπραξη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ», τόνισε ο κ. Πάλμας απευθυνόμενος στην κυρία Γουόλαντερ, επισημαίνοντας ότι η διμερής σχέση με τις ΗΠΑ εδράζεται σε κοινές αξίες, κοινά ιδανικά, κοινές προτεραιότητες, κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα – «στόχους και συμφέροντα, τα οποία -όπως είπε- είναι άμεσα συνυφασμένα με την προώθηση της ειρήνης και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας, τόσο περιφερειακά, όσο και διεθνώς».

Στο σημείο αυτό, ο κύπριος υπουργός Αμυνας στάθηκε στη σημασία της απόφασης της Ουάσιγκτον για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2022 και στην ανανέωσή της το 2023 – αποφάσεις που όπως σημείωσε, αφενός ανέδειξαν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή και αφετέρου διεύρυναν τις επιλογές της στην προσπάθεια για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού της υλικού.

Η ιασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιφέρεια βίαιων επεισοδίων και ένοπλων συγκρούσεων, μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την αμοιβαία κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, ανέφερε ο κ. Πάλμας και «προς τούτο, ως Κυπριακή Δημοκρατία υλοποιούμε μεθοδικά μια προορατική εξωτερική πολιτική, με στόχο ακριβώς την επιδίωξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας».

Κατά τα  άλλα, ο κύριος υπουργός Αμυνας ειπε πως ενημέρωσε της συνομιλήτριά του σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο, τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή πλευρά, «λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία πλέον επιδιώκει την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ και όσων μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί».

Διαβεβαίωσε δε πως η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, «με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας».

Στην ατζέντα των συνομιλιών με την Σελέστ Γουόλαντερ, βρέθηκαν μεταξύ άλλων η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ο πόλεμος στη Γάζα, η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τονίζοντας σε αυτό το πλαίσιο τη στενή συνεργασία της Κύπρου με άλλα κράτη και Οργανισμούς και αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην υλοποίηση του σχεδίου βοήθειας και στην παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Ισχυρή δέσμευση

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υπογραφή του Οδικού Χάρτη, ο Πάλμας τόνισε πως αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης για περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της διμερούς σχέσης και στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία και το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί σε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια στενότερη, ισχυρότερη και επωφελέστερη διμερή συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», κατέληξε ο κ. Πάλμας

Από την πλευρά της η υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Σελέστ Γουόλαντερ, αφού έκανε λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο στη διμερή αμυντική σχέση Κύπρου -ΗΠΑ, σημείωσε πως «η Κύπρος έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχή, λειτουργώντας το 2006 ως ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης από τον Λίβανο, και με την υποδοχή Αμερικανών από το Σουδάν και το Ισραήλ πέρυσι».

Εξέφραασε δε ευγνωμοσύνη για τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του οράματος και την ενεργοποίηση του Κυπριακού Θαλάσσιου Διαδρόμου που έχει εξασφαλίσει, όπως είπε, ότι 20 εκατ. λίβρες (περίπου 9.100 τόνοι) ανθρωπιστικής βοήθειας έχει φτάσει στους πιο ευάλωτους ανθρώπους στη Γάζα.

Η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με τη Δύση

Αναφερόμενη στον Οδικό Χάρτη η κυρία Γουόλαντερ είπε ότι βασίζεται στην ισχυρή και εύρωστη διμερή σχέση αλλά και ότι χαράσσει ένα μονοπάτι για να συνεχίσουν οι δύο χώρες τα κοινά τους επιτεύγματα και στο μέλλον. «Είναι προφανές ότι η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με τη Δύση», σημείωσε με νόημα η αμερικανιδα υφυπουργός.

Συνεχάρη επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά του Νιου Τζέρσεϊ για την επέτειο ενός έτους από τη συμφωνία κρατικής σύμπραξης, τονίζοντας πως το Πρόγραμμα Κρατικής Σύμπραξης είναι ένα από τα πιο γόνιμα προγράμματα του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ αλλά και ότι το επίπεδο συνεργασίας που επιτεύχθηκε το πρώτο έτος είναι αξιοσημείωτο. «Από τον χειρισμό διαταγμάτων έως την ιατρική εκπαίδευση έως ανάπτυξη υπαξιωματικών, η σχέση μας βαθαίνει και διευρύνεται», ανέφερε.

«Γυμνάσια και ανταλλαγές, η οικοδόμηση διαρκούς φιλίας, είναι ο σκοπός αυτού του προγράμματος», κατέληξε, η υφυπουργός των ΗΠΑ, καλώντας τους εμπλεκόμενους να συνεχίσουν να αξιοποιούν στο έπακρο αυτή τη συνεργασία.